Vergelijking Mazzer
Re: Vergelijking Mazzer
Berichtdoor Spironski » zo 01 mar 2015, 19:55
Maar de Kony zal zorgen voor een espresso met wat meer "fruit", oftewel zuur, dan de Major. Die moet jij dus echt niet hebben.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder
Re: Vergelijking Mazzer
Berichtdoor Erik82 » zo 01 mar 2015, 21:52
Het zal meer met de bonen te maken hebben. In Italië gebruiken ze bijna overal conisch en daar is bijna geen zure espresso te vinden. Als je donker gebrande bonen hebt hoor je geen zuur te hebben, alleen teveel bitter als de temperatuur te hoog is.
Ik heb nu voor de lol eens een keer een El Salvador Vienna gebrand maar met die grote conische happers proef ik echt geen zuur. Gewoon bitter en traditionele Italiaanse espresso. Als bonen uit zichzelf al zuur zijn dan kun je met conisch daar wat meer de accenten leggen.
Ik heb nu voor de lol eens een keer een El Salvador Vienna gebrand maar met die grote conische happers proef ik echt geen zuur. Gewoon bitter en traditionele Italiaanse espresso. Als bonen uit zichzelf al zuur zijn dan kun je met conisch daar wat meer de accenten leggen.
Strietman CT1, LWW EG-1, Lagom P64, Pietro pro brewing, Veel slowkoffie spul
Re: Vergelijking Mazzer
Berichtdoor Nomad » zo 01 mar 2015, 22:20
Die 18 die er uit komt hoeft dus niet 3gr te bevatten aan oude bonen. Je vult de groeven en zijkantjes met oude koffie, daarom heb je retentie. Maar die 3gram retentie die je noemt, dat hoeft echt niet elke keer precies verwisselt te worden met verse bonen. Sommige stukjes vullen zich met maling en blijven dan redelijk lekker zitten, je weet het simpel niet. Maar even kort malen met een god om oude maling eruit te halen geloof ik ook wel inDat lijkt me idd de meest correcte methode, immers tussen de tanden van de schijven blijft ook maalsel zitten wat je mijns inziens ook moet zien als retentie. In ieder geval is het achtergebleven maalsel wat (potentieel)veroudert.Ik heb recentelijk mijn Ceado geheel leeg gemaakt, inclusief maalschijven schoon en chute etc. En toen 18 gram bonen erin gegooid. Er kwam 15 gram uit. Dan denk je, simpel, 3 gram retentie.
Dat klopt bij het vullen van de schijven en (hopelijk) het verdring effect.Toen gooide ik er nog eens 18gram in en nu kwam er 16 gram uit. Kortom, het vult zich ook langzaam een beetje. Daarna kwam er nagenoeg 18 gram in en weer uit trouwens.
Van de 18 die er uit gekomen is, is dus eigenlijk 3G afkomstig van de vorige run.
-Conscience keeps more people awake than coffee-
Hario V60 - Bianca V2 - Niche Zero - Eureka Mignon Specialita - Fellow Ode
Hario V60 - Bianca V2 - Niche Zero - Eureka Mignon Specialita - Fellow Ode
Re: Vergelijking Mazzer
Berichtdoor bvds » ma 02 mar 2015, 09:59
een een echte fris zuur gebrande boon blijft dat ook als je hem vlak maalt.
met Erik eens dat de keuze van de boon en het soort branding veel belangrijker is; dat is de basis.
vlak vs conisch gaat meer om de accenten...
met Erik eens dat de keuze van de boon en het soort branding veel belangrijker is; dat is de basis.
vlak vs conisch gaat meer om de accenten...
Espresso: Elektra MCAL / Olympia Cremina '82 / Cafelat Robot / Niche Zero / Eureka XL
Filter: Hario V60 / Chemex / Delter / Melodrip / Comandante MK3 Nitroblade / MK Vario + Ditting steel burrs
Filter: Hario V60 / Chemex / Delter / Melodrip / Comandante MK3 Nitroblade / MK Vario + Ditting steel burrs
- cremalover
- Berichten: 6422
- Lid geworden op: di 24 mar 2009, 10:23
Re: Vergelijking Mazzer
Berichtdoor cremalover » ma 02 mar 2015, 10:25
Klopt.
Toen ik mijn Pharos had zat er een nuance van meer zuur in conisch maalsel.
Maar dat valt in het niet bij het verschil in lichte of iets donkere branding of de boilerdruk iets verhogen.
