Pagina 3 van 3

Re: Reis machine

Geplaatst: za 22 nov 2025, 08:17
door fob
Nu heb ik een Quickmill 820, wat een laag budget machientje is, en ik heb hem nog tweedehands ook. Ik herken het verhaal van hierboven niet en er hoeft zelden iets door de gootsteen. Ik denk dat het komt door de moeilijke koffie die hk87 graag drinkt, namelijk licht gebrande fruitige koffie. Die bewaar ik voor filter en gebruik voor espresso iets donkerder gebrande bonen.

Re: Reis machine

Geplaatst: za 22 nov 2025, 08:39
door Leinad
fob schreef:Nu heb ik een Quickmill 820, wat een laag budget machientje is, en ik heb hem nog tweedehands ook. Ik herken het verhaal van hierboven niet en er hoeft zelden iets door de gootsteen. Ik denk dat het komt door de moeilijke koffie die hk87 graag drinkt, namelijk licht gebrande fruitige koffie. Die bewaar ik voor filter en gebruik voor espresso iets donkerder gebrande bonen.
Dit lijkt me idd een perfecte machine voor op reis. Sterker nog, voor erbij ook handig vanwege de héél korte opwarmtijd. Ik gebruik nu een Europiccola als machine voor naast de pro800 (want manuele hevel) maar zo'n 820 kan me ook bekoren. Dan kan het volautomaatje de deur uit, die we ook nog hebben voor huisgenoten die "mijn" koffie maar gedoe vinden.

Re: Reis machine

Geplaatst: za 22 nov 2025, 09:30
door Hk87
fob schreef: za 22 nov 2025, 08:17 Nu heb ik een Quickmill 820, wat een laag budget machientje is, en ik heb hem nog tweedehands ook. Ik herken het verhaal van hierboven niet en er hoeft zelden iets door de gootsteen. Ik denk dat het komt door de moeilijke koffie die hk87 graag drinkt, namelijk licht gebrande fruitige koffie. Die bewaar ik voor filter en gebruik voor espresso iets donkerder gebrande bonen.
Een samenspel van factoren kunnen daar aan bijdragen denk bijvoorbeeld aan de maler.

Ik had toen een Eureka met 65mm platte schijven. Is minder vergevensgezind als een doorgaans Conische Maler.

Ik wissel vaak van bonen in combinatie met single dose. Dat betekent vaak heen en weer plus tweaken aan de maalstand.

Ik kocht nooit bonen die ik eerder had een tweede keer dus elke bestelling was weer een nieuwe avontuur.

Donkere branding is doorgaans veel makkelijker inderdaad maar ik zat meer in de medium tot medium/light branding en dat vergt toch iets meer sturing om de smaak goed te krijgen.

Ervaring! Heel belangrijk ook om mee te nemen want iemand met jaren aan ervaring zal zich gemakkelijker wegwijs vinden met budget en instapmodellen als iemand die net begint. Het is heel lullig maar de duurdere pompmachines geven juist meer gemak en consistentie.

Re: Reis machine

Geplaatst: za 22 nov 2025, 12:07
door Peregrine
Hk87 schreef: za 22 nov 2025, 01:12 Ik denk dat de Profitec Go functioneel wel het meeste te bieden heeft, maar het is ook een van de duurste op de lijst. Ik denk niet dat de Gaggia mindere koffie kan maken omdat het geen PID heeft. Het idee van een PID kan soms een beetje misleidend zijn. Als jij daarvoor twee keer meer wilt betalen, dan kan dat gewoon want je moet er een goed gevoel ook bij hebben, er zijn niet zozeer foute keuzes. Althans, ik ben van mening dat je dat niet zo hoeft te zien. Het zijn allemaal machines van min of meer dezelfde categorie. Er zijn veel duurdere machines op de markt die geen PID hebben, maar toch beter zijn.
Interessant. Wat zou de profitec naar jouw inzicht meer te bieden hebben?
Zoals ik al zei ben ik hier nog redelijk nieuw in als het om de specs gaat maar ben me druk aan het inlezen (vooral op deze site). Met een PID leek het mij zo dat de temperatuur constanter is en daarmee een consistenter resultaat levert. Kan het natuurlijk mis hebben maar extra functies voor stabiele waardes leken mij helpend. Ik ben er zeker niet op uit om dubbel zoveel uit te geven. Wil vooral lekkere koffie die beter is als die ik nu heb en ik wil meer uit mijn bonen halen.

