Pagina 2 van 4

Re: Even een boontje branden, het is zo eengvoudig

Geplaatst: zo 02 aug 2020, 14:33
door fransg
gilleko B. schreef: zo 02 aug 2020, 14:30 Vond die kostverlorenvaart blogs alleraardigst
Afbeelding
Ik ga daar ook mede door, al is het maar voor mijzelve, want dan kan ik af en toe teruglezen hoe ik e.e.a. ook alweer doe.

Re: Even een boontje branden, het is zo eengvoudig

Geplaatst: zo 02 aug 2020, 14:41
door gilleko B.
fransg schreef:
gilleko B. schreef: zo 02 aug 2020, 14:30 Vond die kostverlorenvaart blogs alleraardigst
Afbeelding
Ik ga daar ook mede door, al is het maar voor mijzelve, want dan kan ik af en toe teruglezen hoe ik e.e.a. ook alweer doe.
Afbeelding
Afbeelding


met rechter wijsvinger helemaal zelf getypt


Re: Even een boontje branden, het is zo eengvoudig

Geplaatst: ma 03 aug 2020, 08:42
door fransg
Op https://kostverlorenvaart.blogspot.com/ ... sting.html heb ik enkele reacties / vragen beantwoord.

Re: Even een boontje branden, het is zo eengvoudig

Geplaatst: di 04 aug 2020, 16:06
door cremalover
fransg schreef: za 01 aug 2020, 20:53 Nieuwe fijne groene boontjes van Hoofdkwartier binnen.

Liefst zonder verspilling van bonen in één keer het juiste profiel pakken natuurlijk.

Als dat lukt tenminste.

(de embedded link van Youtube doet het niet op mijn iphone -- mogelijk heeft YouTube de mobiele versie nog niet gereed? de 'gewone link is: https://www.youtube.com/watch?v=9ohX6xId47Q

Op de Vimeo: https://vimeo.com/443854150

Proef jij verschil tussen profielen?
Ik kan doen wat ik wil maar smaakt allemaal hetzelfde.
Ik pleur ze maar gewoon in de brander en zet het ding op Max. :mrgreen:

Re: Even een boontje branden, het is zo eengvoudig

Geplaatst: di 04 aug 2020, 16:16
door fransg
cremalover schreef: di 04 aug 2020, 16:06 Proef jij verschil tussen profielen?
Ik kan doen wat ik wil maar smaakt allemaal hetzelfde.
Ik pleur ze maar gewoon in de brander en zet het ding op Max. :mrgreen:
Ja, er is hier een behoorlijk verschil tussen profielen. Brand ik een stuk korter/lichter dan ik normaal gesproken doe, dan kan er een droog-wrange nasmaak zijn en kan het langer rusten duren eer de boontjes redelijke espresso geven. Ook moet er dan meer druk / temp op worden losgelaten in de espressomachine. Andersom moeten bonen die wat donkerder uitvielen op lichtere druk/lagere temp worden verwerkt in de zetgroep, anders kan het bitter/verbrand smaken.

Ruiken het maalsel van de boontjes verbluffend verrukkelijk meteen na de branding dan zijn ze te licht gebrand, dat is een eerste waarschuwing ;-)

Ik mik doorgaans op Tonino #95 (binnen de combinatie van maalafstelling zoals ik hier heb op de test-maler). 5 méér kan, 7 minder kan ook, wat daarbuiten valt (komt gelukkig nog maar zelden voor) vind ik lastig, het lichte gooi ik weg, het donkere is bij mensen met een Pavoni-type machine best nog mooi, wat rond de 80 is gaat naar een vriendin in Rotterdam met een volautomaat en zij is er dol op.

Re: Even een boontje branden, het is zo eengvoudig

Geplaatst: di 04 aug 2020, 16:57
door gilleko B.
Ik zit zelf wel met een probleem denk ik. Als je zo'n prachtige bonenbrander hebt die aangestuurd en gemonitoord (met aanpalende meetapparatuur als Tonino en zo) met moooe software kan worden icm kennis die Frans heeft, waarbij de masjien staat in een omgeving waar de temperatuur, vochtigheid ook zo constant hetzelfde blijft, dan kan je goed vergelijken en wijzigingen doorvoeren die je kunt proeven schat ik zo in.
Probleem is dat ik een Gene heb en te weinig kennis. En dan kan ik niet anders dan toepassing brandprofiel Cremalover. Bonen erin pleuren ofwel met voorverwarmde drum, ofwel met koude drum. En dan ergens op enig moment na de FC de knop indrukken zo van "laat ik het nu maar doen want te donker is niet te banken". I.g.v. voorverwarmde drum komt de FC vlugger. Maar ROR's en profiellijnen volgen dat is er niet bij. Tenzij ik nu te kort door de bocht ga en dat arme Gene koreaantje onterecht te veel diskwalificeer.




Re: Even een boontje branden, het is zo eengvoudig

Geplaatst: di 04 aug 2020, 18:23
door cremalover
gilleko B. schreef: di 04 aug 2020, 16:57 Ik zit zelf wel met een probleem denk ik. Als je zo'n prachtige bonenbrander hebt die aangestuurd en gemonitoord (met aanpalende meetapparatuur als Tonino en zo) met moooe software kan worden icm kennis die Frans heeft, waarbij de masjien staat in een omgeving waar de temperatuur, vochtigheid ook zo constant hetzelfde blijft, dan kan je goed vergelijken en wijzigingen doorvoeren die je kunt proeven schat ik zo in.
Probleem is dat ik een Gene heb en te weinig kennis. En dan kan ik niet anders dan toepassing brandprofiel Cremalover. Bonen erin pleuren ofwel met voorverwarmde drum, ofwel met koude drum. En dan ergens op enig moment na de FC de knop indrukken zo van "laat ik het nu maar doen want te donker is niet te banken". I.g.v. voorverwarmde drum komt de FC vlugger. Maar ROR's en profiellijnen volgen dat is er niet bij. Tenzij ik nu te kort door de bocht ga en dat arme Gene koreaantje onterecht te veel diskwalificeer.

Afbeelding
Zo doe ik het al 11 jaar. :mrgreen:

Re: Even een boontje branden, het is zo eengvoudig

Geplaatst: di 04 aug 2020, 18:36
door gilleko B.
Dan kan ik nog even door met oefenen zonder texhnischw fratsen




Re: Even een boontje branden, het is zo eengvoudig

Geplaatst: do 06 aug 2020, 15:16
door fransg
eerste espresso, 6 dagen na branding

Re: Even een boontje branden, het is zo eengvoudig

Geplaatst: do 06 aug 2020, 20:26
door gilleko B.
Ook creatief met die takjes