Pagina 14 van 648

Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

Geplaatst: ma 05 dec 2016, 15:00
door cremalover
fransg schreef:
cremalover schreef:Pleur eens wat bij mekaar en kijk wat het oplevert.
Je foto's en filmpjes bewijzen dat het jou heel goed afgaat en zo deed ik het 36 jaar geleden ook. Eerst op een zoldertje, daarna in een groot huis waar iedereen op zijn tijd de beurt had om een stuk of vijf broden te bakken voor de hele groep (yoghurt maakten we ook zelf, haalden in grote fietstassen emmers melk recht uit de koe vanaf het weiland in de buurt) maar vandaag de dag komt daar zoals ik het nu beleef heel wat meer bij kijken. Er is ook meer voor te koop en dat is dan weer goed voor de economie.

brood01-L1020788-05-december-2016.jpg
Ik voorspel dat je weer helemaal los gaat Frans. :mrgreen:
Is mooi semi(Pro) spul te koop qua ovens en mixers etc.

Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

Geplaatst: ma 05 dec 2016, 15:11
door fransg
cremalover schreef: Ik voorspel dat je weer helemaal los gaat Frans. :geek:
Is mooi semi(Pro) spul te koop qua ovens en mixers etc.
Ik ben benieuwd. Heb de ronde dunne Jamie Oliver keramische pizzaplaat gekocht, moet wellicht een dikke rechthoekige worden later, al heb ik voor mijn eigen maar een klein broodje nodig. Vroeger kneedde ik alles met de hand, nooit machinaal en de bakker om de hoek op Klarendal bakte voor een aantal winkels desembroden in een kamer met een stuk of zes gasfornuizen in ovens zo van de kraak, hij kneedde al dat deeg in een badkuip. Ik lees online dat hij nog steeds bakt (uitsluitend zuurdesem) maar inmiddels wel machinaal mengt, mag ook wel, hij zal ook rond de zestig zijn intussen.

Het is leuk dat je d'r bijna niks voor nodig hebt.
beslagkom01-L1020789-05-december-2016.jpg

Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

Geplaatst: ma 05 dec 2016, 15:22
door cremalover
Ik meng ook alles met de hand.
Gebruik de mixer alleen voor mijn roggebrood.

Re: RE: Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

Geplaatst: ma 05 dec 2016, 15:57
door @3aan
cremalover schreef:Ik meng ook alles met de hand.
Gebruik de mixer alleen voor mijn roggebrood.
Zal bij mij niet zo goed gaan, de Frozen shoulder speelt weer op, ondanks de sportschool of dankzij?

Ik heb een Kitchenaid Professional met de lift, defect op de rommelmarkt gekocht en er voor 24 euro onderdelen in gestoken, gekocht bij een (online) onderdelenhuis ergens in Zeeland, geukkig zat de rvs kom en een garde, kneedhaak en zo'n ding voor beslag erbij, moet alleen nog zo'n antispat annex vulrand bij zien te vinden, inmiddels de zuurdesem gesplitst en in 2 weckpotten gedaan, staat nu een bruinbrood te rijzen met bakpoeder en een beetje roomboter, die gaat in een broodblikje van maximaal 1900 gram, 't is een brooddeeg van 1600 gram we gaan het zien, laat het 2 uur staan en dan doorslaan en een rol van trachten te maken, als dat wil met de schouder!?, anders toch even terug in de kneder.

Maar wat bedoel je nu met die procenten te zeggen?

Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

Geplaatst: ma 05 dec 2016, 16:08
door cremalover
Hydratatie.Aandeel water.

H2O/meelx100procent.

Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

Geplaatst: ma 05 dec 2016, 16:21
door fransg

Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

Geplaatst: ma 05 dec 2016, 16:21
door fransg

Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

Geplaatst: ma 05 dec 2016, 17:39
door fransg
Hebben we hier al ervaring met "kamutmeel"?

https://www.biologischetoko.nl/kamutmeel

Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

Geplaatst: ma 05 dec 2016, 18:59
door winkje
fransg schreef:Ik ben benieuwd. Heb de ronde dunne Jamie Oliver keramische pizzaplaat gekocht, moet wellicht een dikke rechthoekige worden later, al heb ik voor mijn eigen maar een klein broodje nodig. Vroeger kneedde ik alles met de hand, nooit machinaal en de bakker om de hoek op Klarendal bakte voor een aantal winkels desembroden in een kamer met een stuk of zes gasfornuizen in ovens zo van de kraak, hij kneedde al dat deeg in een badkuip. Ik lees online dat hij nog steeds bakt (uitsluitend zuurdesem) maar inmiddels wel machinaal mengt, mag ook wel, hij zal ook rond de zestig zijn intussen.
Hi Frans,

