Pagina 60 van 648

Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

Geplaatst: do 22 dec 2016, 16:00
door mutsje
Dus als ik het zo terug lees komt het door de 'bacteriële zeep" dat het zuurdesem het zo goed doet, maar als we teveel ' anti-bacteriële zeep' gebruiken we beter opnieuw kunnen beginnen. Toch?

Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

Geplaatst: do 22 dec 2016, 16:10
door fransg
ja zo kom je wel redelijk in de buurt!

als je antibiotica over hebt, bij voorkeur niet in je desem mengen

Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

Geplaatst: do 22 dec 2016, 19:22
door fransg
Broodje 6. Om en nabij hetzelfde recept nog steeds. Dit keer eens geprobeerd met slechts 15g desem in het voor-deeg zoals in het recept aangegeven. En deze keer dit voordeeg niet op kamertemperatuur weggezet maar dichtbij een koud raam op de vensterbank. Bleek het vanochtend nog niet wakker. In de loop van de dag kwam het wel op gang. Na verdubbeling aan het brood begonnen, dit langer gekneed dan anders, dan een half uur laten staan, dan de rest van het water (en wat meer water) erbij met het zout, weer een poosje stevig gekneed, daarna in het mandje. Rijzen leek er totaal niet van te komen hoewel het deeg 25ºC was. Pas na een uur of vijf was het wat gerezen, maar nog niet tot de hoogte van het mandje. Toch in de oven gedaan, met 10ml water in een klein bekertje ernaast binnen in de "dutch oven". Na 25 minuten de halve pan verwijderd, een ruim kwartier later het brood uit de oven gehaald.
loaf-6-01-L1030191-22-december-2016.jpg
loaf-6-02-L1030192-22-december-2016.jpg

Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

Geplaatst: do 22 dec 2016, 20:04
door mutsje
Vandaag het recept gevolgd wat die meneer in het youtube filmpje had aangegeven. Maar tandjes deeg werd veel te klef om mee te werken. Is dus flink gehydrateerd in het mandje gegaan. Benieuwd wat het gaat worden morgenochtend, moet 12 uur staan, dus iets langer want ik ga niet voor 0700 me nest uit :)
Als iemand recept uitgeschreven wil, ik heb het op de koelkast hangen ;)
Afbeelding

Ik dacht dus ik laat em overnacht rijzen , maar het deeg dacht er anders over. Resultaat van het videofilmpje van Kabouter :)
Afbeelding

Re: Te smerig om te drinken

Geplaatst: vr 23 dec 2016, 20:56
door bobbee
Sourdough library

Our sourdough library: a unique collection of natural ferments providing a range of flavours
In 2013 we launched our «Puratos Sourdough Library» in the Center for Bread Flavour in Saint-Vith, Belgium. It gathers an authentic collection of sourdoughs (of different flavours) from all over the world. Our initiative has provided a real heritage source for bakers and consumers around the world.

Our aim is to preserve the biodiversity of leaven agents and the know-how on using sourdough in bakery.



http://www.poppr.be/virtualtour/puratos/#p=scene_p1

http://www.puratos.com/commitments/next ... gh-library

Geatapatalked

Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

Geplaatst: vr 23 dec 2016, 23:12
door mutsje
Vandaag het recept van het youtube filmpje gevolgd echter 200gr volkoren meel gebruikt (whole weat) en 260 gr bloem. Merk wel dat het aantal grammen aan water omhoog moet omdat de volkoren nogal dorstig is. De structuur is in orde, mooi fijn echter het rijzen heeft het deeg moeite mee. Moet wel zeggen ik doe dit binnen 8 uur en niet 24 uur.

Afbeelding

Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

Geplaatst: vr 23 dec 2016, 23:16
door fransg
Keurig!

Ik zou al in bed liggen maar het deeg dat een uur geleden gerezen zou zijn en de oven in zou kunnen is nog maar nauwelijks ontwaakt.

Dus het wordt een latertje.

Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

Geplaatst: vr 23 dec 2016, 23:23
door mutsje
fransg schreef:Keurig!

Ik zou al in bed liggen maar het deeg dat een uur geleden gerezen zou zijn en de oven in zou kunnen is nog maar nauwelijks ontwaakt.

Dus het wordt een latertje.
Ja ik heb gemerkt dat je soms op blijft omdat je deeg niet wil doen wat je eigenlijk graag wilt dat het zou doen. Het is een eigenwijs broedje met een eigen willetje. Ik heb nu inmiddels geheel tegen mijn zin al twee broedplaatsen staan van het zwarte gedruis dat je leven stuurt zoals zij het willen. Op het moment dat zij in opstand komen moet jij volgen, of je wil of niet. Anders bedingen zij dat jij de volgende dag honger moet lijden.

Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

Geplaatst: vr 23 dec 2016, 23:25
door bobbee
Mooi brood, goed gelukt!

Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

Geplaatst: vr 23 dec 2016, 23:32
door mutsje
bobbee schreef:Mooi brood, goed gelukt!
Met meer hydratatie zou het deeg meer moeten rijzen. Maar dat wordt voor den volgende keer. Nu staan er twee boze bakjes te stuiteren op het aanrecht, pak mij nee mij. Het wordt tijd om oude punk nummers op te zetten en in totale vergetelheid te zakken zodat den kweekjes genegeerd kunnen worden.