De bonen die ik normaal heb weeg ik af op 18 gram gemalen koffie in het portafilter, maalstand 2,7.
Diverse andere bonen gehad, die weeg ik ook altijd af op 18 gram, al moet ik dan wel meestal de maalstand
iets aanpassen ivm de extractietijd. Meestal een aanpassing van max zo'n tweetiende op de maalstand (2,5 - 2,8)
Ik heb nu andere bonen binnengekregen (Caffination Roast Ed, Spro Joe en LGB) die ik nog niet eerder gehad heb.
Ben begonnen met Roast Ed, 18 gram gemalen koffie maalstand 2,7, en was een extractietijd van minder dan 10 sec.
Uiteindelijk uitgekomen op een maalstand van 2,35 voor een goede extractietijd en smaak. (uiteraard 18 gram koffie).
Hoe doen jullie dit? Houden jullie ook altijd een vast aantal gram aan en speel je met de maalstand?
Of juist meer / minder gram koffie met ongeveer dezelfde maalstand (afhankelijk van de extractie)?
Hoe weet je dat de koffie uiteindelijk moet smaken?
M.a.w. gewoon alles proberen? Wordt dan altijd wel een dure en lange klus als je elke keer een andere
koffie probeert.
Ik hoop dat jullie een beetje begrijpen waar ik mee zit. Aan de andere kant is het makkelijk zeggen, als je het lekker vind is het goed.
Maar hoe haal je nu het beste uit zo'n boon.
"Andere" boontjes
Re: "Andere" boontjes
Berichtdoor GuidovW » wo 19 sep 2018, 19:47
Ik pas meestal allen de maalgraad aan.
Tenzij de koffie me te sterk smaakt, dan begin ik met de hoeveelheid.
Ik probeer daarbij deze tips in het oog te houden:
https://www.home-barista.com/tips/espre ... 16968.html
Maar het is een goeie vraag en het antwoord is trial and error....
Tenzij de koffie me te sterk smaakt, dan begin ik met de hoeveelheid.
Ik probeer daarbij deze tips in het oog te houden:
https://www.home-barista.com/tips/espre ... 16968.html
Maar het is een goeie vraag en het antwoord is trial and error....
Gr, Guido
La Pavoni Professional, Moccamaster, Bialetti Moka Express, Chemex, AeroPress, Kinu M47, Eureka Atom 60
La Pavoni Professional, Moccamaster, Bialetti Moka Express, Chemex, AeroPress, Kinu M47, Eureka Atom 60
Re: "Andere" boontjes
Berichtdoor Erik82 » wo 19 sep 2018, 19:59
Elke boon heeft zijn eigen maalstand, en die kan flink variëren. Daarnaast verloopt de maalgraad ook nog naar fijner wanneer de bonen ouder worden. Het lastigste aan deze hobby is het goed onder controle krijgen van de maler. Oefening baart kunst. In deze fase is geduld hebben de sleutel tot succes.
Strietman CT1, LWW EG-1, Lagom P64, Pietro pro brewing, Veel slowkoffie spul
Re: "Andere" boontjes
Berichtdoor GuidovW » wo 19 sep 2018, 20:48
thnx, begrijp dat het erop neerkomt dat jullie dus meer experimenteren met de maalgraad.
Yup, zoals Erik aangeeft: per boon en afhankelijk van het ouder worden.
Gr, Guido
La Pavoni Professional, Moccamaster, Bialetti Moka Express, Chemex, AeroPress, Kinu M47, Eureka Atom 60
La Pavoni Professional, Moccamaster, Bialetti Moka Express, Chemex, AeroPress, Kinu M47, Eureka Atom 60
Re: "Andere" boontjes
Berichtdoor Erik82 » wo 19 sep 2018, 21:55
En luchtvochtigheid (koud en vochtig grover, warm en droog fijner). Dan heb je ze wel zo'n beetje gehad maar ik kan je vertellen dat dat genoeg is om rekening mee te moeten houden.
Strietman CT1, LWW EG-1, Lagom P64, Pietro pro brewing, Veel slowkoffie spul
Re: "Andere" boontjes
Berichtdoor Frup » do 20 sep 2018, 12:55
Inderdaad, veel variabelen! Ik merkte dat goed met de temperatuurwisselingen deze zomer.En luchtvochtigheid (koud en vochtig grover, warm en droog fijner). Dan heb je ze wel zo'n beetje gehad maar ik kan je vertellen dat dat genoeg is om rekening mee te moeten houden.
Ik moest regelmatig bijstellen.
La Marzocco Linea Mini / Niche Zero
Ik drink koffie, en scheer me nat. Bij voorkeur niet tegelijkertijd. Dat geeft ongelukken.
Ik drink koffie, en scheer me nat. Bij voorkeur niet tegelijkertijd. Dat geeft ongelukken.
Ga naar
- Alles voor beginners
- Hardware (Machines, malers & accessoires)
- Semi-automaten
- Hefboom- / lever apparaten
- Volautomaten
- Koffiemolens & malers
- Filter, French press, Mokkapot etc.
- Branders
- Machines voor servings, pads en cups
- Accessoires
- Restaureren/Reviseren Espressomachines
- Software (Koffie, bonen, pads & servings)
- Koffie(bonen)
- Servings, Pads en Cups
- Melk
- Techniek & know-how
- Varia
- Koffie technieken
- Koffie branden
- Theepraat
- Thee, thee en nog eens thee
- Vraag & aanbod
- Te koop aangeboden
- Te koop gevraagd
- (Web)Winkels, advertorials en andere aanbiedingen
- Oproepjes
- Koffiepraat
- Stel je voor / jouw set-up
- (Horeca) proefpanel
- Leuk en interessant
- De Huiskamer
- Evenementen
- Nieuws van onze partners
- Partners en zustersites
- Koffiegek.nl
- Horecakoffie.nl
- Beleef.nl
- Theepraat.nl
- Theegek.nl
- The Traveling...
- Forumnieuws / Over koffiepraat.nl
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 7 gasten
Onze partners
Zonder partners zou deze website niet bestaan, wij zijn dan ook trots om ze hier te presenteren..
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
- Alle tijden zijn UTC+02:00
- Omhoog
- Verwijder alle forumcookies
Koffiepraat.nl
Deze website is een onderdeel van de Jong Media & Concepts en is dé online plek voor koffieprofessional en de thuisbarista. Hier vind je antwoord op al je vragen, lees je interessante reviews en hoor je het laatste nieuws.
Koffie websites.
 
Links.
Powered by phpBB ® | phpBB3 theme by KomiDesign