Pagina 3 van 6

Re: Kweek u eigen paddenstoelen

Geplaatst: do 30 mei 2024, 11:28
door fransg
De shiitake dingen lijken niks te worden, de paddenstoelen op stro in zakken worden wel langzaam wakker:

Re: Kweek u eigen paddenstoelen

Geplaatst: do 30 mei 2024, 11:30
door fransg
De koffiepucks slaan ook wit uit, benieuwd of daar paddenstoelen van komen

Re: Kweek u eigen paddenstoelen

Geplaatst: do 30 mei 2024, 12:09
door Dirk Jan
Leuk! En je hebt maar meteen drie verschillende, je durft! ;-)

Re: Kweek u eigen paddenstoelen

Geplaatst: vr 31 mei 2024, 18:45
door fransg
Vriendin kwam langs en inspecteerde de kweek.

Ze constateerde dat er behalve het goeie witte mycelium ook van de groene smerige schimmel op zit. Ik stelde voor de hele zooi maar weg te gooien echter ze wil dat nog wel even aanzien en we hebben die emmer op het balkon gezet met donker doek erover.

Het stuk eikenhout waar shiitake uit moet komen hebben we op haar aanwijzing ook op balkon gelegd maar met natte lappen erover zodat het vochtig blijft.

In de zakken stro moet het mycelium nog wat harder groeien en die hebben we nu in de woonkamer gelegd, daar is het wat warmer.

Re: Kweek u eigen paddenstoelen

Geplaatst: za 01 jun 2024, 10:51
door fob
Groene of blauwige schimmel schep of schraap ik er altijd af zodra ik het zie. Daarna wordt het over het algemeen wel weer overwoekerd door de witte schimmel die je wilt zien. Oranje schimmel heb ik zelf nooit gehad, maar dat schijnt een oesterzwam niet te overleven. Dus met oranje schimmel kun je alles weggooien, maar groene schimmel is niet zo ernstig.

Een aantal jaren geleden heb ik een workshop "eetbare paddenstoelen" gevolgd bij De groene vos in Arnhem. Daar hebben we stammetjes geënt met broed van shiitake en oesterzwammen. Er werd verteld dat het wel verse stammetjes moeten zijn, dus niet eerst laten liggen. Hoe langer de stammetjes liggen, hoe meer ze bevolkt raken met concurrerende schimmels. Klonk mij als logisch in de oren, maar is wel anders dan jou werd verteld. Ik heb trouwens geen shiitake gezien, dus ik heb er geen succes mee gehad. Ik heb daar ook een boompje meegenomen waarvan de wortels waren geënt met truffelschimmel. Maar die heeft een hete zomer niet overleefd. De workshop was trouwens wel heel leuk.

Re: Kweek u eigen paddenstoelen

Geplaatst: za 01 jun 2024, 10:59
door fransg
dank goeie tip!

Re: Kweek u eigen paddenstoelen

Geplaatst: ma 10 jun 2024, 08:53
door gilleko B.
Werken ongewenste schimmels anders op paddenstoelen dan bij voorbeeld op een snee brood? Als je de zichtbare schimmels eraf haalt zit nl. er in het brood een niet zichtbaar uitgebreid net werk aan schimmeldraden.




Re: Kweek u eigen paddenstoelen

Geplaatst: ma 10 jun 2024, 09:18
door fransg
Ik heb geen idee. Tot nu toe heb ik ook nog geen paddenstoelen zien verschijnen ;-)

Brood bakken is eenvoudiger

Re: Kweek u eigen paddenstoelen

Geplaatst: ma 10 jun 2024, 11:40
door Dirk Jan
fransg schreef: ma 10 jun 2024, 09:18 Brood bakken is eenvoudiger
Als je het beheerst ;-)

Re: Kweek u eigen paddenstoelen

Geplaatst: ma 10 jun 2024, 20:59
door fob
gilleko B. schreef: ma 10 jun 2024, 08:53 Werken ongewenste schimmels anders op paddenstoelen dan bij voorbeeld op een snee brood? Als je de zichtbare schimmels eraf haalt zit nl. er in het brood een niet zichtbaar uitgebreid net werk aan schimmeldraden.

Afbeelding
Ja, dat werkt anders in zoverre dat alle schimmel op een snee brood ongewenst is en in een schimmelcultuur niet. Groei van ongewenste schimmels kunnen de gewenste schimmels wel beconcurreren, waardoor je minder opbrengsten hebt. Ook zouden ze ze geheel kunnen overwoekeren, waardoor de gewenste cultuur het niet overleeft en je helemaal geen opbrengsten hebt. Zo werkt het met alle fermentatie, of het nu met schimmels, gist of bacteriën is. Brood is ook gefermenteerd door bakkersgist, maar er treedt natuurlijk altijd verontreiniging op met andere microben als je niet in een steriele omgeving werkt. Doordat je bakkersgist in overvloed toevoegt geef je de gewenste gist een grote voorsprong op andere wilde gisten. Zuurkool is gefermenteerd door melkzuurbacteriën. Deze geef je een voordeel boven andere microben door veel zout toe te voegen. Bovendien maken de melkzuurbacteriën melkzuur, wat zoals de naam al suggereert een zuur milieu creëert waar andere microben ook niet van houden. Het is dus een dynamisch gebeuren.