Pagina 2 van 3

Re: Mijn eerste espresso (filmpje)

Geplaatst: vr 09 mei 2014, 15:41
door fransg
Je kunt ook een slok nemen, proeven en uitspuwen, niet alles hoeft door de slokdarm!

Re: Mijn eerste espresso (filmpje)

Geplaatst: vr 09 mei 2014, 15:43
door Spironski
Maar je hoeft natuurlijk niet elke espresso helemaal op te drinken hè? Als je meteen al proeft dat het niet goed is: gewoon weggooien. Is niet zonde, dat is onderzoek ;) .

Ik hoop trouwens dat je je ook al wel hebt verdiept in "temperature surfing"? Silvia is een beetje nukkig en heeft last van een behoorlijk groot temperatuurverloop. Daardoor is de temperatuur van je zetwater soms te hoog, soms te laag, met bijbehorende smaakafwijkingen.
Je kan een PID installeren, of leren te "surfen". Als je op die termen in combi met "Silvia" googled vind je genoeg hits en filmpjes om je verder te helpen.

Re: Mijn eerste espresso (filmpje)

Geplaatst: zo 11 mei 2014, 22:54
door SulphurTX
Ik heb het espresso proefpakket van Fascino Coffee besteld. 4 soorten verse bonen om eens te kijken welke mij bevalt. En dan inderdaad proeven en uitspugen!
Temperature surfing doe ik ook! Even extra flushen totdat boiler lampje aan springt en 30 seconden nadat ie weer dooft maak ik mijn espresso.
Ik zal er ook weer een filmpje van maken en hier posten!

Re: Mijn eerste espresso (filmpje)

Geplaatst: za 17 mei 2014, 14:12
door Spironski
En hoe bevallen de verse boontjes? Ik wil een nieuw filmpje zien! ;)

Hausbrandt

Geplaatst: za 24 mei 2014, 23:17
door SulphurTX
Hallo! Nou, Spironski, ik zal binnenkort een nieuw filmpje posten, maar zal alvast mijn ervaringen toelichten in tekst. Filmpje volgt zeker binnenkort.

Ik begon dus met bonen van Oldenhof, hun zilver melange bestaat uit 40% robusta en dat voel je. Deze koffie lag echt heel zwaar op de maag. Mooie crema wel, maar dat komt natuurlijk door die robusta. Het lukte me pas na het opnieuw afstellen van de Rocky om een goeie doorlooptijd te krijgen met deze bonen.

Toen heb ik op veler advies verse bonen besteld bij Fascino. Gekozen voor het proefpakket espresso met 4x 250 gram verse bonen. Met deze bonen krijg ik een hele stroperige, langzaam druppelende zwarte espresso die echter al heel snel begint te blonden en te snel doorstroomt. Daardoor is de smaak al snel heel slap als je de 25 seconden probeert te halen. Is het channeling? Daar lijkt het wel op... Maar hoe komt dat?

Een vriend was in Italië geweest en hij was erg enthousiast over de Hausbrandt-bonen uit Noord-Italie. Hij had een zak meegenomen en met deze bonen (Gourmet Columbus) bereik ik tot nu toe het beste resultaat. Met de dubbelfilter maak ik in 23-25 seconden een mooie espresso, goed van smaak, krachtig. Kleine cremalaag, want 100% arabica. Maar er zijn meerdere melanges van Hausbrandt. Het schijnt een wat decadent merk te zijn en de bonen zijn ook niet goedkoop, 26 euro per kilo. Maar tot nu toe bereik ik het beste resultaat met deze bonen, terwijl ze niet eens dagvers zijn. Ik zal snel een filmpje posten.

Vraag blijft dus een beetje of versgebrande bonen van mindere kwaliteit kunnen opboksen tegen minder versgebrande bonen van hoge kwaliteit. Het blijft natuurlijk een zoektocht, maar Hausbrandt bevalt me tot nu toe erg goed.

Re: Mijn eerste espresso (filmpje)

Geplaatst: zo 25 mei 2014, 23:38
door Spironski
Met deze bonen krijg ik een hele stroperige, langzaam druppelende zwarte espresso die echter al heel snel begint te blonden en te snel doorstroomt.
Ik begrijp even niet wat je hier precies mee bedoelt. Maar hoe dan ook lijkt het mij dat je je maler anders zou kunnen instellen.
Vraag blijft dus een beetje of versgebrande bonen van mindere kwaliteit kunnen opboksen tegen minder versgebrande bonen van hoge kwaliteit.
Het gaat er dan natuurlijk om hoeveel minder kwaliteit die bonen zijn, en hoeveel ouder de andere precies.
Nu denk ik dat je elke boon na 5 weken weg kan gooien, hoe goed deze ook aanvankelijk was. Wat dat betreft zijn de marges wat betreft versheid een stuk strikter dan die van kwaliteit.
Overigens denk ik dat de bonen van Fascino helemaal niet minder zijn dan van Hausbrandt. Er lijkt me toch iets niet helemaal goed gegaan. Was de Fascino te vers, misschien?

Re: Mijn eerste espresso (filmpje)

Geplaatst: zo 25 mei 2014, 23:52
door @3aan
Ik heb nu 2 brandingen Monsooned op de molen zitten, 1 van 18 dagen oud en 1 van 6,5 weken oud, zelfde branding gedaan in de Giesen, beide keren 5 kilo gebrand, ik vond de jongste bonen een ruime week geleden minder van smaak dan de oudere bonen, nu beginnen ze qua smaak erg op elkaar te lijken, dus je kan niet van alle bonen zeggen dat ze met 5 weken Kliko waardig zijn.

Afbeelding

Re: Mijn eerste espresso (filmpje)

Geplaatst: ma 26 mei 2014, 03:15
door Spironski
Zo zie je maar dat bijna niets echt absoluut is. Maar ik houd het gevoel dat die Fascino niet onder zou hoeven doen voor de Hausbrandt. Is het niet vanwege de kwaliteit van de melange, dan toch wel vanwege de versheid (want wanneer is die Hausbrandt gebrand?).

Ik geloof zonder meer de resultaten die je hebt, maar ik wil nog niet geloven dat dit komt door de boontjes.

Re: Mijn eerste espresso (filmpje)

Geplaatst: ma 26 mei 2014, 08:56
door cremalover
De dag dat ik bonen van 26 e de kilo nodig heb om een lekker shot te maken pleur ik al mijn appararuur op marktplaats en begin ik weer met de filterkoffie.
In al mijn jaren dat ik koffie drink heb ik nog geen enkele causaliteit tussen prijs van de bonen en smaak kunnen ontdekken.Gelukkig maar.

Re: Mijn eerste espresso (filmpje)

Geplaatst: di 27 mei 2014, 22:14
door SulphurTX