Pagina 540 van 648

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

Geplaatst: di 15 nov 2022, 13:14
door fransg
altijd hetzelfde recept
desem actief (30g eigengemalen volkoren roggemeel + 30g water)
enkele dagen in de koelkast (koelkast niet zeer koud afgesteld)

Brood voorbereiden:

desem uit koelkast
60g roggemeel erbij plus 60g water (bij elkar dus 180g desem)
op kamertemp laten groeien tot 2x zo groot

(nieuw bakje met likje van de desem aanvullen met 30g water en 30g roggemeel, met deksel erop in koelkast plaatsen)

Klaarzetten:
280g meel (bijvoorbeeld 140g bloem, 140g eigengemalen volkorenmeel)
150g water (naar believen en al naar gelang)
10g zout
14g boter

(eventueel handjevol zaden, pitten)

de 180g desem mengen de 150g water en 280g meel
uurtje laten staan
zout erbij
weer wat kneden

uurtje laten staan (in deegkom)

beetje kneden en bol of sigaarvorm van maken

bloem eroverheen

poos laten staan (in deegkom, of in 'rijsmandje') ook weer afgedekt tegen indrogen
indien warme dag of warme ruimte, enkele uren
indien koele achterkamer, halve dag of hele nacht
indien in koelkast, de hele avond/nacht, volgende ochtend op kamertemp laten komen

oven op 225ºC voorverwarmen

meel strooien op plankje, deeg erop en wat meel strooien op deeg, eventueel snede of rare krassen maken bovenop deeg waar het dan kan openen tijdens 'ovenrijs'

in oven

35-40 minuten bakken, indien nog niet lekker bruin, 5min langer, of nogeens 5min

als het flink naar vers brood gaat ruiken is het vast wel klaar

\\\\\

PS advies van broodmakker Bob:
wil je wel broodbakken maar niet teveel gedoe? Pak dan een 2e hands panasonic broodbakmachine. Zijn de beste, zorgen voor de juiste temperatuur intern tijdens rijs en bakken. Mooi zwaar bakblik.

Basic recept wat goed werkt:
400 gram meel/bloem
265 gram water
6 gram zout
4 gram droge gist

Menu kiezen voor frans programma van 6 uur of basic van 4 uur.

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

Geplaatst: di 15 nov 2022, 19:14
door gilleko B.
fransg schreef:altijd hetzelfde recept
desem actief (30g eigengemalen volkoren roggemeel + 30g water)
enkele dagen in de koelkast (koelkast niet zeer koud afgesteld)

Brood voorbereiden:

desem uit koelkast
60g roggemeel erbij plus 60g water (bij elkar dus 180g desem)
op kamertemp laten groeien tot 2x zo groot

(nieuw bakje met likje van de desem aanvullen met 30g water en 30g roggemeel, met deksel erop in koelkast plaatsen)

Klaarzetten:
280g meel (bijvoorbeeld 140g bloem, 140g eigengemalen volkorenmeel)
150g water (naar believen en al naar gelang)
10g zout
14g boter

(eventueel handjevol zaden, pitten)

de 180g desem mengen de 150g water en 280g meel
uurtje laten staan
zout erbij
weer wat kneden

uurtje laten staan (in deegkom)

beetje kneden en bol of sigaarvorm van maken

bloem eroverheen

poos laten staan (in deegkom, of in 'rijsmandje') ook weer afgedekt tegen indrogen
indien warme dag of warme ruimte, enkele uren
indien koele achterkamer, halve dag of hele nacht
indien in koelkast, de hele avond/nacht, volgende ochtend op kamertemp laten komen

oven op 225ºC voorverwarmen

meel strooien op plankje, deeg erop en wat meel strooien op deeg, eventueel snede of rare krassen maken bovenop deeg waar het dan kan openen tijdens 'ovenrijs'

in oven

35-40 minuten bakken, indien nog niet lekker bruin, 5min langer, of nogeens 5min

als het flink naar vers brood gaat ruiken is het vast wel klaar

\\\\\

PS advies van broodmakker Bob:
wil je wel broodbakken maar niet teveel gedoe? Pak dan een 2e hands panasonic broodbakmachine. Zijn de beste, zorgen voor de juiste temperatuur intern tijdens rijs en bakken. Mooi zwaar bakblik.

Basic recept wat goed werkt:
400 gram meel/bloem
265 gram water
6 gram zout
4 gram droge gist

Menu kiezen voor frans programma van 6 uur of basic van 4 uur.
Heb jij een programma geschreven voor een Panasonic?
Afbeelding


Afbeelding



Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

Geplaatst: di 15 nov 2022, 19:25
door fransg
gilleko B. schreef: di 15 nov 2022, 19:14Heb jij een programma geschreven voor een Panasonic?
Ik heb nog nooit een programma geschreven...

Weleens wat Arduino aangepast toen ik daar iets van wist en min of meer begreep wat de bedoeling was.

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

Geplaatst: di 15 nov 2022, 22:19
door gilleko B.
Menu kiezen voor frans programma van 6 uur of basic van 4 uur.


Ik heb het verkeerd gelezen




Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

Geplaatst: di 15 nov 2022, 22:32
door fransg
gilleko B. schreef: di 15 nov 2022, 22:19 Menu kiezen voor frans programma van 6 uur of basic van 4 uur.
oh ja dat is een PS onderaan de tekst dat ik er voor kennissen bij zet, een tip van Bobbee

af en toe vragen mensen mijn 'recept' en dan is dat extra'tje een goeie voor als ze het toch teveel gedoe lijkt.

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

Geplaatst: di 15 nov 2022, 22:38
door bobbee
Ik zie dat nu pas!

Lang geleden doorgegeven denk ik.

Heb de broodbakmachine hier ook nog staan maar niet veel meer gebruikt, het recept werkt super in ieder geval voor die machine.
Misschien van de week maar weer eens erbij pakken.

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

Geplaatst: vr 18 nov 2022, 09:13
door Wijmaar
Afgelopen weken zelf pastrami gemaakt, brisket twee weken in de pekel en afgelopen weekend warm gerookt:

Afbeelding


Afbeelding


Vandaag het brood gebakken voor de Rueben Sandwich (pastrami, zuurkool, Russian dressing en Zwitserse kaas). Mn standaard recept met meer rogge en toevoegen van karweizaad. Komende weekend eten, fotos volgen :).

Afbeelding

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

Geplaatst: vr 18 nov 2022, 09:15
door bobbee
Zo dan! Geweldig!

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

Geplaatst: vr 18 nov 2022, 09:28
door fransg
Prachtig

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

Geplaatst: vr 18 nov 2022, 09:35
door Joste
Ziet er heerlijk uit!