Aeropress blijft bitter (?)
Aeropress blijft bitter (?)
Berichtdoor Fisherman » ma 20 aug 2018, 16:18
Sinds vorige week zo trots als een pauw op mijn Mahlkönig Vario met stalen schijven. Geweldig consistent maalsel in vergelijking met de keramische schijven! Aangezien ik alleen voor filter maal, heb ik de Vario gecalibreerd op 1A (schijven raken elkaar nét). Op 3W heb ik een maalsel dat volgens mijn bronnen "medium-fijn" zou moeten zijn:
Zoals de titel doet vermoeden; ik krijg alléén maar bittere bakken uit mijn Aeropress. Aan het maalsel moet (mag) het niet liggen. Ik heb veel gevarieerd:
1. Tussen de 15 en 18 gram koffie (hele spectrum in hele grammen).
2. Tussen 200 en 250 gram water (per 10 gram opgehoogd).
3. Tussen 80 en 93 graden Celsius water (80, 85, 88, 93 geprobeerd).
4. Extracties tussen 1:15 min. en 2:15 min.
5. Bovenstaande in bijna alle combinaties geprobeerd.
Ik gebruik een biologische Honey Processed Honduras; Mirian Elizabeth Perez. Deze is afkomstig van het Koffiestation in Groningen, (licht) gebrand op 7 augustus. Waterhardheid in Groningen is 7,7 Duitse graden.
Voor mijn proefnotities gebruik ik ook het welbekende Kompas van Matt Perger. Ik beoog een zoete bak van zo'n 220 gram te extraheren uit de 'Press maar krijg alleen maar een droge bittere (redelijk donkere) koffie. Bitter als in een droge mond en geen lekkere zoete marshmellows.
Altijd inverted.
Wie helpt me?
Re: Aeropress blijft bitter (?)
Berichtdoor pichichi » ma 20 aug 2018, 18:19
Je lijkt uitgebreid en zo op het oog binnen de perken te werken.
Hoeveel bonen heb je, nog over...?
Ik wil er wel eens wat mee proberen dan.
Amstelveens water, 6.0 ph, ietsje zachterder
Coffee, I have to have coffee, and, if someone wants to pamper me, ah, then bring me coffee as a gift!
The Coffee Cantata - J.S.Bach
Re: Aeropress blijft bitter (?)
Berichtdoor Capulus » ma 20 aug 2018, 18:48
Ik zie dat je al veel geprobeerd hebt. Heb je al eens geprobeerd om een stuk grover te malen en dan langer te extraheren? Dat werkt bij mij vaak goed.Goedemiddag allen,
Sinds vorige week zo trots als een pauw op mijn Mahlkönig Vario met stalen schijven. Geweldig consistent maalsel in vergelijking met de keramische schijven! Aangezien ik alleen voor filter maal, heb ik de Vario gecalibreerd op 1A (schijven raken elkaar nét). Op 3W heb ik een maalsel dat volgens mijn bronnen "medium-fijn" zou moeten zijn:
3W Vario Steel Burrs (1A).jpgZoals de titel doet vermoeden; ik krijg alléén maar bittere bakken uit mijn Aeropress. Aan het maalsel moet (mag) het niet liggen. Ik heb veel gevarieerd:
1. Tussen de 15 en 18 gram koffie (hele spectrum in hele grammen).
2. Tussen 200 en 250 gram water (per 10 gram opgehoogd).
3. Tussen 80 en 93 graden Celsius water (80, 85, 88, 93 geprobeerd).
4. Extracties tussen 1:15 min. en 2:15 min.
5. Bovenstaande in bijna alle combinaties geprobeerd.
Ik gebruik een biologische Honey Processed Honduras; Mirian Elizabeth Perez. Deze is afkomstig van het Koffiestation in Groningen, (licht) gebrand op 7 augustus. Waterhardheid in Groningen is 7,7 Duitse graden.
