Re: Slow vs fast feeding
Geplaatst: vr 23 feb 2024, 11:53
Ging bij mij van 24s naar 14s. Maalsel is visueel wat groffer maar vooral meer uniform.
Sent from my SM-S906B using Tapatalk
Sent from my SM-S906B using Tapatalk
Koffiepraat is het forum over koffie, bereidingswijzen, espresso, cappuccino, filterkoffie, slowcoffee, evenementen en nog veel meer.
https://www.koffiepraat.nl:443/forum/
Maar dat is appels met peren vergelijken. Een puck degradeert als deze leeg begint te lopen dus wil je afnemende druk om dit onder controle te houden. Met branden is het helemaal een ander verhaal gezien de bonen van endo- naar exothermisch gaan en je genoeg ontwikkeling wilt hebben dus moet je wel een langzamere ROR hebben anders wordt de boel veel te donker. Te langzaam beginnen verknald de branding en dat zijn chemische reacties die effect hebben.fransg schreef: do 22 feb 2024, 17:35Rest de vraag of 'consistentie' een direct verband heeft met 'lekkere espresso'.Erik82 schreef: do 22 feb 2024, 17:18 Als je alles gaat slow feeden is het maalsel dus veel consistenter omdat alles onder gelijk voorwaarden wordt gemalen.
Bij een hefboommachine heeft de afnemende en dus niet-consistente extractiedruk een magnifiek effect op de smaak.
Bij het branden wordt vaak gestreefd naar een afnemende Rate of Rise en ook daar wordt aangenomen dat die inconsistentie de kwaliteit van de branding positief beïnvloedt.
De smaak van de eerste druppels extractie van espresso is ook heel anders dan die van de laatste druppels. Het inconsistente spectrum van smaken bijeen levert idealiter lekker espresso op.
De extra fines die bij 'alles ineens storten' in de eerste seconden worden geproduceerd zouden best weleens de lekkere espresso kunnen opleveren. Ik heb tot nu toe niet aan slow feeding gedaan en geniet toch bijzonder van de smaak van de espresso...
Erik82 schreef: do 22 feb 2024, 17:18 Als je alles gaat slow feeden is het maalsel dus veel consistenter omdat alles onder gelijk voorwaarden wordt gemalen.
Rest de vraag of 'consistentie' een direct verband heeft met 'lekkere espresso'.
Dan zijn we het daarover eens.
Wanneer ik zoals tot nu toe de bonen in een keer in de maler gooi, of het nu de Niche is of de Honne, dan is het resultaat in de extractie ook consistent, shot na shot. En daarmee dus voorspelbaar.
Langzaam beetje bij beetje erin gooien geeft mogelijk ook even consistent resultaat, zij het met snellere doorloop. Dan moet je je wel oefenen in het elke keer precies zo langzaam ingooien, dus niet de ene keer boon boor boon, dan weer vijf tegelijk etc.Erik82 schreef: vr 23 feb 2024, 12:00 Als elke espresso heel erg varieert in doorlooptijd omdat je maalsel niet consistent is heeft dat wel degelijk effect op de smaak. Dat voorkom je hiermee mits je maler ertoe in staat is.
Haha hetzelfde hier zelfs 2 hele standen fijner gemaald op de sculptor 078s en alsnog een turboshot! Niet te drinken ook! 🤮omeCo schreef: vr 23 feb 2024, 15:00 Net toch ook maar eens gekeken wat er gebeurt.
18 gram in 1 keer in de molen levert daarna een espresso op met een doorlooptijd van 28 seconden.
18 gram per ongeveer 5 boontjes malen geeft een high speed espresso in 5 seconden!!
Bizar. Ik kan het bijna niet geloven. Dus nog maar een keer doen.
Ah, een eerste verslag van de smaakwinst die valt te behalen met deze consistente maling