Pagina 4 van 4

Re: De Italiaanse smaak die een cultstatus kreeg - Saka caffè

Geplaatst: do 05 jun 2025, 22:50
door Hk87
Ook ik ben er mee bezig, hoor. De hopper van de Baratza Sette volgegooid en met de stoute schoenen aan, op een laat tijdstip aan de Robusta-koffie, haha. Voor mij is dit ook een leerzaam geval, want ik heb de Sette nog niet zo lang. Ik ben begonnen met de Saka, met het gevoel dat ik met de conische schijven van de Sette wel meteen goed zou zitten en een dikke, stroperige koffie zou krijgen. Het leek me een goede combinatie, die twee.

Ik heb er inmiddels zo’n 15 kopjes van gezet. Ik krijg de scherpe randjes er niet af. De smaak is iets te pittig, iets wat je normaal gesproken wel herkent bij Italiaanse koffie, maar niet zo.

Nu heb ik er eentje geprobeerd op de DF83V. Ook bij mij was het toen iets te grof, maar de smaak was meteen al veel beter. De scherpe randjes zijn zachter geworden en overgegaan in andere tonen, waarin ik ook karamel herken.

Re: De Italiaanse smaak die een cultstatus kreeg - Saka caffè

Geplaatst: vr 06 jun 2025, 09:57
door Durdane
Heb kleiner mandje gepakt, 14 gr in 26 gr uit in 20 sec met maalgraad 19.

Branderige toon is eruit, maar ik vind hem iets zuur nu.

Re: De Italiaanse smaak die een cultstatus kreeg - Saka caffè

Geplaatst: vr 06 jun 2025, 22:38
door Hk87
Ik heb nu juist een groter mandje van 17 gram. Temperatuur verlaagd naar +-85°
Pre infusie wat langer als normaal zo ongeveer 15 seconden met een totaal extractie tijd van rond de 40 seconden.
Mijn beste bakje tot nu toe, romig, vol en Caramel

Re: De Italiaanse smaak die een cultstatus kreeg - Saka caffè

Geplaatst: za 07 jun 2025, 01:14
door Rosanne
Voor Italiaanse koffie hield ik altijd de ratio 1:2,5 aan, met 25 sec doorlooptijd geteld vanaf de eerste drup met een naked portafilter.

De ratio 1:3 ging overigens vaak ook prima.

Re: De Italiaanse smaak die een cultstatus kreeg - Saka caffè

Geplaatst: za 07 jun 2025, 08:57
door fuel
Leuk. De volgende keer doe ik ook mee.
Zou een lagere ratio aanhouden Rosanne maar misschien is dat ook eigen voorkeur.
Zelf zit ik meestal rond de 1:1.5 Ratio tot echt max 1:2