Ik heb er de afgelopen dagen mee gestoeid, letterlijk..
Positieve is dan uiteindelijk dat het weer eens hoog tijd wordt om je molen grondig te reinigen..
Erik82 is al extreem goed bezig geweest en heeft vele krenten uit de pap, dan wel bonen uit de molen gehaald. Hulde!
Ik onderschrijf zijn bevindingen en conclusie. De brandingen zijn echt té donker, waarschijnlijk leuk en aardig voor de USA (waarop Costa Rica weet ik een grote focus en aantrekkingskracht heeft, over en weer), flink wat melk erin etc.
Het snelle branden na oogsten vind ik ook overdreven, bij de uitleg erover zet ik ook vraagtekens:
"om fermentatie / negatieve invloed tegen te gaan" ? Fermentatie hoort er juist bij, geeft de boon de nodige ontwikkeling en maturatie. En welke negatieve invloed verder dan? Ik ga er vanuit dat er niet op de blote aarde gedroogd zou gaan worden..
"organische afbraak na plukken, wat wordt tegengegaan" ? Dus wat ze in Brazilië en in vele andere landen doen slaat eigenlijk nergens op? Zomaar bonen ´natural´ verwerken? O ja, Brazil´s zijn ook nog eens bekend om hun lage zuurgraad, dus:
"minder zuurgraad en meer soepele, frisse smaak" ? Dit rijmt voor mij dus niet. Wat ik wél weet is dat erg donker branden de zuren elimineert, en Amerikanen niet bepaald liefhebber van acide koffies zijn.... cirkeltje rond.
En de groeihoogte is dan ook opmerkelijk, want hoe hoger (en 1600-1700 meter is best al hoog), des te ´harder´ de boon zich ontwikkelt, inclusief de zuurgraad.
Verdere notities per soort:
MM - Dry aroma is fishy. Geen medium roast. Zie vergelijkende bonenfoto hieronder. Niet heel eerlijk want die lichte is een Kenia (m.i. wat té licht voor een espresso), maar voor het idee ernaast gezet.
20151005_193058.jpg
RP - Verschrikkelijk: een nog niet eens half gebrande lichtbruingroene boon (nee, geen quaker) ertussen!
20151005_222224.jpg
Zo eentje die tussen je maalschijven de boel vast kan zetten, met vaak desastreuze gevolgen

. Ik zag m gelukkig op tijd...
Sowieso redelijk wat quaker beans, een paar defected beans (broca, insect bites etc),
20151005_190849.jpg
redelijk wat gebroken bonen, stukgeslagen na branden en er zat ook nog eens een doorgebrande maiskorrel in, zo eentje die je in je popcorn onderin aantreft, die een beetje opengeknald is maar het niet volledig heeft gered... (zie ook foto, van die stukjes, ik moest het breken en proeven, want het had een nogal onherkenbaar uiterlijk, voor een koffieboon

)
20151005_191017.jpg
GR - Dark roast? Juist de lichtste van de drie, het minste glanzend in elk geval. Ook wat quaker beans. Smaak wat saai, waterig, tikje oldish.