Als ik je een tip mag meegeven in ruil voor alle tips / info die je mij al via het Forum hebt gegeven.... vergeet het dunne pizzaplaatje; die gaat simpelweg niet voldoende warmte opslaan. Omdat je aangeeft zo nu en dan een broodje te bakken: begin met een eerste broodje in een afgesloten pan te bakken. Oude bakban, liefst gietijzer, zonder plastic handvat. Doordat je deeg in een kleine afgesloten ruimte blijft (zonder ventilator die het vocht de oven uitdrijft), zorgt de vrijgekomen stoom uit je deeg ervoor dat de korst niet gelijk afsluit / bakt. Hierdoor kan je brood een betere rijs krijgen (ovenrijs). Laatste 15 minuten deksel van de pan om de korst alsnog te bakken. Mocht je toch geld willen uitgeven: Lodge Pro Combo pan.

Veel traditionele hete lucht ovens verwijderden de stoom uit een oven waardoor een brood simpelweg te snel 'afsluit'; Daarom voegt Arie in de PDF die je zelf hebt gelinkt water toe. Je kunt hiervoor wat trucjes uithalen (oa dikke ijzeren ketting in bakje laten opwarmen, water erop en voila, mooi stoom voor even). Meer info via http://www.broodbakforum.nl" onclick="window.open(this.href);return false;"

Kneden met de hand is goed te doen; goed mengen is bijna moeilijker. Ik zou je willen meegeven vooral naar de strech & fold of slap & fold techniek te kijken. Deze techniek is de basis techniek bij veel artisanale bakkerijen. Het brood dat je wilt bakken moet zich er wel voor lenen maar iets zegt me dat we bij jou geen standaard busbroodje gaan vinden. San Francisco Sourdough!

2 boeken die mij enige tijd geleden de ogen hebben geopend: Bread van Hamelmann (technisch boek, moet je aanspreken) en het eerste boek van Tartine Bakery, Chad Robertson, waarin oa het hierboven beschreven brood staat. Als ik je de boeken kan uitlenen dan zie ik wel een PB verschijnen....

Groet, Vincent

PS: Naast fanatieke thuisbakker met een Rofco oven, bak ik zo nu en dan bij een vriendje mee die een paar jaar geleden zijn droom heeft gevolgd. Rijsmandjes staan overigens te drogen in de oven, we bakken het brood niet in de mandjes :D
IMG_0510.jpg
IMG_0508.jpg

Re: RE: Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

Geplaatst: ma 05 dec 2016, 19:18
door mutsje
@3aan schreef:
cremalover schreef:Ik meng ook alles met de hand.
Gebruik de mixer alleen voor mijn roggebrood.
Zal bij mij niet zo goed gaan, de Frozen shoulder speelt weer op, ondanks de sportschool of dankzij?

Ik heb een Kitchenaid Professional met de lift, defect op de rommelmarkt gekocht en er voor 24 euro onderdelen in gestoken, gekocht bij een (online) onderdelenhuis ergens in Zeeland, geukkig zat de rvs kom en een garde, kneedhaak en zo'n ding voor beslag erbij, moet alleen nog zo'n antispat annex vulrand bij zien te vinden, inmiddels de zuurdesem gesplitst en in 2 weckpotten gedaan, staat nu een bruinbrood te rijzen met bakpoeder en een beetje roomboter, die gaat in een broodblikje van maximaal 1900 gram, 't is een brooddeeg van 1600 gram we gaan het zien, laat het 2 uur staan en dan doorslaan en een rol van trachten te maken, als dat wil met de schouder!?, anders toch even terug in de kneder.

Maar wat bedoel je nu met die procenten te zeggen?
Die antispatrand is echt niet nodig, ik gebruik em amper en als het spat... spat het daar ook voorbij. Wat wel handig is is een blatter met rubber randen. Ik heb er een gekocht via MP van het merk beaterblade (type KA-5L) die is vooral handig voor cakemeel en andere zachte zaken. Heb je ook een doughhook of gebruik je die platte batter om het deeg te mengen? Ik heb via ebay een doughhook aangeschaft en heerlijk deeg wordt geen rondje eromheen. Mocht je meer info willen stuur maar pb.

Zuurdesembrood kan ik als ik het zo lees alleen in weekeinden maken. Als je rijstijden ziet van 2 tot 4 uur dat red ik niet op een avond :)