Re: Nieuwe eigenaar Rancilio Silvia

41
De branddatum van de koffie van TGCB is makkelijk te vinden. Op dezelfde sticker waar de THT datum staat vind je een code. Van die code zijn de eerste twee cijfers de dag en de laatste twee de maand van branden. Jouw aanname van 4 maanden houdbaarheid die TGCB aanhoudt klopt dus wel.

Het lijkt dat, in elk geval van sommige koffies, TGCB niet vaak of in te grote hoeveelheden brandt. Op 21 december trof ik een branddatum van 20-12 maar toen ik afgelopen vrijdag 4 januari dezelfde koffie wilde halen, hopende dat ik weer een verse zou treffen, bleek de branddatum nog steeds 20-12.

Op het moment gebruik ik Ethiopië Gayo Amaro van TGCB en die bevalt me erg goed.
Laatst gewijzigd door PeterD op zo 06 jan 2013, 21:48, 1 keer totaal gewijzigd.
Rancilio Silvia, Compak K3, Bialetti Moka Express, Bialetti Venus

Re: Nieuwe eigenaar Rancilio Silvia

42
Misschien moet dit stukje van de thread wel in een ander deel van het forum... tijdens de verbouwing van Screaming Beans hadden ze geen verkoop en daarna een paar weken oudere koffie dan normaal maar intussen zijn ze weer lekker vers (en ze kregen tot tweemaal toe een top-vermelding van recensent Johannes van Dam trouwens, ook al weet die volgens mij niets van koffie).

Bij Trakteren in Amsterdam kocht ik net boontjes die twee dagen terug zijn gebrand. Da's wel *erg* vers en ze moeten volgens mij nog wat rusten/luchten. De belletjes in de crema zijn groot en je proeft er wat scherps aan dat na een paar dagen beter wordt. Ik moet nog uitproberen of het ook al helpt als ik de koffie na het malen een paar minuten langer laat uitademen voor ik het portafilter onder de E61 draai.
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino

Re: Nieuwe eigenaar Rancilio Silvia

43
Dit weekend heb ik het opv ventiel losser gedraaid en daarmee de druk van mijn Silvia iets lager gezet. Voordat ik de moer losser draaide heb ik eerst de originele stand gemarkeerd. Vervolgens ongeveer een derde losser gedraaid.

Een aantal dingen valt op. Ten eerste maakt (de pomp van) de machine veel minder herrie. Logisch, denk ik, met een lagere druk. Ten tweede, de smaak. Toch een verschil. Bij de eerste espresso dacht ik dat het tussen de oren zat, maar het is toch echt zachter en voller van smaak. In plaats van een scherpte die overal bovenuit springt en nasmaakt, proef ik nu de volle en zoete smaak van de koffie. De nasmaak is duidelijk van chocolade en die had ik nog niet eerder.

De voorlopige conclusie is dat dit voor mij prima werkt. De smaak is veel beter en dat is het allerbelangrijkst.

Ik kan de druk overigens niet meten, omdat ik daar gewoonweg de middelen niet voor heb. Het zou wel prettig zijn om mijn begindingen met feiten te kunnen onderbouwen. Misschien dat ik nog eens ergens een portafilter met drukmeter kan lenen.
Rancilio Silvia, Compak K3, Bialetti Moka Express, Bialetti Venus

Re: Nieuwe eigenaar Rancilio Silvia

44
Een beetje contra-intuïtief, maar die hoge druk van 12 bar kan ervoor zorgen dat de koffie minder snel doorloopt. De puck wordt dan namelijk zodanig ingedrukt dat de weerstand toeneemt (ooit gemerkt dat het laatste stukje uitloop na het afzetten dan de pomp ietsje harder gaat?). Om dat te compenseren maal je dan dus grover.

Met een lagere druk wordt de puck minder ingedrukt, is de weerstand dus lager, en kan je iets fijner malen==> andere smaak.

Overigens is de druk in hefboommachines allesbehalve een constante 9 bar, en toch komt daar over het algemeen erg goede espresso uit.

Je kan de druk controleren door te kijken hoeveel water de OPV doorlaat als je een blindfilter gebruikt. Ik weet alleen niet hoeveel dat zou moeten zijn. Iemand ander op het forum misschien??
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: Nieuwe eigenaar Rancilio Silvia

45
Een aantal dagen verder en ik moet toch echt vaststellen dat de smaak er op vooruit is gegaan. Ik ben inmiddels ook mijn 17 grams VST bakje gaan gebruiken en vul die met 18 à 18,5 gram koffie. Dan krijg ik een mooie donkere uitloop die pas laat lichter wordt. Waar ik voorheen 25 seconden liet doorlopen, laat ik nu 27-28 seconden doorlopen en dat komt de smaak vaak ten goede. Overigens zit de opbrengst dan zo rond de 25 gram per espresso (gebruik de dubbele uitloop nog).

