Goedemorgen!
Allereerst nogmaals dank voor jullie meedenken en ieders input, welke ik vanochtend in de praktijk heb toegepast. Pak een lekker bakje koffie, want het wordt vrees ik een wat uitgebreidere post
fransg schreef: do 29 jul 2021, 22:20
Je zegt niets over welke bonen je exact gebruikt, van welke herkomst, van welke brander, van welke datum.
Wederom de Brazil São Francisco (Pulped Natural) van Blommers in Nijmegen. Roast date: 21 juli.
fransg schreef: do 29 jul 2021, 22:38
Heb je gekeken naar de 'chute' van de Mazzer? Daar zit vanaf de fabriek een draad-roostertje in dat maalsel enigszins tegenhoudt, maar het kan er ook voor zorgen dat afwisselend oud en vers maalsel in je trechter valt.
Vanochtend opengehaald en schoongemaakt. De hoeveelheid 'aangekoekt' maalsel viel me alleszins mee. Wellicht omdat de maler (als service bij de aanschaf van mijn nieuwe machine) is schoongemaakt. Weliswaar niet de chute (ik stond er namelijk bij toen het werd uitgevoerd). Zie vooral filmpje.
fransg schreef: do 29 jul 2021, 22:38
Ook zou je eens je hele routine in beeld kunnen brengen, van malen (eerste shot maalsel van de dag wegdoen) tot roeren en tampen en de extractie, de flow met timer.
Vanochtend drie shots (vrijwel) van A tot Z opgenomen (valt nog niet mee

):
https://www.youtube.com/watch?v=lNqTsS__7WU Hieronder ook de resultaten op een rij. Aantal gram toont hoeveel de maler in eerste instantie uitgaf, waarbij de dosering telkens is aangevuld/teruggebracht naar 18 gram. De doorlooptijd is telkens 25 sec.
- 15.6 gram (naar 18 in), 20.8 uit
- 17,4 gram (naar 18 in), 23,8 uit
- 17,9 gram (naar 18 in), 31,8 uit
fransg schreef: do 29 jul 2021, 23:00
... (had je al aangegeven welk merk en model filterbakje je exact gebruikt? -- heb je een 'naked' portafilter?), van die dingen.
fransg schreef: vr 30 jul 2021, 09:01
... Meld nog wel even welke filterbakjes je nu heel precies hebt.
Ik gebruik het bij de ECM-machine meegeleverde filterbakje, welke ik voor bovengenoemde shots heb overgezet naar de naked-portafilterhouder, maar waar ik verder weinig details over kan vinden. In de handleiding staat slechts:
'Included in delivery: 1 filter 2 cups'. Ook via Google (vooralsnog) geen gedetailleerdere specs kunnen vinden.
Keyser schreef: vr 30 jul 2021, 08:30
Een naked kan je met ieder filterbakje in elke grootte gebruiken. (...) Werken met een naked is een goede manier om te zien of je geen channeling hebt. (...) Mijn ervaring is dat ik niet altijd door heb of mijn puck prep goed is geweest. Opeens is daar dan toch channeling.
Zelf gebruik ik niet anders dan de naked. Het ziet er ook erg gaaf uit en de crema blijft er voor mijn gevoel ook mooier door.
Kort samengevat: Ik ben om!

Bovengenoemde shots alledrie met de naked filter gezet (filterbakje overgezet). Laatste shot begon tegen het einde wat te 'zwabberen'. Erg leerzaam dus inderdaad.
Pti schreef: vr 30 jul 2021, 12:33
Er is (behalve het anti-statische scherm dat Frans aanhaalt) nog een potentiele oorzaak. De hoeveelheid bonen is de hopper en daarmee druk bovenop het maalwerk zijn erg belangrijk voor de gegeven hoeveelheid. Dus dat is nog even een te controleren variabele, een goed gevulde hopper.
Nooit geweten/bij stilgestaan, maar zwaartekracht klinkt logisch

Bovengenoemde shots allemaal met een volledig gevulde hopper gedaan.
---
Wat mij zoal opvalt:
- Verschil tussen eerste en derde maling is 2,3 gram. Ik vermoed omdat ik vóór de eerste maling de 'uitgang' volledig had gereinigd/geleegd, waardoor er geen residu meer in zat, wat bij het tweede en derde shot wel het gaval was.
- Een (groot) verschil van 8 gram uit tussen shot twee en drie, beiden op basis van 18 gram in (in eerste instantie 17,4 en daarna 17.9). Tweede shot liep mooier door imho, dan het derde.
Ik ben erg benieuwd hoe jullie met deze input de resultaten duiden
Alvast dank voor het meedenken!