Pagina 238 van 649
Re: Het grote broodbaktopic
Geplaatst: di 04 jun 2019, 16:46
door bobbee
36 fermentatie. 8 uur kamertemperatuur en de rest in koelkast.
Re: Het grote broodbaktopic
Geplaatst: di 04 jun 2019, 18:15
door Pti
Ik zeg altijd, je proeft als eerst met je ogen en man wat moet dat héérlijk smaken. Lik boter erop en een plak overjarige kaas puur genieten!
Re: Het grote broodbaktopic
Geplaatst: zo 09 jun 2019, 11:01
door bobbee
79% hydratatie;
Spelt bloem
Volkorenmeel
Tarwebloem
Zout
Gierst
Zonnebloempitten
24 uur fermentatie totaal. Tussen de middag aansnijden.
Re: Het grote broodbaktopic
Geplaatst: zo 09 jun 2019, 11:59
door fransg
Dat wordt smullen.
Ik had een hard oud brood in de kast bij thuiskomst uit Berlijn en verheug me op het baksel dat nu nog lang niet klaar is.
Re: Het grote broodbaktopic
Geplaatst: zo 09 jun 2019, 12:41
door Pti
Oud brood en tijd is 1/3e van de ingrediënten nodig voor wentelteefjes. Melk, eieren, boter en een snuf k'neel en het feest kan beginnen.
Re: Het grote broodbaktopic
Geplaatst: zo 09 jun 2019, 15:03
door fransg
Pti schreef: zo 09 jun 2019, 12:41
Oud brood en tijd is 1/3e van de ingrediënten nodig voor wentelteefjes. Melk, eieren, boter en een snuf k'neel en het feest kan beginnen.
Ik geloof dat daar wel wat zachter/lichter brood voor is vereist dan ik had liggen.
In 1976 heb ik eens dermate ongelooflijk lekkere wentelteefjes (aldaar French Toast geheten) gegeten, als ontbijt, na een lange nachtelijke busreis van Seattle naar Vancouver, dat ik deze sensatie nog weleens heb geprobeerd te herhalen maar het valt altijd tegen, in vergelijking met die herinnering. Je moet er, idealiter, enigszins oververmoeid voor zijn, ook enorm hongerig en het helpt ook als je dan nog maar net 20 bent, dus een flinke verbranding hebt waardoor je niet in hoeft te zitten over hoeveel calorische waarden (eieren, boter, overvloedige maple syrup) er met een hap naar binnen worden gegaffeld.
Re: Het grote broodbaktopic
Geplaatst: zo 09 jun 2019, 15:56
door Pti
Heerlijk! Vooral met zo'n scheut zoete ahornsiroop of oerhollandse bruine basterdsuiker. Maar inderdaad, met licht brood en zeker niet om "aan de lijn" te blijven.
Re: Het grote broodbaktopic
Geplaatst: zo 09 jun 2019, 17:08
door fransg
Pti schreef: zo 09 jun 2019, 15:56
en zeker niet om "aan de lijn" te blijven.
Precies

Want hoewel ik van mezelf, als ik mijn ogen sluit, waarneem dat ik jong en atletisch ben, is er iets mis met vrijwel elk reflecterend object (spiegel, etalageruit) waardoor ik er als een wat gezette zestiger uit blijk te zien, van buitenaf bekeken weliswaar.
Re: Het grote broodbaktopic
Geplaatst: zo 09 jun 2019, 19:34
door fransg
Re: Het grote broodbaktopic
Geplaatst: vr 14 jun 2019, 10:44
door bobbee
Ik vind het broodbakken momenteel leuker dan koffie.