Re: Hulp nodig: Espresso blijft zuur ondanks aanpassingen
Geplaatst: do 13 mar 2025, 00:21
Ik zal dat morgen moeten testen, langere doorlooptijd boven de 30sec.
Maar heel stom, ik probeer mijn favoriete koffiezaak thuis na te bootsen.
Het gaat om Cafecito. Op hun beker staat: 18g, 50ml, 93°C.
Wat een smeuïge cappuccino! Vol met chocoladetinten en heerlijk romig van smaak, zonder enige zuurheid.
,
Wat ik niet helemaal begrijp, is het verschil tussen een single en double shot. De cappuccino van Cafecito lijkt meer melk te bevatten dan wat ik thuis gebruik. Daarom heb ik geëxperimenteerd met:
Doppio (50ml, 18g) + 120-140ml melk → Mijn vrouw vond dit te intens en overheersend. Misschien bevat de medium beker van cafecito meer melk?
Single shot (36ml, 8g) + 150ml melk → Dit was iets beter, maar dan weer aan de lichte kant en het kruidige,rokerige en chocolade tinten die moeten overheersen.
Cafecito of al die overige hippe cafes maken toch moderne espresso van medium of lichte roostering. Hoe verschilt dat van klassieke Italiaanse espresso?
Mijn vraag:
Wordt er ook single shot (8-9g, 30-36ml) gebruikt om dit te combineren met 120-150ml melk om een gebalanceerde cappuccino te krijgen? Of moet ik mijn double shot basket (18g) verlagen naar 14g en daarmee experimenteren?
Er zijn zoveel ratio’s dat ik er gek van word!
Maar heel stom, ik probeer mijn favoriete koffiezaak thuis na te bootsen.
Het gaat om Cafecito. Op hun beker staat: 18g, 50ml, 93°C.
Wat een smeuïge cappuccino! Vol met chocoladetinten en heerlijk romig van smaak, zonder enige zuurheid.
,

Doppio (50ml, 18g) + 120-140ml melk → Mijn vrouw vond dit te intens en overheersend. Misschien bevat de medium beker van cafecito meer melk?
Single shot (36ml, 8g) + 150ml melk → Dit was iets beter, maar dan weer aan de lichte kant en het kruidige,rokerige en chocolade tinten die moeten overheersen.
Cafecito of al die overige hippe cafes maken toch moderne espresso van medium of lichte roostering. Hoe verschilt dat van klassieke Italiaanse espresso?
Mijn vraag:
Wordt er ook single shot (8-9g, 30-36ml) gebruikt om dit te combineren met 120-150ml melk om een gebalanceerde cappuccino te krijgen? Of moet ik mijn double shot basket (18g) verlagen naar 14g en daarmee experimenteren?
Er zijn zoveel ratio’s dat ik er gek van word!