Pagina 26 van 648

Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

Geplaatst: vr 09 dec 2016, 18:56
door mutsje
Als het een actieve groep is misschien wel interresant anders totaal niet :) Deze heb je ook nog trouwens met pdf's om te kunnen downloaden. Helaas is de topicstarter 2 jr geleden overleden https://gathering.tweakers.net/forum/li ... es/1515379 inmiddels deel 2 > https://gathering.tweakers.net/forum/li ... es/1710779

Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

Geplaatst: vr 09 dec 2016, 19:11
door fransg
mutsje schreef:Als het een actieve groep is misschien wel interresant
Is behoorlijk actief

Re: RE: Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

Geplaatst: vr 09 dec 2016, 19:44
door fransg
Mad Wally schreef:Komen de gistcellen dan uit het roggemeel?
Nog een quote gevonden in "The Bread Bible" van Rose Levy Beranbaum, op blz 428
Many strains of wild yeast reside on the particles of flour, particularly organic rye flour, in great abundance. In fact, a single gram of four contains about 13.000 wild yeast cells and about 320 lactic bacteria cells.
Ik wil maar zeggen!

Re: RE: Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

Geplaatst: vr 09 dec 2016, 20:16
door Mad Wally
fransg schreef:
Mad Wally schreef:Ik dacht dat het nodig was de desem (in wording) een tijdje onafgedekt te laten staan zodat er gistcellen uit de buitenlucht in het mengsel zouden komen?
https://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl ... desem.html
Ook als je een desem op basis van tarwebloem wilt maken kun je het beste beginnen met (een deel) roggemeel. Roggemeel bevat namelijk 200 keer zoveel micro-organismen dan bloem. Deze micro-organismen zitten in de zemel van de graankorrel. Als de desem na een aantal dagen begint te bubbelen en rijzen (de start van het ontstaan van het gistingsproces) kan je hem gaan voeden met tarwebloem in plaats van roggemeel.
Dank je voor deze informatie. Ik heb altijd roggemeel in huis dus ben maar gelijk begonnen. Ben benieuwd hoe het uitpakt.

Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

Geplaatst: vr 09 dec 2016, 20:22
door fransg
Leuk, het wordt een bijzonder actief broodbakforum!

Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

Geplaatst: vr 09 dec 2016, 20:51
door mutsje
fransg schreef:Leuk, het wordt een bijzonder actief broodbakforum!
ja gaaf, ik heb het nu staan voor de tweede rijs maar holy f*ck 2 tot 4 uur.. dan is het midden in de nacht dat ik eens kan gaan bakken

Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

Geplaatst: vr 09 dec 2016, 21:02
door fransg
Volgens mij kun je het ook in de koelkast zetten en morgen verder gaan nadat het een tijdje uit de koelkast is.
FullSizeRender.jpg

Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

Geplaatst: vr 09 dec 2016, 21:12
door mutsje
fransg schreef:Volgens mij kun je het ook in de koelkast zetten en morgen verder gaan nadat het een tijdje uit de koelkast is.

FullSizeRender.jpg
mja die dikke bakken passen daar niet in en ben nogal eigenwijs dus vanavond gaan die krengen echt nog de oven in. Ik zie het als een leer proces, net als koffie maken wat ook niet echt lukt maar dagelijks een leuke bezigheid is.

Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

Geplaatst: vr 09 dec 2016, 21:32
door cremalover
fransg schreef:Volgens mij kun je het ook in de koelkast zetten en morgen verder gaan nadat het een tijdje uit de koelkast is.

FullSizeRender.jpg
Dat hangt van de kracht van het desem af.
Die van mij is erg sterk
Die rijst rustig verder in de ijskast.

Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

Geplaatst: vr 09 dec 2016, 21:35
door mutsje
cremalover schreef:
fransg schreef:Volgens mij kun je het ook in de koelkast zetten en morgen verder gaan nadat het een tijdje uit de koelkast is.

FullSizeRender.jpg
Dat hangt van de kracht van het desem af.
Die van mij is erg sterk
Die rijst rustig verder in de ijskast.
Mijn potje voer in de koelkast is ook gewoon lekke bezig 'on steroids' zeg maar. Ik wacht rustig af genoeg te leechen en te kijken ondertussen.
lang gewacht, op 220 ingeschoten na 15 min op 190 nog 30 min laten doorbakken.
Afbeelding