Pagina 18 van 103
Re: Man en mes
Geplaatst: za 28 dec 2019, 16:09
door mutsje
Europese messen worden in het algemeen op 20 graden gesneden, dit omdat het staal zachter is dan de japanse messen. Mijn nakiri wordt op 15 graden geslepen, de harukaze wordt op 12 graden geslepen en is ook keihard staal (60 of 62 rockwel). Mijn sabatiers sleep ik trouwens ook altijd op 15 graden, ze worden sneller bot maar snijden wel lekkerder. De Europese messen zijn vaak dikker dan de japanse. Op youtube is een hele aardige amerikaan die veel messen reviewd en ook laat zien hoe je bepaalde messen moet slijpen. Zowel europese als japanse. Mijn boning mes heeft een schuinte tussen de 30 en 60 graden, en is vlak (en hol) aan de andere kant. Deze moet je ook op speciale manier slijpen. Slijpen opzich is geen kunst, je moet het gewoon vaak oefenen op de wetsteen en op den duur zit het gevoel in je vingers en slijp je klakkeloos 15 graden zonder wat voor fancy apparatuur dan ook.
Ik heb mijn eerste wetsteen weer vlakgemaakt. Het grove gedeelte ging prima op de betonvloer in de schuur. Het fijne gedeelte echter niet. Ik was bezig met messen slijpen op de waterslijper en bedacht dat de zijkant van de steen ook prima gebruikt kon worden om mijn wetsteen te vlakken
Re: Man en mes
Geplaatst: za 28 dec 2019, 16:16
door cremalover
mutsje schreef: za 28 dec 2019, 16:09
Europese messen worden in het algemeen op 20 graden gesneden, dit omdat het staal zachter is dan de japanse messen. Mijn nakiri wordt op 15 graden geslepen, de harukaze wordt op 12 graden geslepen en is ook keihard staal (60 of 62 rockwel). Mijn sabatiers sleep ik trouwens ook altijd op 15 graden, ze worden sneller bot maar snijden wel lekkerder. De Europese messen zijn vaak dikker dan de japanse. Op youtube is een hele aardige amerikaan die veel messen reviewd en ook laat zien hoe je bepaalde messen moet slijpen. Zowel europese als japanse. Mijn boning mes heeft een schuinte tussen de 30 en 60 graden, en is vlak (en hol) aan de andere kant. Deze moet je ook op speciale manier slijpen. Slijpen opzich is geen kunst, je moet het gewoon vaak oefenen op de wetsteen en op den duur zit het gevoel in je vingers en slijp je klakkeloos 15 graden zonder wat voor fancy apparatuur dan ook.
Ik heb mijn eerste wetsteen weer vlakgemaakt. Het grove gedeelte ging prima op de betonvloer in de schuur. Het fijne gedeelte echter niet. Ik was bezig met messen slijpen op de waterslijper en bedacht dat de zijkant van de steen ook prima gebruikt kon worden om mijn wetsteen te vlakken
wetsteen-gevlakt.jpg
Ik gebruik daar een 800er voor.
Re: Man en mes
Geplaatst: za 28 dec 2019, 16:38
door mutsje
De steen om mijn wetstenen te vlakken is onderweg net als de schoonmaaksteen. gelijk maar bij alie bv een wetsteenhouder met antislip mee besteld. Ik heb voor de grove kant gewoon stoeptegels gebruikt

werkt ook prima, hierna op de betonvloer en klaar.
Re: Man en mes
Geplaatst: za 28 dec 2019, 16:50
door cremalover
mutsje schreef: za 28 dec 2019, 16:38
De steen om mijn wetstenen te vlakken is onderweg net als de schoonmaaksteen. gelijk maar bij alie bv een wetsteenhouder met antislip mee besteld. Ik heb voor de grove kant gewoon stoeptegels gebruikt

werkt ook prima, hierna op de betonvloer en klaar.
Ik hoop niet die naniwa egaliseerblok 220?
Das nl een prul.
Re: Man en mes
Geplaatst: za 28 dec 2019, 16:55
door bobbee
Ik ben best geïnteresseerd in AliExpress linkjes.

Net als die ene post hierboven. Dan is het leuk om een keer zo'n steen te bestellen en te proberen of het wat voor mij is.
Re: Man en mes
Geplaatst: za 28 dec 2019, 17:07
door cremalover
bobbee schreef: za 28 dec 2019, 16:55
Ik ben best geïnteresseerd in AliExpress linkjes.
Net als die ene post hierboven. Dan is het leuk om een keer zo'n steen te bestellen en te proberen of het wat voor mij is.
Verstuurd vanaf mijn SM-N960F met Tapatalk
ik heb net uit nood twee broden gebakken met Plus meel, Zo slecht dat het niet in staat is een gluten net te behouden.
Alle waar naar prijs.
Re: Man en mes
Geplaatst: za 28 dec 2019, 17:21
door bobbee
cremalover schreef:bobbee schreef: za 28 dec 2019, 16:55
Ik ben best geïnteresseerd in AliExpress linkjes.
Net als die ene post hierboven. Dan is het leuk om een keer zo'n steen te bestellen en te proberen of het wat voor mij is.
ik heb net uit nood twee broden gebakken met Plus meel, Zo slecht dat het niet in staat is een gluten net te behouden.
Alle waar naar prijs.
Lidl meel. 1e kerstdag met de kinderen broodjes voor het ontbijt gebakken. Lange fermentatie op kamertemperatuur (60% water) van 12 uur met droge gist:
Re: Man en mes
Geplaatst: za 28 dec 2019, 17:50
door Wijmaar
Voor de papier haters
, hier wat beeld van een zojuist gesneden ui. Is gesneden met het bovenstaande Global me welke ik drie maanden geleden heb geslepen, en sindsdien dagelijks gebruikt.
Verstuurd vanaf mijn MI 9 met Tapatalk
Re: Man en mes
Geplaatst: za 28 dec 2019, 17:58
door bobbee
Wijmaar schreef:Voor de papier haters
, hier wat beeld van een zojuist gesneden ui. Is gesneden met het bovenstaande Global me welke ik drie maanden geleden heb geslepen, en sindsdien dagelijks gebruikt.
Verstuurd vanaf mijn MI 9 met Tapatalk
Vlijmscherp. Mooi!
Ook knap, filmen en met 2 handen snijden!
Re: Man en mes
Geplaatst: za 28 dec 2019, 19:18
door cremalover
Kan ikook met mijn bijl.