Vind de costa rica van het hoofdkwartier ook erg lekker.
Behoorlijk rijk en vol voor een normaliter wat cleane origine!
Overigens nu een cadeau gekregen blend van Giraffe in de maler, organic blend peru / colombia. Vind hem erg lekker, smooth. Ook lekker in melk.
Ook nog de pacific blend liggen, Brazilië / Colombia / Indonesië, maar eerst gaat de costa rica hk weer in de hopper.
Re: Wat drink je nu?
5142Vandaag beide bonen geprobeerd.MichaelvDuuren schreef:Ik heb deze twee pareltjes van Rum Baba weten te bemachtigen voor op mijn werk (filter V60) bij mijn plaatselijke koffiebar. De Ombligon had hij zelf ook al geprobeerd en scheen geniaal lekker te zijn, dus ik ben heel benieuwd.
De La Kaleidoscope vond ik erg heftig van smaak. Ik proefde zeker de pina colade maar met een erg chemische bij smaak. Deze werd naar mate de koffie afkoelde iets minder.
Hopelijk krijg ik die er nog uit, want verder erg veel belovend. Wel echt een koffie die je niet standaard drinkt.
En de Ombligon, was heel lekker zoet, ook hier weer (heb ik overigens met de meeste koffie) toen deze wat afkoelde de cherry smaak die naar boven kwam.
Maar heerlijke zoete koffie om lang van te genieten.
Re: Wat drink je nu?
5143Erg aangenaam om al die ervaringen van bijzondere koffies te lezen.
Mijn overbuurman drinkt wel eens koffie bij mij en verrastte mij op een koffie van het Brandhuys. Ik heb wel eens vaker koffie geproefd van deze koffiebrander verpakt in mooie zakskes met een zegel erop die associaties oproept met de kist van Hugo de Groot en zo.
De buurman heeft een Jura. Na dank vroeg ik hem waarom deze koffie? De tekst op het zakje was er niet 1 nmm voor een algemeen beginnend( jura) koffiedrinker.
Desgevraagd zei hij "kheb um nog niet op, maar ik heb um zo maar gekocht". Tekstueel was ik al enthousiast, maakt het zakje open en een flinke lucht van intense fermentatie drong zich in mijn neusgaten. Na maling werd deze lucht nog intenser. Te veel.
Enfin eerst shot en ik ben gek op soort koffies. Ofwel de donkere chocolade tonen ofwel dit verrukkelijke tropisch zuur. Zo zit ik eigenlijk ook wel met alles een beetje in elkaar en misschien dat ik daar eens wat aan moet gaan doen. Aan de andere kant, waarom? Voel mij er prima bij, mijn omgeving, kweenie zeker.
Zo dan, levensbeschouwing al een eerst
resultaat. Dan dat prachtige tropische, crispy maat ook een volle body. Het fruit blijft aangenaam op de tong hangen in de afdronk. Kan mij voorstellen dat de smaak als te heftig ervaren kan worden, maar ik ben laaiend enthousiast. De El Moral dus.
️
Mijn overbuurman drinkt wel eens koffie bij mij en verrastte mij op een koffie van het Brandhuys. Ik heb wel eens vaker koffie geproefd van deze koffiebrander verpakt in mooie zakskes met een zegel erop die associaties oproept met de kist van Hugo de Groot en zo.
De buurman heeft een Jura. Na dank vroeg ik hem waarom deze koffie? De tekst op het zakje was er niet 1 nmm voor een algemeen beginnend( jura) koffiedrinker.
Desgevraagd zei hij "kheb um nog niet op, maar ik heb um zo maar gekocht". Tekstueel was ik al enthousiast, maakt het zakje open en een flinke lucht van intense fermentatie drong zich in mijn neusgaten. Na maling werd deze lucht nog intenser. Te veel.
Enfin eerst shot en ik ben gek op soort koffies. Ofwel de donkere chocolade tonen ofwel dit verrukkelijke tropisch zuur. Zo zit ik eigenlijk ook wel met alles een beetje in elkaar en misschien dat ik daar eens wat aan moet gaan doen. Aan de andere kant, waarom? Voel mij er prima bij, mijn omgeving, kweenie zeker.
Zo dan, levensbeschouwing al een eerst
resultaat. Dan dat prachtige tropische, crispy maat ook een volle body. Het fruit blijft aangenaam op de tong hangen in de afdronk. Kan mij voorstellen dat de smaak als te heftig ervaren kan worden, maar ik ben laaiend enthousiast. De El Moral dus.



Re: Wat drink je nu?
5144Vette patta's!Nelus schreef:Vind de costa rica van het hoofdkwartier ook erg lekker.
Behoorlijk rijk en vol voor een normaliter wat cleane origine!
Overigens nu een cadeau gekregen blend van Giraffe in de maler, organic blend peru / colombia. Vind hem erg lekker, smooth. Ook lekker in melk.