Voor mijn proefnotities gebruik ik ook het welbekende Kompas van Matt Perger. Ik beoog een zoete bak van zo'n 220 gram te extraheren uit de 'Press maar krijg alleen maar een droge bittere (redelijk donkere) koffie. Bitter als in een droge mond en geen lekkere zoete marshmellows.
Altijd inverted.
Wie helpt me?
En hebben je schijven niet gewoon even nodig om ingemalen te worden, waardoor ze nog wat veel fines produceren?
Filter: Kinu m47; V60, Aeropress ...
Roaster: Huky500
Re: Aeropress blijft bitter (?)
Berichtdoor Fisherman » ma 20 aug 2018, 19:02
Geen bonen over helaas. Nog net genoeg om morgen even te tweaken, maar dan is het tijd voor een nieuwe batch.Raar...
Je lijkt uitgebreid en zo op het oog binnen de perken te werken.
Hoeveel bonen heb je, nog over...?
Ik wil er wel eens wat mee proberen dan.
Amstelveens water, 6.0 ph, ietsje zachterder
Dan kan ik grover malen, of onder 1:15 "pressen". Ik ben ook bezig om de meeste maalstanden in kaart te documenteren met foto's, handig voor dit proces.
Kan jij anders jouw meest gebuikte recept met mij delen?
Ik zit momenteel op een ratio van een kleine 1:15 (15 gr. med-fine gemalen koffie op 220 gr. water); 85 graden Celsius water. Inverted techniek, in één keer opgooien en 3 keer roeren. Drukken bij 1:30 minuut.
Cheers!
Verstuurd vanaf mijn SM-G935F met Tapatalk
Re: Aeropress blijft bitter (?)
Berichtdoor Fisherman » ma 20 aug 2018, 19:06
Kan inderdaad het geval zijn, dat het nog wat "ingekraakt" moeten worden.Ik zie dat je al veel geprobeerd hebt. Heb je al eens geprobeerd om een stuk grover te malen en dan langer te extraheren? Dat werkt bij mij vaak goed.Goedemiddag allen,
Sinds vorige week zo trots als een pauw op mijn Mahlkönig Vario met stalen schijven. Geweldig consistent maalsel in vergelijking met de keramische schijven! Aangezien ik alleen voor filter maal, heb ik de Vario gecalibreerd op 1A (schijven raken elkaar nét). Op 3W heb ik een maalsel dat volgens mijn bronnen "medium-fijn" zou moeten zijn:
3W Vario Steel Burrs (1A).jpgZoals de titel doet vermoeden; ik krijg alléén maar bittere bakken uit mijn Aeropress. Aan het maalsel moet (mag) het niet liggen. Ik heb veel gevarieerd:
1. Tussen de 15 en 18 gram koffie (hele spectrum in hele grammen).
2. Tussen 200 en 250 gram water (per 10 gram opgehoogd).
3. Tussen 80 en 93 graden Celsius water (80, 85, 88, 93 geprobeerd).
4. Extracties tussen 1:15 min. en 2:15 min.
5. Bovenstaande in bijna alle combinaties geprobeerd.
Ik gebruik een biologische Honey Processed Honduras; Mirian Elizabeth Perez. Deze is afkomstig van het Koffiestation in Groningen, (licht) gebrand op 7 augustus. Waterhardheid in Groningen is 7,7 Duitse graden.
Voor mijn proefnotities gebruik ik ook het welbekende Kompas van Matt Perger. Ik beoog een zoete bak van zo'n 220 gram te extraheren uit de 'Press maar krijg alleen maar een droge bittere (redelijk donkere) koffie. Bitter als in een droge mond en geen lekkere zoete marshmellows.
Altijd inverted.
Wie helpt me?
En hebben je schijven niet gewoon even nodig om ingemalen te worden, waardoor ze nog wat veel fines produceren?
