Pagina 3 van 4

Re: Even een boontje branden, het is zo eengvoudig

Geplaatst: do 06 aug 2020, 21:55
door fransg
gilleko B. schreef: do 06 aug 2020, 20:26 Ook creatief met die takjes
Afbeelding


Afbeelding
Ik heb daar takjes en stukken schors met korstmossen/lichenen, en plukjes mos, her en der gevonden, bijeengelegd en die probeer ik zo lang mogelijk in leven te houden ;-)

Re: Even een boontje branden, het is zo eengvoudig

Geplaatst: za 08 aug 2020, 20:35
door fransg

Re: Even een boontje branden, het is zo eengvoudig

Geplaatst: zo 09 aug 2020, 09:48
door fransg
In de andere camera had ik deze beelden nog -- gisteren glad vergeten te gebruiken in de clip. Had eigenlijk daarmee moeten eindigen!


Re: Even een boontje branden, het is zo eengvoudig

Geplaatst: di 11 aug 2020, 11:52
door Henrom
Verspilling is een breed begrip. Ook ik heb wat nieuwe grote bonen gekocht bij het Hoofdkwartier. Aan gezien ik naast espresso een groot liefhebber van filterkoffie ben heb ik mijn eerste badge (1,8 kg sidamo natural) licht gebrand (18% ontwikkeltijd/ tonino 115). Ik vond hem al best goed. Mijn "probleem" is dat ik niet weet wat "het beste resultaat is voor de betreffende boon. Wellicht was het niet de optimale roast maar een verspilling was het zeker niet.

Verstuurd vanaf mijn SM-G975F met Tapatalk


Re: Even een boontje branden, het is zo eengvoudig

Geplaatst: di 11 aug 2020, 12:35
door fransg
Hele mooie groene boontjes zijn bijna niet te verprutsen, daar heb je gelijk in.
The things I do know are: if your raw coffee is delicious, it’s actually pretty hard to fuck it up.
Wil ik ze kunnen verkopen aan klanten die gewend zijn aan lekkere espresso bij een ongeveer gelijke instelling van hun maler, dan is de marge wat smaller dan wanneer het is voor iemand die de boontjes als die wat erg licht uitvallen wel voor de befilterde koffie gebruiken en als ze wat al te donker zijn ze in de volautmatiek gooien...

Re: Even een boontje branden, het is zo eengvoudig

Geplaatst: di 11 aug 2020, 15:54
door Henrom
Ook ik reproduceer koffie binnen marges. Al is het met mijn Garanti 2kg brander iets lastiger dan met een Probat of van der Giessen automaat.
Ik houd de brandcurve bij mbv Artisan en de settings ( luchtklep en brander ) Het lukt mij vrijwel altijd de kleur ( binnen 2-3 punten tonino) bij een gelijke ontwikkellingstijd. Wat soms verschilt is de tp en lostemperatuur. De charge is bij mij 1,8 kg (vast) .

Houd me aanbevolen voor een eerlijke opinie, indien er echte filter koffie lovers zijn wil ik best eens 250 gr gratis sturen. Voorwaarde is een feedback / advies.

Hennie

Verstuurd vanaf mijn SM-G975F met Tapatalk


Re: Even een boontje branden, het is zo eengvoudig

Geplaatst: di 11 aug 2020, 17:08
door fransg
Henrom schreef: di 11 aug 2020, 15:54Wat soms verschilt is de tp
Geen probleem, "turning point" vind ik zelf een fictief gegeven. Wanneer je de BT probe er op hetzelfde moment in steekt als dat je de bonen erin laat rollen, volg je vanaf het begin redelijk de temp van de bonen. Als de BT probe eerst heel heet wordt en dan afkoelt door de bonen en op zeker moment mee begint op te warmen met de bonen vind ik dat keer-moment weinig zeggen ;-)

Re: Even een boontje branden, het is zo eengvoudig

Geplaatst: za 15 aug 2020, 23:20
door Henrom
Voor mij is de tp ook niet bepalend, let meer op ror en ontwikkeltijd.

Verstuurd vanaf mijn SM-G975F met Tapatalk


Re: Even een boontje branden, het is zo eengvoudig

Geplaatst: di 18 aug 2020, 20:11
door fransg


Haar stem-opdrachten iets veranderd, zo beter te verstaan denk ik ;-)

Re: Even een boontje branden, het is zo eengvoudig

Geplaatst: wo 19 aug 2020, 09:19
door Henrom
Zelf gebruik ook artisan software, maar zulke mooie info en alarmen krijg ik niet voor elkaar.
Denk dat ik wel wat Artisan training kan gebruiken.


Verstuurd vanaf mijn SM-G975F met Tapatalk