In die zin is een conische maler ook voor een liefhebber van zoete chocolade achtige koffie best een optie.
Toen ik mijn Pharos had zat er een nuance van meer zuur in conisch maalsel.
Maar dat valt in het niet bij het verschil in lichte of iets donkere branding of de boilerdruk iets verhogen.
In die zin is een conische maler ook voor een liefhebber van zoete chocolade achtige koffie best een optie.
Re: Vergelijking Mazzer
Berichtdoor Spironski » ma 02 mar 2015, 11:42
We zijn het kennelijk allemaal met elkaar eens. Maar ik snap nog steeds niet waarom Crema z'n Major zou moeten vervangen voor een Kony als hij gruwelt van fruit/zuur.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder
- cremalover
- Berichten: 6422
- Lid geworden op: di 24 mar 2009, 10:23
Re: Vergelijking Mazzer
Berichtdoor cremalover » ma 02 mar 2015, 11:52
Is geen verklaring voor Spironski.
Tenminste geen logische.
Gaat ook niet gebeuren.
Tenminste geen logische.
Gaat ook niet gebeuren.
Re: Vergelijking Mazzer
Berichtdoor HolyBean » ma 02 mar 2015, 12:28
Er is wel verschil te proeven tussen vlakke maalschijven en conische maar het verschil is zo minimaal dat het voor de meeste mensen niet te proeven is. Blind proeven is de enige manier om te testen of je het verschil kan proeven.
Uit onderzoek blijkt:
“164 coffee professionals in Nice, could actually NOT taste the difference between a flat and a conical grinder.” – Francisca Listov-Saabye
“There is a taste difference between flat and conical burrs—but it’s soo small it’s hard to taste blind” – Francisca Listov-Saabye
http://nordicbaristacup.com/2013/09/nbc ... pope-bunn/
Uit onderzoek blijkt:
“164 coffee professionals in Nice, could actually NOT taste the difference between a flat and a conical grinder.” – Francisca Listov-Saabye
“There is a taste difference between flat and conical burrs—but it’s soo small it’s hard to taste blind” – Francisca Listov-Saabye
http://nordicbaristacup.com/2013/09/nbc ... pope-bunn/
Laatst gewijzigd door HolyBean op ma 02 mar 2015, 12:38, 1 keer totaal gewijzigd.
LM Linea 1 - Compak K-10 Doserless - Quest M3 (PID mod)
Re: Vergelijking Mazzer
Berichtdoor Spironski » ma 02 mar 2015, 12:30
Gelukkig maar, dan begrijpen we elkaar toch!Is geen verklaring voor Spironski.
Tenminste geen logische.
Gaat ook niet gebeuren.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder
Terug naar “Koffiemolens & malers”
Ga naar
- Alles voor beginners
- Hardware (Machines, malers & accessoires)
- Semi-automaten
- Hefboom- / lever apparaten
- Volautomaten
- Koffiemolens & malers
- Filter, French press, Mokkapot etc.
- Branders
- Machines voor servings, pads en cups
- Accessoires
- Restaureren/Reviseren Espressomachines
- Software (Koffie, bonen, pads & servings)
- Koffie(bonen)
- Servings, Pads en Cups
- Melk
- Techniek & know-how
- Varia
- Koffie technieken
- Koffie branden
- Theepraat
- Thee, thee en nog eens thee
- Vraag & aanbod
- Te koop aangeboden
- Te koop gevraagd
- (Web)Winkels, advertorials en andere aanbiedingen
- Oproepjes
- Koffiepraat
- Stel je voor / jouw set-up
- (Horeca) proefpanel
- Leuk en interessant
- De Huiskamer
- Evenementen
- Nieuws van onze partners
- Partners en zustersites
- Koffiegek.nl
- Horecakoffie.nl
- Beleef.nl
- Theepraat.nl
- Theegek.nl
- The Traveling...
- Forumnieuws / Over koffiepraat.nl
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 16 gasten
Onze partners
Zonder partners zou deze website niet bestaan, wij zijn dan ook trots om ze hier te presenteren..
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
- Alle tijden zijn UTC+02:00
- Omhoog
- Verwijder alle forumcookies
Koffiepraat.nl
Deze website is een onderdeel van de Jong Media & Concepts en is dé online plek voor koffieprofessional en de thuisbarista. Hier vind je antwoord op al je vragen, lees je interessante reviews en hoor je het laatste nieuws.
Koffie websites.
 
Links.
Powered by phpBB ® | phpBB3 theme by KomiDesign