Re: Nieuw!
Geplaatst: do 31 jul 2025, 09:37
Volgensmij komen er ook nieuwe eureka's als de mignon met een uitgebreider display. Het gaat maar door en door, en iedereen wilt het nieuwste maar de koffiebonen blijven hetzelfde. 

Koffiepraat is het forum over koffie, bereidingswijzen, espresso, cappuccino, filterkoffie, slowcoffee, evenementen en nog veel meer.
https://www.koffiepraat.nl:443/forum/
Ah, kijk als je er een hopper op wilt zetten dan verklaard het al alles.BigMike schreef: wo 30 jul 2025, 21:39Het simpele antwoord: voor feestjes en partijen!Daarnaast ben ik een periodedier en kan het heel goed zijn dat als de maan en de zon in 1 lijn staan met de aarde dat ik dan besluit om, al dan niet tijdelijk, te stoppen met single dosen. Een machine die bestand is tegen dat soort grillen is fijn!
De libra 65 ap had ik voorbij zien komen. Weet niet of deze net zo om te bouwen is naar SD als een XL. GBW lijkt me ergens wel een verademing. Zou die libra wel eens naast een XL willen zien qua geluid, snelheid, maalsel en retentie.
Mee eens Bob. Ik betwijfel ook of je het überhaupt kan waarnemen dat kleine beetje retentie. En zoals je zegt, tegenwoordig hebben moderne malers al heel weinig retentie.bobbee schreef: do 31 jul 2025, 10:03 Ook dat kan veranderen, als er iemand jaren lang voorstander was van SD malers dan was ik het wel. Dat kwam ook voort uit het aanbod malers met hoge retentie en eindelijk waren daar de sd malers. Ik maakte daarvoor bijvoorbeeld een blaasbalg van een bbq pipet waar je eigenlijk olie mee op het vlees kunt spuiten om de koffie uit de maalkamer te pompen. De doser schoepen beplakte je met tape aan de onderzijde zodat echt alle koffie werdt meegepakt. G.O.D. was een ramp en onbruikbaar door de retentie. Nu zijn de malers zo geoptimaliseerd dat er nauwelijks nog retentie is. Het beetje retentie wat er is merk je aan de doorstroom van de 1e espresso van de dag maar proeven doe je het niet echt omdat het zo weinig retentie is. Wil je soms toch zeker weten vers dan maal je 0,4 sec maalsel weg. En heb je soms meerdere espresso bonen om te proeven dan bouw je hem even om tot sd maler. Gemak dient de mens en nu is er voor ieder wat wils.