Wil niet zeggen dat je elk onderzoek serieus moet nemen. Er zijn er veel met hele rare opmerkingen idd zoals de gerespecteerde RaoIk begrijp dat niet elk onderzoek even valide is en dat het gaat om de marge. Echter vind ik het te kort door de bocht om te stellen dat je alleen zelf dingen kunt onderzoeken. Vaak zijn dit soort onderzoeken gedaan door personen die daar ook de middelen voor hebben (bijv hoog en laag toerental mogelijkheden). Als velen daarvan dan zeggen dat lager toerental fijner is, dan wil ik dat best geloven, ook al gaat het om de marge.Leuk, zo'n onderzoek. Kun je dan inderdaad volledig op doorborduren en prediken maar zo'n toerental zal bij de ene boon + branding beter smaken dan bij een andere of je proeft het zelfs helemaal niet als de koffie gewoon al super lekker is. Er zijn teveel factoren die de uitkomst van zo'n onderzoek kunnen beïnvloeden.
Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat het alleen nut heeft om het erover te hebben, het onderzoek zelf, zonder een keuze te moeten maken voor wat beter is of slechter. Het kan nooit en te nimmer worden verkocht als iets waar je mee moet werken. Wij thuis komen er geen steek verder mee, blijf de focus houden bij verse topkoffie en kwalitatief goede apparatuur en alles wat daarna komt is marginaal.
Alleen leuk als je heel puristisch bent ingesteld en die wegen wilt bewandelen maar anders? Blijf objectief en gewoon koffie zetten met de kwaliteitsmaler, machine en goede koffiebonen die je hebt.
Mythos one geland
Re: Mythos one geland
Berichtdoor Capulus » zo 06 jan 2019, 20:48
Filter: Kinu m47; V60, Aeropress ...
Roaster: Huky500
Re: Mythos one geland
Berichtdoor bobbee » zo 06 jan 2019, 21:18
Dat zeg ik niet en bedoel ik niet. Ik bedoel dat wanneer er hier op het forum over wordt gesproken dit echt niet iets moet zijn om achteraan te jagen, er worden dan zulke beklemmende uitspraken gedaan over zoiets als toerental wat veel minder invloed heeft dan de grote smaakmakers als, verse goede koffie, maler, machine en water.Ik begrijp dat niet elk onderzoek even valide is en dat het gaat om de marge. Echter vind ik het te kort door de bocht om te stellen dat je alleen zelf dingen kunt onderzoeken. Vaak zijn dit soort onderzoeken gedaan door personen die daar ook de middelen voor hebben (bijv hoog en laag toerental mogelijkheden). Als velen daarvan dan zeggen dat lager toerental fijner is, dan wil ik dat best geloven, ook al gaat het om de marge.Leuk, zo'n onderzoek. Kun je dan inderdaad volledig op doorborduren en prediken maar zo'n toerental zal bij de ene boon + branding beter smaken dan bij een andere of je proeft het zelfs helemaal niet als de koffie gewoon al super lekker is. Er zijn teveel factoren die de uitkomst van zo'n onderzoek kunnen beïnvloeden.
Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat het alleen nut heeft om het erover te hebben, het onderzoek zelf, zonder een keuze te moeten maken voor wat beter is of slechter. Het kan nooit en te nimmer worden verkocht als iets waar je mee moet werken. Wij thuis komen er geen steek verder mee, blijf de focus houden bij verse topkoffie en kwalitatief goede apparatuur en alles wat daarna komt is marginaal.
Alleen leuk als je heel puristisch bent ingesteld en die wegen wilt bewandelen maar anders? Blijf objectief en gewoon koffie zetten met de kwaliteitsmaler, machine en goede koffiebonen die je hebt.
Stel je koopt nu een maler met variabel toerental, verwacht je dan echt dat je dat ontzettend gaat proeven ivm de olympus die je nu hebt staan? En als je het dan toch proeft, hoe ga je dan aan jezelf bewijzen dat het door het toerental komt of dat het misschien toch het onderzoek is wat je heeft beïnvloed?