Ook nog de pacific blend liggen, Brazilië / Colombia / Indonesië, maar eerst gaat de costa rica hk weer in de hopper.

Re: Wat drink je nu?
5145gilleko B. schreef:Vette patta's!Nelus schreef:Vind de costa rica van het hoofdkwartier ook erg lekker.
Behoorlijk rijk en vol voor een normaliter wat cleane origine!
Overigens nu een cadeau gekregen blend van Giraffe in de maler, organic blend peru / colombia. Vind hem erg lekker, smooth. Ook lekker in melk.
Ook nog de pacific blend liggen, Brazilië / Colombia / Indonesië, maar eerst gaat de costa rica hk weer in de hopper.
️

Re: Wat drink je nu?
5146Niet zon prachtige foto als jullie... wel n heerlijke espresso (en cappucino) om te delen..
brander waar ik niet vaak over lees, maar 1 x in de buurt geweest en hun indonesische boon geproefd (en was heerlijk) en sindsdien kijk ik regelmatig wat voor boontjes ze hebben
https://daggercoffee.nl/shop/buenavista/
uena Vista – Susana Meneses
Deze koffie is eigenlijk stiekem een tractatie voor onszelf. De koffie is namelijk zo zoet, zo complex en zo bloemig dat we hier als team straks verslaafd aan zullen zijn.
De koffie wordt geproduceerd in Huila door Susana. 29 jaar geleden kocht ze dit stuk land, waar eerst koeien of graasden. Inmiddels groeit en bloeit de koffie fantastisch. Ze heeft verschillende variëteiten op haar farm, waaronder dus deze Pink Bourbon. Door haar inmiddels opgedane kennis is ze een van de beste in haar regio en wordt dit ook bekroont door succesvolle deelnames in bijvoorbeeld Cup of Excellence.
Susana haar farm ligt voor een deel in ongerept natuurreservaat. En dat reservaat wilt ze ook ongerept houden. Niet alleen vindt ze dit belangrijk voor het behoud van natuur, maar het zorgt ook voor een goede biodiversiteit. In dit reservaat ligt ook de lokale water bronnen aangrenzende dorpen van water voorziet. Een hele verantwoordelijkheid dus, die Susana met open armen aanpakt.
Susana verwerkt deze Pink Bourbon “ongewassen”. Dit betekend dat de koffie met schil en al te drogen wordt gelegd. Ook dit is een “makkelijke” manier om het water schoon te houden voor de omliggende dorpen. Met een gewassen methode fermenteert de koffie in het water. Hierdoor wordt het water zuur en kan je dit niet zomaar lozen in de natuur (zonder het verzuren van de bodem). Maar zo “makkelijk” is het niet om de koffie ongewassen te verwerken in deze regio, omdat het een erg natte regio is. Dit betekend dat de koffie met zorg meerdere keren per dag omgeschept moet worden om zo schimmels te voorkomen, en de complexe smaak van de koffie variëteit de behouden. Misschien nog een leuke fun fact, maar Susana is een van de weinige boeren die juist profiteert van het veranderende klimaat. Ze merkt dat haar Pink Bourbon bomen beter produceren nu het elk jaar een beetje warmer wordt.
-------------
Een heerlijke espresso / cappucino. Niet super avontuurlijk, maar heel comfortabel.. lekker en toch avontuurlijk. Een die niet snel gaat vervelen. heb er een kilo van en die gaat met plezier op... en dat heb ik niet gauw
brander waar ik niet vaak over lees, maar 1 x in de buurt geweest en hun indonesische boon geproefd (en was heerlijk) en sindsdien kijk ik regelmatig wat voor boontjes ze hebben
https://daggercoffee.nl/shop/buenavista/
uena Vista – Susana Meneses
Deze koffie is eigenlijk stiekem een tractatie voor onszelf. De koffie is namelijk zo zoet, zo complex en zo bloemig dat we hier als team straks verslaafd aan zullen zijn.
De koffie wordt geproduceerd in Huila door Susana. 29 jaar geleden kocht ze dit stuk land, waar eerst koeien of graasden. Inmiddels groeit en bloeit de koffie fantastisch. Ze heeft verschillende variëteiten op haar farm, waaronder dus deze Pink Bourbon. Door haar inmiddels opgedane kennis is ze een van de beste in haar regio en wordt dit ook bekroont door succesvolle deelnames in bijvoorbeeld Cup of Excellence.
Susana haar farm ligt voor een deel in ongerept natuurreservaat. En dat reservaat wilt ze ook ongerept houden. Niet alleen vindt ze dit belangrijk voor het behoud van natuur, maar het zorgt ook voor een goede biodiversiteit. In dit reservaat ligt ook de lokale water bronnen aangrenzende dorpen van water voorziet. Een hele verantwoordelijkheid dus, die Susana met open armen aanpakt.