Over het meten van de druk door de hoeveelheid water die door de OPV wordt terug gepompt had ik al het e.e.a. gelezen. Het lijkt me dat het niet heel precies is te meten, omdat je goed moet timen. Misschien dat ik me er aan waag. Het is het proberen waard. Is het echter niet slecht voor de pomp?
Rancilio Silvia, Compak K3, Bialetti Moka Express, Bialetti Venus

Re: Nieuwe eigenaar Rancilio Silvia

46
Net even een test gedaan om te zien wat de afstand van de schroef van het douchescherm tot de puck is. Eh, ja...Blijkbaar is die dus te klein. De afdruk van de schroef (1mm diep) is duidelijk te zien.
Afbeelding

Dat betekent dus minder koffie (17,5?) of iets fijner malen. Of is de 'schade' te overzien?

Hoewel de smaak (meestal) goed is, zijn dit misschien zaken die het voor me kunnen verpesten.Iemand suggesties?
Rancilio Silvia, Compak K3, Bialetti Moka Express, Bialetti Venus

Re: Nieuwe eigenaar Rancilio Silvia

47
Ik durf het met mijn beperkte ervaring niet zeker te zeggen, maar volgens mij zou je bij een dubbele espresso van 14 gram al 60gram espresso moeten krijgen ipv 25?

Of bedoel je 25gram x2 espresso dus 50 gram resultaat? Zoek in 't forum eens naar zetratio's, op zich handig om er bij te hebben.

Hoe dan ook blijft het natuurlijk ook een smaak kwestie, probeer alles uit zou ik zeggen.
Ascaso Basic, Kyocera CM-45, Melitta Plastic Filter, Solis Scala

Re: Nieuwe eigenaar Rancilio Silvia

48
PeterD schreef:Net even een test gedaan om te zien wat de afstand van de schroef van het douchescherm tot de puck is. Eh, ja...Blijkbaar is die dus te klein. De afdruk van de schroef (1mm diep) is duidelijk te zien.

Dat betekent dus minder koffie (17,5?) of iets fijner malen. Of is de 'schade' te overzien?

Hoewel de smaak (meestal) goed is, zijn dit misschien zaken die het voor me kunnen verpesten.Iemand suggesties?
Duidelijk is op de foto te zien dat je flink fijner moet kunnen malen. Als je ook iets minder doseert zou je vrij snel een groter verschil moeten bemerken. Je hebt vrij veel speelruimte zo te zien.
Zit er ook verschil tussen de ruimte in je naked tov de standaard portafilter?

Re: Nieuwe eigenaar Rancilio Silvia

49
Ha, dat is de beruchte lompe schroef van de Silvia. Er zijn mensen die er een speciale platte schroef in zetten.
Maar inderdaad minder doseren en fijner malen, eens proeven hoe dat gaat.

Overigens kan je heel goed van 14 gram maalsel 28 gram espresso zetten, dan zit je nog net in ristretto-gebied? Of is dat toch al een espresso?
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: Nieuwe eigenaar Rancilio Silvia

50
Ik heb zelf ook een tijdje met een Silvia lopen spelen en heb gemerkt dat de ideale hoeveelheid in het standaard dubbele filter op 15,5-16 gram ligt en zeker niet hoger. Met deze hoeveelheid heb je geen afdruk van de schroef op de droge puck maar wel op de natte puck. Hiermee had ik een hele mooie extractie.

Qua zetratio hou ik zelf meestal rond de 0,5 aan dus 32 gram espresso uit 16 gram maalsel.

@Tieske: met 14gram koffie en 60 gram espresso heb je een Lungo. Ristretto ligt tussen de 60-140 brew ratio en espresso tussen de 40 en 60. Met 14 gram koffie en 60 gram espresso zit je op 0,23 wat zelfs nog onder de Lungorange zit en dus allang geen espresso meer is.

Afbeelding


Afbeelding komt bij Home-Barista vandaan (http://www.home-barista.com/tips/brewin ... t2402.html).
Strietman CT2 (pre-order), LWW EG-1 (CORE en ULTRA), Lagom 01 - 102OM, Pietro pro brewing, LWW The BIRD, Orea V4, V60