Pagina 234 van 649

Re: Het grote broodbaktopic

Geplaatst: wo 08 mei 2019, 14:09
door bobbee

Re: Het grote broodbaktopic

Geplaatst: wo 08 mei 2019, 19:37
door mutsje
Dat krijg je dan he, espresso geeks die alles uitmeten nameten evenzo met hun branders om den mooie bruine boon te horen knakken en dan een overheerlijke espresso te kunnen maken gaan we nu over op eigen meel en de vele voordelen ervan. Man ik ben gewoon stront jaloers Frans. Heb helaas geen ruimte in de keuken om ook zo'n mooie maler te plaatsen , althans niet als ik nog in dit huis wil blijven wonen :shock:

Re: Het grote broodbaktopic

Geplaatst: wo 08 mei 2019, 20:30
door fransg
In de keuken zou die ook niet goed passen, vandaar dat ik 'm gewoon midden in de woonkamer heb neergepoot tussen de espressomachine en het bonenmalertje ;-)

Daar pastte die nog goed, aan de andere wand staan teveel kortegolfradio's.

Re: Het grote broodbaktopic

Geplaatst: wo 08 mei 2019, 20:39
door mutsje
Nou het past vast en zeker mooi bij jou thuis Frans! ik heb laatst weer goedkoop speltbloem bij de lidl gehaald, en zowaar na een week deden ze er nog 30% korting op dus weer 9 KG gehaald. Nu nog iets van 16KG in de schuur staan en komt vanzelf op.

Re: Het grote broodbaktopic

Geplaatst: wo 08 mei 2019, 21:49
door @3aan
fransg schreef:"Nog beter is om het meel na het malen zo'n twee weken te laten rijpen, net zoals de molenaars dat vroeger deden, daar wordt de bakaard iets beter van.”

https://broodsmakelijk.nl/gereedschap/graanmolen
Daar zeuren ze nogal over het geluid, maar vindt dat erg meevallen, je moet natuurlijk wel het hoppertje leegmalen, mooier zou een schuif zijn want als je er graan of rogge in laat staan geheid dat die niet meer gaat draaien, bij mijn molen zitten er iets van 115 mm stenen in.

Nog dank aan Pichichi (schrijf ik dat goed)?

Re: Het grote broodbaktopic

Geplaatst: wo 08 mei 2019, 22:09
door bobbee
Ik heb de mockmill 100 en die heeft keramische stenen schijven van 90mm.
Vandaag pita broodjes gebakken met 20% vers gemalen graan.
Afbeelding
Afbeelding

Re: Het grote broodbaktopic

Geplaatst: do 09 mei 2019, 07:31
door bobbee
Hoe (on)gezond zijn gluten eigenlijk?

https://www.nu.nl/gezondheid/5877333/ho ... via @NUnl)

Re: Het grote broodbaktopic

Geplaatst: do 09 mei 2019, 08:33
door fransg
Neem speciale glutenvrije koekjes of glutenvrij brood, waarbij alle gluteningrediënten uit het recept zijn geschrapt. Mak: "Om zoiets zonder gluten toch lekker te maken, zit er meer suiker, meer vet en meer zout in dan in gewone producten."

Bovendien riskeren glutenmijders een tekort aan vitamine B, vezels, ijzers, foliumzuur en jodium. Mak benadrukt: "Als je niet glutenvrij hoeft te eten, doe het dan ook niet."

En de beroemde bestseller Broodbuik dan? Daarin wordt driftig gewaarschuwd voor de 'gevaren' van gluten.

Gerd Bouma, hoogleraar en maag-darm-leverarts in Amsterdam UMC, is kritisch, en vindt dat het boek ook kritisch gelezen moet worden: "Er staan theorieën in die over het algemeen weinig wetenschappelijke onderbouwing hebben." Auteur William Davis deed aan 'cherry picking': zijn informatie komt vaak wel degelijk uit wetenschappelijke literatuur, maar is uit verband getrokken.

Bouma: "Dat brood kanker zou veroorzaken, bijvoorbeeld. Dat is helemaal niet waar.
https://www.nu.nl/gezondheid/5877333/ho ... nlijk.html

Re: Het grote broodbaktopic

Geplaatst: do 09 mei 2019, 09:51
door bobbee
Bart Chabot brengt een ode aan brood

(vanaf 26:34)

https://www.maxvandaag.nl/programmas/tv ... _03738623/

Re: Het grote broodbaktopic

Geplaatst: zo 12 mei 2019, 08:38
door cremalover
Heb een Brod&Taylor rijskast te koop.
Misschien heeft een bakker interesse.
Heb hem denk ik twee keer gebruikt
Pompeii gaat makkelijker.