Re: Brander business case
Geplaatst: zo 06 nov 2016, 21:40
Zo.
Ik was naar de schuur verbannen, dus daar 2 batches gedraaid zonder de vliezenvanger erop.
Zat een paar uur tussen (Gene was volledig afgekoeld).
De schuur was een graad of 10, de bonen waren op kamertemperatuur.
Beide keren een minuut of 5 voorverwarmd tot plm 230grC
Toen 250 gram bonen erin (Bochica)
Temperatuur op 230grC laten staan; het verloop was:
t = 0 min - 140grC
t = 2 min - 185grC
t = 4 min - 203grC
t = 6 min - 216grC
t = 8 min - 225grC
t = 10 min - 227grC
De eerste keer kon ik weer geen krak horen. Heb hem toen na 10min terug gezet naar 225grC en de bonen eruit gehaald na 14:00min.
Heb de bonen actief gekoeld met 2 zeven en (schone) perslucht
Omdat ik het niet kon uitstaan geen krak te hebben gehoord, nog een batch gebrand.
Verliep in feite met de zelfde opwarm cyclus/curve.
Heb de temperatuur echter op 230grC gehouden (bleef rond 228grC hangen) en ben blijven luisteren tot ik iets kon ontwaren wat op een krak leek. Ik meende na 12:30min wat te horen tussen de 'rammelende' bonen in de trommel.
Temperatuur op 230grC (->228grC gemeten) en leek rond de 18min weer iets van een krak te horen.
Na 19:00min gestop en weer aktief gekoeld.
De tijden lijken me rijkelijk lang, zeker als ik hier lees dat de 1e krak typisch rond de 10e minuut komt (?)
De bonen zagen er echter niet zwartgeblakerd uit en hadden ook geen olie aan de buitenkant
Heb beide batches nog nog in de maler gegooid overigens, dus weet niet hoe de smaak is.
Zit ik ergens helemaal naast, of valt dit allemaal binnen de natuurlijke spreiding van bonen en branders?

Ik was naar de schuur verbannen, dus daar 2 batches gedraaid zonder de vliezenvanger erop.
Zat een paar uur tussen (Gene was volledig afgekoeld).
De schuur was een graad of 10, de bonen waren op kamertemperatuur.
Beide keren een minuut of 5 voorverwarmd tot plm 230grC
Toen 250 gram bonen erin (Bochica)
Temperatuur op 230grC laten staan; het verloop was:
t = 0 min - 140grC
t = 2 min - 185grC
t = 4 min - 203grC
t = 6 min - 216grC
t = 8 min - 225grC
t = 10 min - 227grC
De eerste keer kon ik weer geen krak horen. Heb hem toen na 10min terug gezet naar 225grC en de bonen eruit gehaald na 14:00min.
Heb de bonen actief gekoeld met 2 zeven en (schone) perslucht
Omdat ik het niet kon uitstaan geen krak te hebben gehoord, nog een batch gebrand.
Verliep in feite met de zelfde opwarm cyclus/curve.
Heb de temperatuur echter op 230grC gehouden (bleef rond 228grC hangen) en ben blijven luisteren tot ik iets kon ontwaren wat op een krak leek. Ik meende na 12:30min wat te horen tussen de 'rammelende' bonen in de trommel.
Temperatuur op 230grC (->228grC gemeten) en leek rond de 18min weer iets van een krak te horen.
Na 19:00min gestop en weer aktief gekoeld.
De tijden lijken me rijkelijk lang, zeker als ik hier lees dat de 1e krak typisch rond de 10e minuut komt (?)

De bonen zagen er echter niet zwartgeblakerd uit en hadden ook geen olie aan de buitenkant
Heb beide batches nog nog in de maler gegooid overigens, dus weet niet hoe de smaak is.
Zit ik ergens helemaal naast, of valt dit allemaal binnen de natuurlijke spreiding van bonen en branders?