Ik zal jullie meteen maar even mijn 'sceme' achter de aanschaf uitleggen. Al een aantal jaren probeer ik mijn vrouw te overtuigen dat we aan een 'beter' espressoapparaat moeten dan onze huidige superautomaat. Zij wil vooral geen gedoe en kent eindelijk onze huidige machine. Nu ben ik eindelijk zo ver dat de veto ingetrokken wordt en er geen bezwaar meer bestaat voor een echte espressomachine. Ik heb dus de aanstaande vakantie gebruikt als excuus voor de aanschaf. Zo in de hoop dat ik haar dit apparaat kan uitleggen op vakantie (want de enige lekkere keuze) en zo de gewenning bouwen dat we vanaf hier weer kunnen upgraden ;)

Niet dat ik zo'n vervelende vrouw heb hoor. Begrijp haar ook wel. Voor dit espresso avontuur was er namelijk al het artisanaal frans stokbrood waar een uitgebreide oven voor moest komen, twee kneedmachines etc etc. Daarvoor al een bierbrouwinstallatie, daarna nog een whisky stok setup en zo nog wat meer dingen. Hoewel ik dus nog weinig verstand heb van de inns and outs van het fijne barista werk heb ik er alle vertrouwen in dat ik me dat eigen kan maken aangezien die andere dingen ook prima gelukt zijn.
Als ik dan kan beginnen met een dergelijke 'reismachine' zou dit een mooi begin zijn. Ik kom evt. ook graag een middagje in de leer bij een van jullie over het goed maken van een puck en alle variabelen waar ik rekening mee moet houden voor een goed geslaagde kop.

Overigens drink ik het laatste jaar vooral koffie van medium toast Brasil yellow Bourbon bonen die ik een heerlijk smaakvolle, rijke maar ook wat zoete koffie vindt geven. Maar dat kan nóg beter lijkt me.

Enfin, terug naar het verhaal.
Hk87 schreef: za 22 nov 2025, 01:12 Ik heb de Profitec Go ook ongeveer een jaar gehad en daarmee kon ik hele lekkere koffie maken als alles goed ging(doorlooptijd). Maar ik heb ook de meeste koffie door de goot gespoeld omdat de doorlooptijd niet goed was. Dus, consistent? Niet waar ze in uitblinken...
Maar de doorlooptijd heb je zelf in de hand toch? Of begrijp ik dat verkeerd? In het begin evt werken met een timer was mijn gedachte
Hk87 schreef: za 22 nov 2025, 01:12 Het voordeel van zo’n hevelmachine zoals de La Pavoni en Strietman is dat ze vergevingsgezind zijn. Dat wil zeggen dat een doorlooptijd van 15 seconden of 25 seconden niet zo een dramatische verschil uitmaakt, temperatuur een paar graden hoger of lager ook niet. Je krijgt er altijd iets drinkbaars uit, je slagingspercentage is dus hoger.
Gewoon even nieuwsgierig waarom het bij een hevelmachine niet veel uit maakt of je een langere of kortere doorlooptijd hebt en qau water temperatuur, en bij een pompdruk machine wel. De natuurkundige principes zijn toch hetzelfde?
Hk87 schreef: za 22 nov 2025, 01:12 Maar bijvoorbeeld de Londinium machines, zoals de Vectis, zijn ook geweldig en heel compact. De hevel kun je demonteren en dan blijft er maar een kleine, compacte machine over. Echter, in prestaties is het vele malen superieur aan een Profitec Go en dergelijke. En ook nog eens geen PID 😁
Het enige verschil is dat je aan een hevel duwt of trekt.
Als je met een Cellini of Go 5 van de 10 fantastische shotjes hebt dan heb je met iets als een Vectis 9 van de 10 goed, bij wijze van.
Enig idee hoe het kan zijn dat de koffie bij een hevelmachine vele malen superieur is aan die van een pompmachine? Of ligt dat aan het type bonen wat je er in doet zoals @fob net al zei?
Hk87 schreef: za 22 nov 2025, 01:12 Ik denk dat je nu meer verward bent dan verhelderd en niet echt hebt gezien wat je wilde lezen 😂
Dat klopt inderdaad helemaal 😂
fob schreef: za 22 nov 2025, 08:17 Nu heb ik een Quickmill 820, wat een laag budget machientje is, en ik heb hem nog tweedehands ook. Ik herken het verhaal van hierboven niet en er hoeft zelden iets door de gootsteen.
Dat is inderdaad ook een heel mooi compact machientje. Lukt het jou om hier consistente resultaten mee te behalen? Is dit trouwens alleen een enkel kops machine of kun je er ook dubbele koppen mee zetten? Niet dat het perse moet maar goed om te weten. Ik zie er inderdaad ook wel een paar tweedehands aangeboden worden dus ook zeker een kanshebber. (kan ik ook weer een iets betere maler aanschaffen)
Als ik zo verder lees zie ik wel dat menigeen op een moment over gaat op een single boiler machine omdat deze gebruik maakt van een thermoblock. De opwarmtijd is natuurlijk met een thermoblock veel korter want je hoeft geen 20 minuten te wachten. Maar zijn de resultaten ook consistent?

Re: Reis machine

Geplaatst: za 22 nov 2025, 20:32
door Hk87
Als je er te lang over nadenkt, krijg je last van analyseverlamming.

Ik kan je persoonlijk niks vertellen over het natuurkundige proces tussen hevel- en pompmachines, maar wellicht kunnen anderen hier dat wel, die meer technisch zijn. Wat ik begrijp is dat op het moment dat je op de knop van een pompmachine drukt, de pomp eigenlijk maar één ding doet: namelijk op 9 bar zijn maximale flow erdoorheen drukken. Dit maakt de pompmachine minder vergevingsgezind, omdat je vanaf dat moment niets meer kunt veranderen aan het proces. Dit geeft ook een bepaalde smaak in de koffie die herkenbaar is voor pompmachines.

