Re: Grind by weight

132
Hoe bevalt de nauwkeurigheid je bij de libra 65? Ik heb hem sinds een paar dagen, met de originele burrs, maar van de 15x malen is hij slechts 2x spot-on geweest. De andere keren zit hij er gemiddeld 0.3 boven óf onder. Ik vind daar wel wat van…!
pjbregman schreef: do 05 dec 2024, 11:02
bobbee schreef:Hoe gaat het met de libra en het Taren, afwegen enzo? Gaat dat een beetje rap? Ik zag wat reviews van gebruikers die wat liepen te "klungelen" met de maler die niet geheel mee zou werken. Had hem bijna besteld maar door twijfel (financieel) en de berichten erover toch nog maar niet gedaan.
Gaat prima met mijn molen. Ik heb even een filmpje gemaakt: https://youtu.be/SR_lndu1wdg?si=QHnHzSKC9yLPqp6g

Re: Grind by weight

133

BigMike schreef:Hoe bevalt de nauwkeurigheid je bij de libra 65? Ik heb hem sinds een paar dagen, met de originele burrs, maar van de 15x malen is hij slechts 2x spot-on geweest. De andere keren zit hij er gemiddeld 0.3 boven óf onder. Ik vind daar wel wat van…!
Denk je dat je die 0,3 gram afwijking proeft in het eindresultaat? Zelf zou ik me daar nog geen 0,3 seconden druk over maken ;-)

Tenzij je het proeft, dan wel natuurlijk.
Profitec Pro 800 | La Pavoni Europiccola v2.4 | Mazzer Philos
ibrik|Bialetti moka express|Cleverdripper|Aeropress|french press|melitta

Re: Grind by weight

134
Ik snap je reactie, sterker, ik probeer mezelf ook te vertellen dat ik het waarschijnlijk niet proef.

Maar tussen het ene en het andere kopje kan dus tussen de 0,6 en de volle gram verschil zitten (gemiddelde afwijking is 0,3, absoluut is het soms meer) en dan wordt het een ander verhaal.

Daarnaast, ik kan met deze afwijkingen en voor dit geld, net zo goed een grind on demand maler kopen…
Leinad schreef: zo 28 sep 2025, 16:50
BigMike schreef:Hoe bevalt de nauwkeurigheid je bij de libra 65? Ik heb hem sinds een paar dagen, met de originele burrs, maar van de 15x malen is hij slechts 2x spot-on geweest. De andere keren zit hij er gemiddeld 0.3 boven óf onder. Ik vind daar wel wat van…!
Denk je dat je die 0,3 gram afwijking proeft in het eindresultaat? Zelf zou ik me daar nog geen 0,3 seconden druk over maken ;-)

Tenzij je het proeft, dan wel natuurlijk.

Re: Grind by weight

136

BigMike schreef:Ik snap je reactie, sterker, ik probeer mezelf ook te vertellen dat ik het waarschijnlijk niet proef.

Maar tussen het ene en het andere kopje kan dus tussen de 0,6 en de volle gram verschil zitten (gemiddelde afwijking is 0,3, absoluut is het soms meer) en dan wordt het een ander verhaal.

Daarnaast, ik kan met deze afwijkingen en voor dit geld, net zo goed een grind on demand maler kopen…
Snap ik ook zeker, je wilt het gewoon correct hebben. Zelf zou ik de boel dan corrigeren door het water iets langer of korter te laten lopen.
En inderdaad, en grind on demand molen is natuurlijk ook gewoon makkelijker
Afbeelding
Profitec Pro 800 | La Pavoni Europiccola v2.4 | Mazzer Philos
ibrik|Bialetti moka express|Cleverdripper|Aeropress|french press|melitta

Re: Grind by weight

137
Leinad schreef: ma 29 sep 2025, 07:29
BigMike schreef:Ik snap je reactie, sterker, ik probeer mezelf ook te vertellen dat ik het waarschijnlijk niet proef.

Maar tussen het ene en het andere kopje kan dus tussen de 0,6 en de volle gram verschil zitten (gemiddelde afwijking is 0,3, absoluut is het soms meer) en dan wordt het een ander verhaal.

Daarnaast, ik kan met deze afwijkingen en voor dit geld, net zo goed een grind on demand maler kopen…
Snap ik ook zeker, je wilt het gewoon correct hebben. Zelf zou ik de boel dan corrigeren door het water iets langer of korter te laten lopen.
En inderdaad, en grind on demand molen is natuurlijk ook gewoon makkelijker
Afbeelding
Grind on demand lijkt me niet makkelijker. Grind by weight ís grind on demand, alleen heb je tenminste nog inzicht in wat er eventueel te veel of te weinig gedoseerd is.
Hedone Honne × Weber Key MK2 × Pietro Probrewing × Superkop × NanoFoamer PRO ☕

Re: Grind by weight

138
robinfcb schreef:
Leinad schreef: ma 29 sep 2025, 07:29
BigMike schreef:Ik snap je reactie, sterker, ik probeer mezelf ook te vertellen dat ik het waarschijnlijk niet proef.

Maar tussen het ene en het andere kopje kan dus tussen de 0,6 en de volle gram verschil zitten (gemiddelde afwijking is 0,3, absoluut is het soms meer) en dan wordt het een ander verhaal.

Daarnaast, ik kan met deze afwijkingen en voor dit geld, net zo goed een grind on demand maler kopen…
Snap ik ook zeker, je wilt het gewoon correct hebben. Zelf zou ik de boel dan corrigeren door het water iets langer of korter te laten lopen.
En inderdaad, en grind on demand molen is natuurlijk ook gewoon makkelijker
Afbeelding
Grind on demand lijkt me niet makkelijker. Grind by weight ís grind on demand, alleen heb je tenminste nog inzicht in wat er eventueel te veel of te weinig gedoseerd is.
Het was dan ook enigszins grappig bedoelt : makkelijker in de zin dat je je dan niet steeds druk hoeft te maken over enkele tienden van grammen. Dat heb ik zelf ook jarenlang gedaan, heb me nooit druk gemaakt over tienden. Nu ineens wel omdat het zo lijkt het horen volgens de community. Mijn punt is : als je denkt dat je het proeft, kun je er zeker aan gaan werken. Zo niet, lekker laten gaan. En dan is het inderdaad zonde van de grind by weight.
Zelf dacht ik ook dat 't belangrijk was, ook ik ging op zoek. Wat blijkt: voor mijn smaak maakt het niets uit. En ik heb leren spelen met het volume: ook wat waard.
Profitec Pro 800 | La Pavoni Europiccola v2.4 | Mazzer Philos
ibrik|Bialetti moka express|Cleverdripper|Aeropress|french press|melitta

Re: Grind by weight

139
Kleine variaties in het zetproces hebben ook een positieve kant: soms is de combinatie van dosis, maalgraad en doorlooptijd/volume precies goed en heb je een goddelijke espresso! En daar geniet je dan enorm van!
Er is niets zo saai als een constante kwaliteit.
Londinium R x Mazzer Philos x I200D burrs x 233M burrs x Varia AKU mini x The Force Tamper

Re: Grind by weight

140
Zoveel mensen, zoveel wensen! Eureka claimt een nauwkeurigheid van 0,2, dus ik ga het in de gaten houden!

Waar ik wel benieuwd naar ben, is hoe nauwkeurig de huidige generatie Eureka GoD malers malen. Stel: vandaag zet je hem op 18.0 gram. Hoeveel variatie geeft hij de opvolgende keren? Benieuwd naar jullie bevindingen!