Pagina 16 van 648

Re: RE: Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

Geplaatst: di 06 dec 2016, 12:27
door Kabouter
cremalover schreef:Ik gebruik 1.5 procent.
Smaakt het brood goed mee.
Reken je 1.5% zout dan volgens de bakkersformule als:

Zout / meel
1.5 / 100

?

Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

Geplaatst: di 06 dec 2016, 12:40
door fransg
Ik verbaas me er ook over dat er sprake is van een "bakkersformule". Dat klinkt heel gewichtig maar 1,5% is altijd 1,5 van 100 of het nu gaat om alcoholpercentage, rente of zout.

Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

Geplaatst: di 06 dec 2016, 12:47
door bobbee
Bakkerspercentage is geen vast getal voor het een of ander, maar eerder een bepaalde manier om je ingredienten uit te rekenen, zodat je makkelijk kan herberekenen als je andere hoeveelheden nodig hebt. Alles wordt teruggerekend als percentage van de totale hoeveelheid meel. Op deze manier kan je ook makkellijk recepten vergelijken, en zal je zien dat veel getallen dicht bij elkaar liggen, bijvoorbeeld (voor droge gist):

meel 100%
water 60-65%
zout 1,6 %
droge gist 1 %

Watergehalte zal varieren, volkoren kan meer water bevatten en sommige soorten brood zijn gemaakt van veel natter deeg, zoals ciabatta. Ook je soort meel is bepalend, sommige soorten kunnen meer water hebben. Zout is een kwestie van smaak, iets meer kan ook, maar heel veel minder zou nadelig zijn voor de bakeigenschappen. De hoeveelheid gist bepaald vooral hoe snel het rijst. Veel minder mag best, maar dan moet je iets langer laten rijzen.

Ik ben benieuwd wat de bewuste mens dan eigenlijk op zijn gezonde brood doet? Plakje kaas, beetje vlees of toch liever wat zoetig, niks?

Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

Geplaatst: di 06 dec 2016, 12:50
door fransg
Als bejaarde maak ik nog een goeie kans om een nieuw vak te leren.

http://nos.nl/artikel/2146780-laat-werk ... -smid.html
Oudere werklozen vinden vaak moeilijk een nieuwe baan, terwijl er tegelijkertijd een gebrek is aan bijvoorbeeld kundige banketbakkers en goudsmeden.
Hm, nu heb ik weer helemaal geen zin in het bakken van vette zoete knoeiboel voor dikzakken.

Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

Geplaatst: di 06 dec 2016, 13:39
door Mad Wally
De best broodverberetaars zijn trouwens water en tijd. Hoe natter je deeg en hoe langer het de tijd krijgt om zich te ontwikkelen voor het de oven in gaat des te lekkerder het brood.

Ik ben zelf een groot liefhebber van het no knead brood: http://steamykitchen.com/168-no-knead-b ... sited.html" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;

En ook gebakken in een gietijzeren pan voor de mooiste korst.

Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

Geplaatst: di 06 dec 2016, 13:46
door fransg
Mad Wally schreef:no knead brood: http://steamykitchen.com/168-no-knead-b ... sited.html"
Leuk maar weer zo'n raar recept met 'cups' en 'teaspoons' in plaats van grammen, daar is geen beginnen aan.

Re: RE: Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

Geplaatst: di 06 dec 2016, 13:54
door bobbee
fransg schreef:
Mad Wally schreef:no knead brood: http://steamykitchen.com/168-no-knead-b ... sited.html"
Leuk maar weer zo'n raar recept met 'cups' en 'teaspoons' in plaats van grammen, daar is geen beginnen aan.
Ik heb wat voor je. Hopelijk werkt de link uit mijn google drive...

https://docs.google.com/document/d/1-7Z ... p=drivesdk

Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

Geplaatst: di 06 dec 2016, 14:01
door fransg
Dankje, hebbes!

Het blijven dwazen in de US met hun "feet" en teaspoons en cups.

Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

Geplaatst: di 06 dec 2016, 14:12
door Mad Wally
fransg schreef:Dankje, hebbes!

Het blijven dwazen in de US met hun "feet" en teaspoons en cups.
Absoluut! Maar als je zoekt op no knead brood vind je ook een aantal Nederlandse resultaten waaronder: https://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl ... bread.html" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;

Ik vond die andere wel zo leuk omdat het kinderlijk eenvoudig is. Verder vind ik het resultaat altijd erg smakelijk en het knispert zo mooi als jet het uit de oven haalt en het ligt af te koelen.

Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

Geplaatst: di 06 dec 2016, 14:31
door fransg
Mad Wally schreef:Absoluut! Maar als je zoekt op no knead brood vind je ook een aantal Nederlandse resultaten waaronder:
dank!

Gebruik jij ook tapatalk waardoor de link er zo raar uitkomt:
Schermafbeelding 2016-12-06 om 14.29.28.png
Ik heb gekeken op
https://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl ... bread.html en dat ziet er leuk uit, alleen is het met gist en ik richt me vooralsnog op desem.