Re: Even een boontje branden, het is zo eengvoudig
Geplaatst: zo 02 aug 2020, 14:33
Ik ga daar ook mede door, al is het maar voor mijzelve, want dan kan ik af en toe teruglezen hoe ik e.e.a. ook alweer doe.
Koffiepraat is het forum over koffie, bereidingswijzen, espresso, cappuccino, filterkoffie, slowcoffee, evenementen en nog veel meer.
https://www.koffiepraat.nl:443/forum/
Ik ga daar ook mede door, al is het maar voor mijzelve, want dan kan ik af en toe teruglezen hoe ik e.e.a. ook alweer doe.
fransg schreef:Ik ga daar ook mede door, al is het maar voor mijzelve, want dan kan ik af en toe teruglezen hoe ik e.e.a. ook alweer doe.
Proef jij verschil tussen profielen?fransg schreef: za 01 aug 2020, 20:53 Nieuwe fijne groene boontjes van Hoofdkwartier binnen.
Liefst zonder verspilling van bonen in één keer het juiste profiel pakken natuurlijk.
Als dat lukt tenminste.
(de embedded link van Youtube doet het niet op mijn iphone -- mogelijk heeft YouTube de mobiele versie nog niet gereed? de 'gewone link is: https://www.youtube.com/watch?v=9ohX6xId47Q
Op de Vimeo: https://vimeo.com/443854150
Ja, er is hier een behoorlijk verschil tussen profielen. Brand ik een stuk korter/lichter dan ik normaal gesproken doe, dan kan er een droog-wrange nasmaak zijn en kan het langer rusten duren eer de boontjes redelijke espresso geven. Ook moet er dan meer druk / temp op worden losgelaten in de espressomachine. Andersom moeten bonen die wat donkerder uitvielen op lichtere druk/lagere temp worden verwerkt in de zetgroep, anders kan het bitter/verbrand smaken.cremalover schreef: di 04 aug 2020, 16:06 Proef jij verschil tussen profielen?
Ik kan doen wat ik wil maar smaakt allemaal hetzelfde.
Ik pleur ze maar gewoon in de brander en zet het ding op Max.![]()
Zo doe ik het al 11 jaar.gilleko B. schreef: di 04 aug 2020, 16:57 Ik zit zelf wel met een probleem denk ik. Als je zo'n prachtige bonenbrander hebt die aangestuurd en gemonitoord (met aanpalende meetapparatuur als Tonino en zo) met moooe software kan worden icm kennis die Frans heeft, waarbij de masjien staat in een omgeving waar de temperatuur, vochtigheid ook zo constant hetzelfde blijft, dan kan je goed vergelijken en wijzigingen doorvoeren die je kunt proeven schat ik zo in.
Probleem is dat ik een Gene heb en te weinig kennis. En dan kan ik niet anders dan toepassing brandprofiel Cremalover. Bonen erin pleuren ofwel met voorverwarmde drum, ofwel met koude drum. En dan ergens op enig moment na de FC de knop indrukken zo van "laat ik het nu maar doen want te donker is niet te banken". I.g.v. voorverwarmde drum komt de FC vlugger. Maar ROR's en profiellijnen volgen dat is er niet bij. Tenzij ik nu te kort door de bocht ga en dat arme Gene koreaantje onterecht te veel diskwalificeer.