Re: Help! Koffie blijft te zuur, wat ik ook probeer. Lelit Victoria.

81
Toch even weer een update maar nu eens geen negatieve. Koffie wordt niet zuur meer (afkloppen). Weet niet waarom. Wel blijft het een uitdaging die perfecte shot te krijgen. Valt me op dat vooral de branddatum vd bonen en de soort heel bepalend zijn. Niets nieuws natuurlijk, maar toch zijn de verschillen enorm. Een Brazil loopt met een bepaalde maling 60 sec door voor 30 gr koffie. Terwijl een Peru bijv dat in 30 sec doet, of soms nog sneller. Hoe kun je nu het beste met die verschillen omgaan? Moet je dan voor elke soort de maler altijd aanpassen? En mbt branddatum, als bonen ook maar ietsje langer liggen verandert de doorlooptijd ook al aanzienlijk. Zijn daar richtlijnen voor?

Re: Help! Koffie blijft te zuur, wat ik ook probeer. Lelit Victoria.

82
koffiebert schreef: vr 18 jul 2025, 12:27 Moet je dan voor elke soort de maler altijd aanpassen?
Ja. Sterker nog, kan per dag verschillen, hier merk ik dat de luchtvochtigheid heel belangrijk is en die kan op één dag al ver uit elkaar liggen ;-)
Machine voor mijn vrouw: QuickMill Aquaviva = 2820. Werkruimte: Rancilio Silvia PdG V2 en La Pavoni Europiccola.
Molen: Mini Mazzer & Mazzer Major.

Re: Help! Koffie blijft te zuur, wat ik ook probeer. Lelit Victoria.

83
koffiebert schreef: vr 18 jul 2025, 12:27 Toch even weer een update maar nu eens geen negatieve. Koffie wordt niet zuur meer (afkloppen). Weet niet waarom. Wel blijft het een uitdaging die perfecte shot te krijgen. Valt me op dat vooral de branddatum vd bonen en de soort heel bepalend zijn. Niets nieuws natuurlijk, maar toch zijn de verschillen enorm. Een Brazil loopt met een bepaalde maling 60 sec door voor 30 gr koffie. Terwijl een Peru bijv dat in 30 sec doet, of soms nog sneller. Hoe kun je nu het beste met die verschillen omgaan? Moet je dan voor elke soort de maler altijd aanpassen? En mbt branddatum, als bonen ook maar ietsje langer liggen verandert de doorlooptijd ook al aanzienlijk. Zijn daar richtlijnen voor?
Je moet je molen zo instellen dat je een doorloop heb van ca 24sec met verhouding 1:2 - 2,5. Per boon kan dit dus variëren en daar moet je de molen op afstellen.

Welke molen heb je? Ik merk de mijn Philos heel consistent is en zich snel makkelijk laat afstellen
—— THE COFFEE ALCHEMIST ——
ALTIJD OP ZOEK NAAR HET GOUDEN BAKJE KOFFIE
-------------------------------------------------
  • Profitec Pro700
  • Mazzer Philos i200D/233M/SSP HU
  • Bialetti

Re: Help! Koffie blijft te zuur, wat ik ook probeer. Lelit Victoria.

85

Koffiedrap schreef:
Je moet je molen zo instellen dat je een doorloop heb van ca 24sec met verhouding 1:2 - 2,5. Per boon kan dit dus variëren en daar moet je de molen op afstellen.

Welke molen heb je? Ik merk de mijn Philos heel consistent is en zich snel makkelijk laat afstellen

Nee, dit is exact afhankelijk van je eigen smaak en voorkeur. 24 seconden is voor mij bijvoorbeeld niet lekker, 35 seconden tot wel 40 wél.
Dus gewoon uitproberen per boon!
Profitec Pro 800 | La Pavoni Europiccola v2.4 | Mazzer Philos
ibrik|Bialetti moka express|Cleverdripper|Aeropress|french press|melitta

Re: Help! Koffie blijft te zuur, wat ik ook probeer. Lelit Victoria.

86
stel je voor dat t probleem toch eens opgelost zou zijn. helaas. we gaan op vakantie en we merkten het alwen. Koffie wordt weer steeds zuurder en smaaklozer. oftewel, het problem is weer helemaal terug. Alle soorten bonen smaken dan ook hetzelfde. vieze goze zure sloot. gewoon misselijk makend. net verse banen gekocht, want daar zoek je het dan enst in helaas. volgende week maar met apparaat op pad. heel fijn weer. ik wil terug naar vroeger. toen hadden we gewoon een zetapparaat en gewoon 1 soort koffie. en smaakte altijd goed. her bebben we geld en moeten we dure apparaten hebben. maar t is allemaal niet beter. juist slechter. zetapparaat ging ook gewoon leven mee. nooit gezijk.

Re: Help! Koffie blijft te zuur, wat ik ook probeer. Lelit Victoria.

87
Maar het heeft nu bijna 2 maanden dan wel goed gegaan? Je zegt op vakantie geweest… bonen dan verouderd of verse bonen? Water in boiler of tank dat stil heeft gestaan?

Heb net dit topic eens doorgelezen.. op een tijdspanne van bijna 1,5jaar is dit nog steeds een issue?

Ik lees ook dat je als het zuur smaakt plots met allemaal verschillende bonen tegelijk gaat testen… beter denk ik je focussen op 1 boon tegelijk, elke boon heeft weer een andere afstelling van maler etc nodig.

Hoe zit het met het distributeren van je gemalen koffie in je PF? Is het tampen consistent?

Mss eens oplijsten hoeveel gr gemalen koffie in je PF -> hoeveel gr in je kopje en in hoeveel sec.
Even back to the basics.

Eventueel kan je aangeven welke “merken” koffie je gebruikt en wat vers is.. een oom van me stoeft al een graag met verse koffiebonen van 6-8 maanden oud die hij van het buitenland meebrengt… alles is in perspectief van persoon tot persoon

Deze hobby heeft een zekere leercurve maar je zou wel mogen verwachten dat je op een redelijke tijd drinkbare vloeistof moet krijgen en niet enkel “sink”shots zet.

Het heeft mij ooit zeker geholpen om met gelijkgezinden af te spreken.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk