Pagina 7 van 13

Re: Loring

Geplaatst: zo 08 okt 2023, 13:30
door Hk87
bobbee schreef: zo 08 okt 2023, 08:35
Hk87 schreef:Leuk video, de enthousiasme straalt er van af.

Ik begin morgen aan mijn eerste zakje loring geroosterde bonen. Dag 13 na branding.
Stiekem ook een beetje hyped maar probeer de verwachtingen niet al te hoog te houden. Machine en maler schoongemaakt voor een schone frisse start.

Ik ga beginnen met de Braziliaanse, een yellow bourbon. Kan ik makkelijk vergelijken. Nog recent die van het hoofdkwartier gehad en ook mijn favoriet bij rumbaba.
Van welke branderij?

Re: Loring

Geplaatst: zo 08 okt 2023, 13:43
door bobbee
Oh die nog! Leuk. Ben ook benieuwd.

Re: Loring

Geplaatst: zo 08 okt 2023, 17:54
door Hk87
Nou even een eerste indruk.

Maler heb ik afgesteld. De vorige koffie van de maand van het hoofdkwartier merk ik nu pas echt hoe fijn ik moest malen met die boontjes. Ik moest een flinke trap terug.

Heb vandaag 4 kopjes koffie gehad.
3 daarvan op 1-2 ratio
1 op 1-1,5 bijna ristretto dus.

2 op 14 grams in.
2 op 15 grams in.
Met de ims big bang basket.

Alle 4 heel zoet karamel achtige smaak. Zeer uitgesproken smaakprofiel. In vergelijking met de Braziliaanse van het hoofdkwartier welke een kleine zuurtje van limoen heeft in de afdronk heeft deze van calor dat totaal niet.
Duidelijke tonen van Mokka/chocolade komen je tegemoet vervolgt in een notige afdronk. Van rumbaba had bijvoorbeeld een romige cashewnotenachtige afdronk. Dit is een ietsje andere richting, de brander heeft het als pecannoten beschreven en dat is naar mijn mening een accuraat beschrijving.

Als ik persé zou moeten kiezen wat ik lekkerder vind wordt het een heel lastige keuze. Hoe dan ook zeer positief tot nu toe wat voor mij uiteindelijk het belangrijkste is.

Re: Loring

Geplaatst: zo 08 okt 2023, 18:33
door bobbee
Leuk! Mooie ontdekkingstocht.
Ik denk te weten wat de uitkomst gaat zijn...hou ik nog voor mij om je niet te beïnvloeden.

Re: Loring

Geplaatst: zo 08 okt 2023, 19:18
door De B. Cormorant
Ipv een rambutan-noot zou ik een longan-noot in een koffie wel tof vinden
Voila, zo is er nog een tropische vrucht vernoemd
Beide zijn natuurlijk geen noten
En mochten jullie ooit een budhas hand tegen komen hou jullie niet in maar koop die gewoon eens.

Re: Loring

Geplaatst: zo 08 okt 2023, 21:58
door Hk87
Heerlijk ook als cortado maar dat tel ik niet echt mee in mijn beoordeling. Volgens mij doen al die Braziliaanse bonen het goed op melk.

Re: Loring

Geplaatst: wo 11 okt 2023, 19:19
door Hk87
Ik vind het altijd heel interessant om de verschillen te proeven tussen de filterbakjes.

Ik heb nu 18 gram geprobeerd in een vst bakje. Resultaat is een stuk romiger en zachter in smaak.
9 seconde pre infusie tot de eerste druppel. Bijelkaar 32 seconde doorgelopen.
1 op 2 ratio.
Absurd veel crema geen idee waarom dat zo anders gaat met de vst. Dus ik wacht even 2 tot 3 minuten met drinken dat het een beetje inzakt.

Dit is wel echt een hele lekkere bakje koffie geworden.
Bonen zijn ook bijna op en ben zeer tevreden met de resultaten.
Dit was een leuke en geslaagde begin aan de loring reis en heb zin om verder de andere soorten te proberen. 😊

Volgende worden de bonen uit Ethiopië.

Re: Loring

Geplaatst: vr 13 okt 2023, 19:12
door Hk87
Sinds gisteren aan het worstelen met de Afrikaanse boontjes.
Ik had toevallig precies hetzelfde met de drie afrika blend van het hoofdkwartier.
In eerste instantie zegt mijn gevoel dat ik het direct de prullenbak in moet doen. Vind het gewoon niet mijn smaak.
De bloemige/fruitige tonen zijn in strijd met de (bittere)chocolade waarbij chocolade voornamelijk het wint. Resultaat is niet wat ik echt kan waarderen. Je proeft een soort van chocolade met bloemige tonen waar naar mijn mening een fruitzuurtje beter zou passen in het algehele profiel wat er helaas niet inzit.

Na veel proberen heb ik wat redelijks.
Ik doe nu 18 gram in en 1 op 1.7 - 2 ratio.
Ik laat dit korter doorlopen als wat ik gebruikelijk doe. Shottimer staat meestal totaal tussen 28-30 seconde met daarin opgeteld 7 seconde pre infusie.
Normaal zou dat met andere bonen als onderextractie uitkomen. Ik probeer zo het bittere te compenseren naar een zuurtje.
Tempratuur heb ik verlaagd naar 88 graden.

Resultaat ben ik eigenlijk nog steeds niet tevreden 😅

Re: Loring

Geplaatst: zo 15 okt 2023, 12:03
door Hk87
Ik ben inmiddels over naar de malabar van Calor. Ook de eerste keer dat ik bonen uit India gebruik dus geen referentie voor de rest.

De bonen zien er in eerste instantie uit als een medium tot light roast. Een beetje vettig lijkt het wat je soms ook hebt met dark roast en misschien niet heel goed te zien te zien in de foto.
Een flinke trap fijner moeten malen.

Ik heb verschillende doseringen uitgeprobeerd.

Met ims bakje 15 gram, 1 op 2 ratio en 1 op 2,5 ratio.

14 gram dosering 1 op 2 ratio.

Vst bakje 17 gram, 1 op 2 ratio.

Ik proef geen verschillen in de verschillende recepten behalve op de 1 op 2,5 ratio waarbij de smaken iets vertroebeld uit kwamen.
In smaak lijkt het een beetje op de Braziliaanse bonen maar minder zoet. Het gaat meer richting romig, mild, kruidig en hartig.
Prima als espresso, uitstekend met melk voor bijvoorbeeld een cappuccino of cortado.

Ik weet niet of het vaker voorkomt met malabar bonen maar de crema laag is gigantisch en ziet er ook anders, vettig uit.

Re: Loring

Geplaatst: zo 15 okt 2023, 12:05
door Hk87
Meer fotos