Susana verwerkt deze Pink Bourbon “ongewassen”. Dit betekend dat de koffie met schil en al te drogen wordt gelegd. Ook dit is een “makkelijke” manier om het water schoon te houden voor de omliggende dorpen. Met een gewassen methode fermenteert de koffie in het water. Hierdoor wordt het water zuur en kan je dit niet zomaar lozen in de natuur (zonder het verzuren van de bodem). Maar zo “makkelijk” is het niet om de koffie ongewassen te verwerken in deze regio, omdat het een erg natte regio is. Dit betekend dat de koffie met zorg meerdere keren per dag omgeschept moet worden om zo schimmels te voorkomen, en de complexe smaak van de koffie variëteit de behouden. Misschien nog een leuke fun fact, maar Susana is een van de weinige boeren die juist profiteert van het veranderende klimaat. Ze merkt dat haar Pink Bourbon bomen beter produceren nu het elk jaar een beetje warmer wordt.
-------------
Een heerlijke espresso / cappucino. Niet super avontuurlijk, maar heel comfortabel.. lekker en toch avontuurlijk. Een die niet snel gaat vervelen. heb er een kilo van en die gaat met plezier op... en dat heb ik niet gauw
Londonium L R 24 + niche zero
Re: Wat drink je nu?
5147Iets minder bonen, 1 streepje fijnere maling. Nu 18gr in en 40 uit en begint zowaar lekker te worden. Geen bitters, het zure is er ook af. Blijft wel beetje kunstmatig ruikenDurdane schreef: wo 07 mei 2025, 22:25 Ik heb de Rum Baba Brazil Coco hier nu liggen, maar ben er nog niet uit.
Vind hem zuur, niet scherp maar rond. Als ik m’n best doe snap ik wel dat iemand kokos zou noemen, maar tis tot nu toe meer een warme frisdrank
Moest behoorlijk fijn{er} malen voor een 20 gr in 40 gr uit extractie in 30 seconden. Misschien zit daar nog iets te verbeteren
ACS Vesuvius Evo Leva (DS) - G-iota Pro83VS SSP LS
Bezerra Strega (PSM) - etzMAX LM
La Pavoni Esperto Abile - Eureka Mignon XL
Bezerra Strega (PSM) - etzMAX LM
La Pavoni Esperto Abile - Eureka Mignon XL
Re: Wat drink je nu?
5148Met die experimentele fermentatie processen van vandaag de dag vraag ik mij weleens af wat dat nog met koffie te maken heeft.Durdane schreef:Iets minder bonen, 1 streepje fijnere maling. Nu 18gr in en 40 uit en begint zowaar lekker te worden. Geen bitters, het zure is er ook af. Blijft wel beetje kunstmatig ruikenDurdane schreef: wo 07 mei 2025, 22:25 Ik heb de Rum Baba Brazil Coco hier nu liggen, maar ben er nog niet uit.
Vind hem zuur, niet scherp maar rond. Als ik m’n best doe snap ik wel dat iemand kokos zou noemen, maar tis tot nu toe meer een warme frisdrank
Moest behoorlijk fijn{er} malen voor een 20 gr in 40 gr uit extractie in 30 seconden. Misschien zit daar nog iets te verbeteren
Maar fijn dat je hem nog hebt kunnen temmen!
Numbers are good but never loose the focus, a quality cup profile is not negotiable!
Re: Wat drink je nu?
5149Nou precies dit dus.bobbee schreef: vr 09 mei 2025, 20:13Met die experimentele fermentatie processen van vandaag de dag vraag ik mij weleens af wat dat nog met koffie te maken heeft.Durdane schreef:Iets minder bonen, 1 streepje fijnere maling. Nu 18gr in en 40 uit en begint zowaar lekker te worden. Geen bitters, het zure is er ook af. Blijft wel beetje kunstmatig ruikenDurdane schreef: wo 07 mei 2025, 22:25 Ik heb de Rum Baba Brazil Coco hier nu liggen, maar ben er nog niet uit.
Vind hem zuur, niet scherp maar rond. Als ik m’n best doe snap ik wel dat iemand kokos zou noemen, maar tis tot nu toe meer een warme frisdrank
Moest behoorlijk fijn{er} malen voor een 20 gr in 40 gr uit extractie in 30 seconden. Misschien zit daar nog iets te verbeteren
IMG_3199.jpeg
Maar fijn dat je hem nog hebt kunnen temmen!
Mijn ervaring is dat het 9 van de 10 keer vies tegenvalt.
Experimentele processen willen daarna ook experimentele extractie methoden.
Daarbovenop verlangen ze ook het liefst een Maler van 3k met speciale maalschijven en een espressomachine van minimaal 5k want dat helpt ook zeker allemaal mee.
Of dat het daarna allemaal waard maakt..
Voor sommige wel
Espressomachine: Strietman CT1
Maler: DF83V SSP(Lab Sweet) & Hedone Honne
Maler: DF83V SSP(Lab Sweet) & Hedone Honne