Pagina 2 van 3
Re: Bialetti Moka Express
Geplaatst: za 19 feb 2011, 17:02
door Bert K
Jazeker moet het water koken. Op hoge druk door fijn maalsel is de temperatuur juist hoger, zie in een espressomachine, daar is het 105 - 207 graden in de ketel. Bij een niet gesloten systeem kookt water bij 100 graden.
De truc is dat je water laat koken en dus stoomdruk opbouwt in de mokkapot. Als je genoeg druk hebt, gaat de stoom het water eronder naar boven duwen, door de koffie heen. Als je dan meteen de pot van het vuur haalt, heb je nog wel de stoomdruk, maar stijgt de temperatuur niet verder.
Re: Bialetti Moka Express
Geplaatst: za 19 feb 2011, 19:20
door Nauti
Bert K schreef:Jazeker moet het water koken. Op hoge druk door fijn maalsel is de temperatuur juist hoger, zie in een espressomachine, daar is het 105 - 207 graden in de ketel. Bij een niet gesloten systeem kookt water bij 100 graden.
De truc is dat je water laat koken en dus stoomdruk opbouwt in de mokkapot. Als je genoeg druk hebt, gaat de stoom het water eronder naar boven duwen, door de koffie heen. Als je dan meteen de pot van het vuur haalt, heb je nog wel de stoomdruk, maar stijgt de temperatuur niet verder.
Begrijp niet wat de druk in een hx ketel te maken heeft met het maalsel??
Daarnaast geef ik aan dat hoe grover je maalt hoe lager de temperatuur hoeft te zijn. Ik was wat onduidelijk in mijn vorige post. Ik bedoel dat het water niet 100graden hoeft te zijn op het moment dat het met de koffie in aanraking komt.
Re: Bialetti Moka Express
Geplaatst: za 19 feb 2011, 21:16
door Bert K
Nee, ik was ook niet duidelijk, ik bedoelde met dat HX-voorbeeld dat bij een ketel onder druk de kooktemperatuur hoger komt te liggen.
Voor de rest klopt jouw verhaal wel. Het is idd de bedoeling dat het water net van de kook af is als het omhoog geperst wordt door de koffie. Bij een te fijn maalsel zal dat waarschijnlijk moeilijker gaan.
Re: Bialetti Moka Express
Geplaatst: zo 20 feb 2011, 00:36
door Spironski
Maar het is toch zo dat stoom in het onderste gedeelte het water daarin via een buisje omhoog stuwt door de koffie in het bovenste gedeelte? En die stoom ontstaat toch pas als het water kookt=100C? Of is het dan simpel het uitzetten van de warme lucht die het water omhoog stuwt, nee toch?
Re: Bialetti Moka Express
Geplaatst: zo 20 feb 2011, 00:49
door Bert K
Nee, het is wel degelijk stoomdruk.
Re: Bialetti Moka Express
Geplaatst: di 22 feb 2011, 09:40
door Joss
Nauti schreef:Daarnaast geef ik aan dat hoe grover je maalt hoe lager de temperatuur hoeft te zijn. Ik was wat onduidelijk in mijn vorige post. Ik bedoel dat het water niet 100graden hoeft te zijn op het moment dat het met de koffie in aanraking komt.
Dus als ik het goed begrijp kun je beter grofgemalen koffie gebruiken in de Bialetti moka express, omdat hierdoor de temperatuur van het water lager hoeft te zijn en je dus minder kans hebt dat de koffie verbrand. De temperatuur van het water kan lager zijn doordat het water minder tegendruk krijgt van de koffie waarschijnlijk?
Re: Bialetti Moka Express
Geplaatst: di 22 feb 2011, 14:16
door Nauti
Correct. Nadeel is wel dat je sterkte van je koffie achteruit gaat, het zal zeker geen slappe bak worden hoor. Maar goed, je kan gewoon opzoek gaan naar de juiste maalstand van de maler totdat je iets hebt dat je bevalt.
Re: Bialetti Moka Express
Geplaatst: di 22 feb 2011, 14:35
door Joss
Ok. En hoe kun je proeven wanneer de koffie in aanraking is gekomen met te heet water, dus wanneer de koffie is verbrand? Krijg je dan een bittere smaak?
Re: Bialetti Moka Express
Geplaatst: di 22 feb 2011, 22:52
door Nauti
Correcto
Re: Bialetti Moka Express
Geplaatst: vr 25 feb 2011, 09:22
door Joss
Hoeveel stoomdruk wordt er ongeveer gegenereerd in de Bialetti moka express? Weet iemand dat? En bij welke druk grijpt het overdrukventiel in de onderkamer in?