Pagina 2 van 3

Re: Single dose maler of Eureka Olympus HS

Geplaatst: ma 27 okt 2025, 10:30
door gilleko B.
hunter1963 schreef:Goedemorgen,
Dank voor jullie reacties. Ik proef weinig tot geen verschil tussen de eerste en de tweede kop (neem er 3 in de ochtend). Dit kan natuurlijk te maken hebben met mijn voorkeur voor sterkere smaken (o.a. rokerige single malts, zwaardere wijnen, dark roast koffie).
Ik blijf lekker bij de Eureka en als ik eens wissel, offer ik wat koffie op.
Wat koffie op offeren lijkt mij wijs, tenzij irrationele koopklieren de smaakklieren en hersenen als onaangenaam structureel dwingend teisteren voor iets nieuws. Dan is mijn advies kort, helder, klip en klaar namelijk DOEN!!

Afbeelding




Re: Single dose maler of Eureka Olympus HS

Geplaatst: ma 27 okt 2025, 10:32
door gilleko B.
Maar voor mij ter lering: jouw brewratio is verrassend. Heb je nooit de behoefte gehad om dit eens anders te doen?




Re: Single dose maler of Eureka Olympus HS

Geplaatst: ma 27 okt 2025, 10:48
door ErikvW
Ik ben ook benieuwd. Ben je hier zelf naartoe gegroeid? Dit is meer een SOUP shot dan espresso. Zeker in een single dose 9 gram bakje bewonder ik het dat het je zo vaak lukt. En met die methode haal je vaak de zuur en fruit naar boven - waarvan je zelf aangeeft dat daar je voorkeur niet persé ligt.

Totaal niet bedoeld als kritiek! Ik ben oprecht benieuwd hoe je deze magie voor elkaar krijgt.

Re: Single dose maler of Eureka Olympus HS

Geplaatst: ma 27 okt 2025, 19:33
door hunter1963
Gilleko en Erik,
Ik heb behoefte aan een paar lekkere slokken per kop. Filterkoffie heeft mij de laatste jaren nooit kunnen bekoren. Te waterig.
Een langere doorlooptijd (35+ sec.) leidt bij mij tot smakeloze bitterheid.
Als ik in een goed restaurant een gewone koffie bestel, krijg ik ook de 80- of 90 ml uit een 3-groeps Cimbali dus zo heel vreemd lijkt mij mijn recept niet. Alhoewel ik niet weet hoeveel gram koffie er gemalen wordt.

Of ik er het optimale uithaal, weet ik niet. Voor mij werkt het i.i.g.. Een dieper bakje werkt voor mij niet, loopt veel te snel door en de puck blijft aan de zeef hangen. Zal iets met tegendruk te maken hebben.

Veel koffieplezier!

Re: Single dose maler of Eureka Olympus HS

Geplaatst: ma 27 okt 2025, 19:55
door Rosanne
Ik denk dat we het een Lungo moeten gaan noemen

Re: Single dose maler of Eureka Olympus HS

Geplaatst: ma 27 okt 2025, 20:54
door hunter1963
Volgens Wikipedia is een Lungo een espressoshot met een langere doorlooptijd.
Hierdoor ook meer bitter (wat ik wil vermijden)…

Re: Single dose maler of Eureka Olympus HS

Geplaatst: ma 27 okt 2025, 21:20
door Frup
Maar dan moet je toch wel heel erg grof malen? Of zie ik het verkeerd?
Als je met 9 gram een koffie maakt van 70 tot 80 gram/ml dan kom ik ongeveer op een ratio van 1 : 8. Dat heb ik nog nooit geprobeerd. Haal je dan eigenlijk nog wel smaak uit de bonen?
Een iets langere doorlooptijd doe ik nog wel eens. Maar niet veel langer dan 30 sec. Als iemand bij mij een 'gewone' koffie wil, dan maak ik een Americano, Dus met wat heet water aangevuld. Dat is nog wel te pruimen. Of een Mokka.

Re: Single dose maler of Eureka Olympus HS

Geplaatst: di 28 okt 2025, 06:19
door kraaijcheck
Ik ben ruim een jaar geleden overgestapt van een Eureka Olympus naar een Weber Key en moet zeggen dat ik het verschil enorm vind. Die diepte in de smaak, het mondgevoel, niet te vergelijken. Ik zet met de Weber geen slechte espresso meer en de stabiliteit ligt veel hoger dan met de Eureka. Ik gebruik wel vooral lichte en medium gebrande bonen.

Ik zou in jouw geval ook eerst wat heet water in een kopje doen en daar dan een normale espresso overheen zetten om tot een lungo te komen.

Re: Single dose maler of Eureka Olympus HS

Geplaatst: di 28 okt 2025, 06:29
door hunter1963
Daar heb je een punt: grover malen om 80 ml in 30 sec. te halen, betekent minder contactoppervlak en dus minder extractie.
Dat bedoelde ik mede met “ik weet niet of ik er alles uithaal”.
Ik zal een weegschaal (tip?) kopen om het e.e.a. trachten te optimaliseren. Wellicht geeft 65-70ml een significante verbetering.
I.i.g. dank voor jullie opbouwende “kritieken”!

Re: Single dose maler of Eureka Olympus HS

Geplaatst: wo 29 okt 2025, 06:38
door MichaelGaggia
Ik denk dat het belangrijk is dat jij je kop koffie lekker vindt.

Maar als je opzoek bent naar zoektocht naar een betere kop koffie omdat je toch niet tevreden bent. Dan ga je in de “rabbit hol”.

Je wilt een lekkere bak waar je tenminste wat mee slokken van kan nemen, á 80gr koffie.
Waar je dan mee zou kunnen experimenteren zijn een aantal dingen die hier al voorbij zijn gekomen.

Americano: 30 gram espresso met +/- 30 gr water erbij. Je gebruikt voor de espresso dan een ratio tussen de 1:2 en 1:3. In jou geval van een 9 gr bakje zou ik beginnen bij de 1:3 omdat je toch al een enorme ratio gebruikt. Je kan daarbij ook een beetje uitproberen wat je lekker vind aan hoeveelheid water.

Long Black: Deze verhoudingen zijn meer gelijk aan elkaar en je giet de koffie in de het hete water. Hiervan wordt gezegd dat het een sterkere bak geeft. Als ik hem voor mijn buurman maak krijgt de koffie ook een soort crema laagje van de espresso. Ik maak dan vaak 40gr heet water met 40 gr espresso (ik heb een 20gr bakje) de espresso 1:2.

Lungo vindt je niet zo lekker las ik dus die laat ik voor wat het is.

Verder kan je ook met andere filterbakjes experimenteren waardoor je makkelijker een ratio van 1:2 t/m 1:3 haalt. Bij de bakjes is het belangrijk dat je niet (te veel) over het aantal gram koffie heen gaat waarvoor hij gemaakt is. Dan blijft je puck inderdaad hangen. En bij te weinig blijft er een laagje water achter op de puck.

Als ik zo jouw wensen zie dan zou ik je willen adviseren om te experimenteren met een Long Black een groter filterbakje á 18 tot 20 gram. Dan maak je een dubbele shot espresso á 36/40 gram die je over een 40 gram water giet. Ik zet de mok heet water direct onder de espresso machine dan hoef ik niet over te gieten.
Je krijgt (hoort) dan een volle bak koffie met veel smaak