Re: Mythos one geland
Berichtdoor Capulus » zo 06 jan 2019, 21:30
Okee dan heb ik je verkeer begrepen. Ik vind juist die marge interessant (niet iets om per se te willen nastreven hoor). Goede bonen, goede maler en goede machine is uiteraard het allerbelangrijkst. Dat is echter ook wat velen al wel weten. Mocht je ooit voor de keuze staan om te kunnen kiezen tussen wel of geen toerental instellen, dan vind ik dat wel nuttig om te weten.Dat zeg ik niet en bedoel ik niet. Ik bedoel dat wanneer er hier op het forum over wordt gesproken dit echt niet iets moet zijn om achteraan te jagen, er worden dan zulke beklemmende uitspraken gedaan over zoiets als toerental wat veel minder invloed heeft dan de grote smaakmakers als, verse goede koffie, maler, machine en water.Ik begrijp dat niet elk onderzoek even valide is en dat het gaat om de marge. Echter vind ik het te kort door de bocht om te stellen dat je alleen zelf dingen kunt onderzoeken. Vaak zijn dit soort onderzoeken gedaan door personen die daar ook de middelen voor hebben (bijv hoog en laag toerental mogelijkheden). Als velen daarvan dan zeggen dat lager toerental fijner is, dan wil ik dat best geloven, ook al gaat het om de marge.Leuk, zo'n onderzoek. Kun je dan inderdaad volledig op doorborduren en prediken maar zo'n toerental zal bij de ene boon + branding beter smaken dan bij een andere of je proeft het zelfs helemaal niet als de koffie gewoon al super lekker is. Er zijn teveel factoren die de uitkomst van zo'n onderzoek kunnen beïnvloeden.
Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat het alleen nut heeft om het erover te hebben, het onderzoek zelf, zonder een keuze te moeten maken voor wat beter is of slechter. Het kan nooit en te nimmer worden verkocht als iets waar je mee moet werken. Wij thuis komen er geen steek verder mee, blijf de focus houden bij verse topkoffie en kwalitatief goede apparatuur en alles wat daarna komt is marginaal.
Alleen leuk als je heel puristisch bent ingesteld en die wegen wilt bewandelen maar anders? Blijf objectief en gewoon koffie zetten met de kwaliteitsmaler, machine en goede koffiebonen die je hebt.
Stel je koopt nu een maler met variabel toerental, verwacht je dan echt dat je dat ontzettend gaat proeven ivm de olympus die je nu hebt staan? En als je het dan toch proeft, hoe ga je dan aan jezelf bewijzen dat het door het toerental komt of dat het misschien toch het onderzoek is wat je heeft beïnvloed?
Zo heb ik onlangs redelijk lichte bonen (caffenation) kunnen vergelijke tussen groot conisch en groot vlak. Tegen mijn verwachting in meen ik daar wel verschil in te merken, ook al is dat een klein verschil. Ik vond ze overigens beide echt lekker smaken.
Blind geproefd trouwens.
Filter: Kinu m47; V60, Aeropress ...
Roaster: Huky500
Re: Mythos one geland
Berichtdoor fransg » zo 06 jan 2019, 21:36
Grappig -- Ik heb die Forte ook en ben daarom geneigd er tevreden mee te zijn.Bijvoorbeeld, ik kom net deze post tegen van Scott Rao, er zijn mensen die hem klakkeloos geloven. Schrijft nu dat zijn baratza beter is als een EK43...whatever.
https://www.scottrao.com/blog/2019/1/5/ ... -is-better
Rao heeft het denk ik wel nodig om telkens wat opmerkelijks te melden, om veelgelezen en veelbesproken te worden ivm zijn bedrijfje in advieswerk.
Zo zijn erop HB ook mannen die een enorme status en gezag menen te hebben en anderen die het ook allemaal heel serieus nemen en dan verwijzen naar HB alsof dat de referentie is voor De Waarheid Van Het Moment...
Rustig zelf nadenken is vaak het beste, en een open geest houden, er rekening mee houden dat het wellicht anders zit en je realiseren dat maar weinig dingen echt vaststaan. Wel dat de meeste volautomaten rotzooi zijn, dat bonen het belangrijkste zijn en nog enkele van die dingen waar we ons aan vast houden.
Re: Mythos one geland
Berichtdoor bobbee » zo 06 jan 2019, 22:26
Yep, dat schreef ik ook. Op dat moment wordt je dus puristisch als je gaat kijken naar malers die je wel of niet kunt instellen op toerental. Dan ga je verder kijken dan de grote belangrijke spelers die de smaak beïnvloeden, (koffie, maler, machine en water)Okee dan heb ik je verkeer begrepen. Ik vind juist die marge interessant (niet iets om per se te willen nastreven hoor). Goede bonen, goede maler en goede machine is uiteraard het allerbelangrijkst. Dat is echter ook wat velen al wel weten. Mocht je ooit voor de keuze staan om te kunnen kiezen tussen wel of geen toerental instellen, dan vind ik dat wel nuttig om te weten.Dat zeg ik niet en bedoel ik niet. Ik bedoel dat wanneer er hier op het forum over wordt gesproken dit echt niet iets moet zijn om achteraan te jagen, er worden dan zulke beklemmende uitspraken gedaan over zoiets als toerental wat veel minder invloed heeft dan de grote smaakmakers als, verse goede koffie, maler, machine en water.Ik begrijp dat niet elk onderzoek even valide is en dat het gaat om de marge. Echter vind ik het te kort door de bocht om te stellen dat je alleen zelf dingen kunt onderzoeken. Vaak zijn dit soort onderzoeken gedaan door personen die daar ook de middelen voor hebben (bijv hoog en laag toerental mogelijkheden). Als velen daarvan dan zeggen dat lager toerental fijner is, dan wil ik dat best geloven, ook al gaat het om de marge.