Ondertussen blijf ik per variabele experimenteren. Ga morgenochtend eerst voor een kortere extractie bij gelijkblijvend maalsel. Of is dat gewoonweg te fijn op dit moment?
Alle tips zijn welkom.
Verstuurd vanaf mijn SM-G935F met Tapatalk
Re: Aeropress blijft bitter (?)
Berichtdoor Pti » ma 20 aug 2018, 19:32
Je kunt eens spa blauw en/of een andere zet methode proberen maar misschien is het gewoon een slechte batch?
Re: Aeropress blijft bitter (?)
Berichtdoor bvds » ma 20 aug 2018, 20:02
Het is opmerkelijk dat je bij een normale dosering, temperatuur en extractie zoveel bitters krijgt. Koffiestation levert doorgaans prima boontjes. En je maler is top. Ik had in ieder geval de eerste weken GEEN ongewenste bitters en ook niet te veel fines (geen dichtslibben V60).
De suggestie om grover te malen is een goede. Ik gebruik voor de aeropress doorgaan een duidelijk grover maalsel dan medium-fine. Eerder medium-grof.
En test eens een andere koffie. Bijvoorbeeld een mooie Kenia.
Ik zou je trouwens ook niet te veel richten op maalstanden van anderen...
Filter: Hario V60 / Chemex / Delter / Melodrip / Comandante MK3 Nitroblade / MK Vario + Ditting steel burrs
Re: Aeropress blijft bitter (?)
Berichtdoor bobbee » ma 20 aug 2018, 20:10
Mijn ervaring met koffiestation is goed. Ik twijfel niet aan hun koffie.
Re: Aeropress blijft bitter (?)
Berichtdoor bvds » ma 20 aug 2018, 20:14
Zoek eens extreem op d.w.z. ga eens EN grover malen EN korter extraheren (eerder pressen) EN temperatuur verlagen maar 85 graden.
Enkel en alleen om te kijken of je de bitters weg krijgt...
Dus ga eens bij wijze van experiment onderextraheren!
Filter: Hario V60 / Chemex / Delter / Melodrip / Comandante MK3 Nitroblade / MK Vario + Ditting steel burrs
Re: Aeropress blijft bitter (?)
Berichtdoor bobbee » ma 20 aug 2018, 20:27
Terug naar “Filter, French press, Mokkapot etc.”
- Alles voor beginners
- Hardware (Machines, malers & accessoires)
- Semi-automaten
- Hefboom- / lever apparaten
- Volautomaten
- Koffiemolens & malers
- Filter, French press, Mokkapot etc.
- Branders
- Machines voor servings, pads en cups
- Accessoires
- Restaureren/Reviseren Espressomachines
- Software (Koffie, bonen, pads & servings)
- Koffie(bonen)
- Servings, Pads en Cups
- Melk
- Techniek & know-how
- Varia
- Koffie technieken
- Koffie branden
- Theepraat
- Thee, thee en nog eens thee
- Vraag & aanbod
- Te koop aangeboden
- Te koop gevraagd
- (Web)Winkels, advertorials en andere aanbiedingen
- Oproepjes
- Koffiepraat
- Stel je voor / jouw set-up
- (Horeca) proefpanel
- Leuk en interessant
- De Huiskamer
- Evenementen
- Nieuws van onze partners
- Partners en zustersites
- Koffiegek.nl
- Horecakoffie.nl
- Beleef.nl
- Theepraat.nl
- Theegek.nl
- The Traveling...
- Forumnieuws / Over koffiepraat.nl
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten
Onze partners
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
- Alle tijden zijn UTC+02:00
- Omhoog
- Verwijder alle forumcookies
Koffiepraat.nl
Deze website is een onderdeel van de Jong Media & Concepts en is dé online plek voor koffieprofessional en de thuisbarista. Hier vind je antwoord op al je vragen, lees je interessante reviews en hoor je het laatste nieuws.