De hevel doet dit in principe niet zo en heeft een aflopend drukprofiel van bijvoorbeeld 9 bar langzaam naar nul. Met een manuele hevelmachine heb je het overigens volledig zelf in de hand wat je met de druk doet.

Dit is onder andere een reden waarom het anders smaakt. Maar er zit meer achter. Ik weet nog steeds niet waarom het verschil in temperatuur en doorlooptijd veel minder dramatische impact heeft bij een hevel. Toen ik was overgestapt van de Profitec Go naar de Strietman was dat een heel bijzondere ervaring voor mij. Op de Strietman had ik bijna altijd fantastische shotjes zonder dat ik zo geconcentreerd hoefde te zijn op parameters. Dit is iets wat je moet ervaren; met uitleggen is het niet goed te bevatten.

In principe heb je natuurlijk de doorlooptijd zelf in de hand, ook bij pompmachines, maar dat hangt er dus vanaf hoe je je maler instelt. En de ene dag is de andere niet, en koffie verandert ook als de zak eenmaal open is. Dus je maler constant een beetje bijstellen is onvermijdelijk. Dat is minder lastig als je heel lang hetzelfde soort drinkt. Maar ga je over naar een andere soort, dan begint het in principe weer helemaal bij het begin met afstellen en dus je doorlooptijd onder controle brengen.

En alles wat we hier aan tips hebben gegeven moet in een bepaalde context geplaatst worden, denk ik, omdat we dit allemaal zeggen vanuit onze eigen subjectieve ervaring, wat misschien minder relevant hoeft te zijn voor jouw persoonlijke situatie.

In principe is er geen fout of goed dat is de belangrijkste tip die ik wil geven. Maar naarmate je verder gaat in apparatuur, gecombineerd met ervaring, komen er bepaalde gemakken en soms ook betere smaakontwikkeling.

Re: Reis machine

Geplaatst: za 22 nov 2025, 21:24
door fob
Peregrine schreef: za 22 nov 2025, 12:07
fob schreef: za 22 nov 2025, 08:17 Nu heb ik een Quickmill 820, wat een laag budget machientje is, en ik heb hem nog tweedehands ook. Ik herken het verhaal van hierboven niet en er hoeft zelden iets door de gootsteen.
Dat is inderdaad ook een heel mooi compact machientje. Lukt het jou om hier consistente resultaten mee te behalen? Is dit trouwens alleen een enkel kops machine of kun je er ook dubbele koppen mee zetten? Niet dat het perse moet maar goed om te weten. Ik zie er inderdaad ook wel een paar tweedehands aangeboden worden dus ook zeker een kanshebber. (kan ik ook weer een iets betere maler aanschaffen)
Als ik zo verder lees zie ik wel dat menigeen op een moment over gaat op een single boiler machine omdat deze gebruik maakt van een thermoblock. De opwarmtijd is natuurlijk met een thermoblock veel korter want je hoeft geen 20 minuten te wachten. Maar zijn de resultaten ook consistent?
Ja hoor, ik krijg consistente resultaten. Maar dat ligt volgens mij minder aan het espressoapparaat dan aan de koffiemolen. Zoals hierboven al vermeld hoeft een espressoapparaat niks meer te doen dan het water verhitten en onder hoge druk door de koffie persen, en daarvoor is geen ingewikkelde techniek nodig.
De Quickmill heeft 4 zeefjes in het assortiment, enkel (7 gram), dubbel (14 gram), een nog iets diepere (18 gram) en een mandje voor ESE-pads. Hij kan dus prima dubbele espresso's zetten. De mandjes zijn wel specifiek voor de Quickmill en niet compatibel met de 58mm mandjes van de E61. Ik was hier niet tevreden mee en heb de machine eenvoudig aangepast zodat de E61 mandjes wel passen (elders op dit forum beschreven). Er zijn inmiddels ook mandjes van VST voor de Quickmill.
Een ander punt is de druk van 16 bar die de pomp levert. Die is zoals bij veel espressomachines te hoog en heb ik daarom teruggebracht naar 9 bar met een over pressure valve (ook elders op dit forum beschreven). Ik ga ervan uit dat je verse koffie wilt gebruiken. Als je oudere koffie uit de supermarkt haalt helpt de hogere druk om er toch nog een cremalaag uit te persen.
Ik kan hem van harte aanbevelen en ben eigenlijk nog steeds tevreden. Mocht je een tweedehands overwegen dan moet je er op letten dat je echt de 820 aanschaft en niet een aangepaste 810, want die schijnen meer problemen te geven. Je wilt ook de nieuwe (zware) messing portafilter dan de oude (lichte) stalen portafilter. DR Trading verkoopt alle onderdelen en heeft op de website veel tips voor aanschaf, onderhoud en reparatie.