Stel je koopt nu een maler met variabel toerental, verwacht je dan echt dat je dat ontzettend gaat proeven ivm de olympus die je nu hebt staan? En als je het dan toch proeft, hoe ga je dan aan jezelf bewijzen dat het door het toerental komt of dat het misschien toch het onderzoek is wat je heeft beïnvloed?
Zo heb ik onlangs redelijk lichte bonen (caffenation) kunnen vergelijke tussen groot conisch en groot vlak. Tegen mijn verwachting in meen ik daar wel verschil in te merken, ook al is dat een klein verschil. Ik vond ze overigens beide echt lekker smaken.
Blind geproefd trouwens.
En ook schreef ik dat de discussie erover leuk is maar niet meer dan dat, je kunt er een mening over hebben maar de keiharde waarheid over zoiets specifieks verkondigen moet je niet willen.
Re: Mythos one geland
Berichtdoor bobbee » zo 06 jan 2019, 22:28
Daar sluit ik mij volledig bij aan.Rustig zelf nadenken is vaak het beste, en een open geest houden, er rekening mee houden dat het wellicht anders zit en je realiseren dat maar weinig dingen echt vaststaan. Wel dat de meeste volautomaten rotzooi zijn, dat bonen het belangrijkste zijn en nog enkele van die dingen waar we ons aan vast houden.
- cremalover
- Berichten: 6374
- Lid geworden op: di 24 mar 2009, 10:23
Re: Mythos one geland
Berichtdoor cremalover » ma 07 jan 2019, 08:38
DE man verdient een boterham met koffie.Zijn blog is daar een belangrijk onderdeel van.Neem ik met een grote korrel zout.Bijvoorbeeld, ik kom net deze post tegen van Scott Rao, er zijn mensen die hem klakkeloos geloven. Schrijft nu dat zijn baratza beter is als een EK43...whatever.
https://www.scottrao.com/blog/2019/1/5/ ... -is-better
mijn Toyota celica is net zo goed als een porsche 911.
Re: Mythos one geland
Berichtdoor tohenk2 » wo 09 jan 2019, 15:48
Als je het benzineverbruik meet is hij waarschijnlijk zelfs beter om de boodschappen om de hoek mee te doenmijn Toyota celica is net zo goed als een porsche 911.
Re: Mythos one geland
Berichtdoor Wedj » wo 09 jan 2019, 21:04
Re: Mythos one geland
Berichtdoor Capulus » wo 09 jan 2019, 21:10
Mooie set! Staat goed.
Filter: Kinu m47; V60, Aeropress ...
Roaster: Huky500
Terug naar “Koffiemolens & malers”
- Alles voor beginners
- Hardware (Machines, malers & accessoires)
- Semi-automaten
- Hefboom- / lever apparaten
- Volautomaten
- Koffiemolens & malers
- Filter, French press, Mokkapot etc.
- Branders
- Machines voor servings, pads en cups
- Accessoires
- Restaureren/Reviseren Espressomachines
- Software (Koffie, bonen, pads & servings)
- Koffie(bonen)
- Servings, Pads en Cups
- Melk
- Techniek & know-how
- Varia
- Koffie technieken
- Koffie branden
- Theepraat
- Thee, thee en nog eens thee
- Vraag & aanbod
- Te koop aangeboden
- Te koop gevraagd
- (Web)Winkels, advertorials en andere aanbiedingen
- Oproepjes
- Koffiepraat
- Stel je voor / jouw set-up
- (Horeca) proefpanel
- Leuk en interessant
- De Huiskamer
- Evenementen
- Nieuws van onze partners
- Partners en zustersites
- Koffiegek.nl
- Horecakoffie.nl
- Beleef.nl
- Theepraat.nl
- Theegek.nl
- The Traveling...
- Forumnieuws / Over koffiepraat.nl
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 19 gasten
Onze partners
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
- Alle tijden zijn UTC+01:00
- Omhoog
- Verwijder alle forumcookies
Koffiepraat.nl
Deze website is een onderdeel van de Jong Media & Concepts en is dé online plek voor koffieprofessional en de thuisbarista. Hier vind je antwoord op al je vragen, lees je interessante reviews en hoor je het laatste nieuws.