Re: Man en mes
Geplaatst: ma 08 jan 2024, 08:13
Joste schreef:Ik begrijp het helemaal hoor.




Koffiepraat is het forum over koffie, bereidingswijzen, espresso, cappuccino, filterkoffie, slowcoffee, evenementen en nog veel meer.
https://www.koffiepraat.nl:443/forum/
Joste schreef:Ik begrijp het helemaal hoor.
Waarom? Waarom ben ik dit topic gaan lezen? Waarom? Ik wil er niet nog een liefhebberij bij!Ypuh schreef:Global is volgens mij een prima mes, maar net als Wusthof een tussenstap tussen wat je bij de lokale winkels/spaaracties kunt kopen en de 'echte' Japanse messen.
Carbon staal is misschien niet voor iedereen door de snelle roestvorming en het regelmatigere slijpen, maar een VG-10, SG-2/R-2 of AEB-L (en eigenlijk gewoon alle messen) zul je ook schoon moeten houden, slijpen en niet in de vaatwasser stoppen.
Als je een keer wilt ervaren hoe een echt Japans mes voelt, zou ik eens kijken naar de Takamura R2 in 210mm: https://www.meesterslijpers.nl/takamura-r2-gyuto-21cm. Dat is een robuust, dun en extreem scherp mes die relatief hufterproof en voordelig is (al heeft de inflatie zijn werk wel gedaan). Hou rekening met een bedrag van ca. €120-170 (aan de onderkant heb je de VG-10 messen van soms onbekende makelaardij of meer massa-productie) en je zult weer een ervaring rijker zijn. Noodzakelijk is het niet, maar voor mij is het een dagelijk genot om even 5 minuten met zo'n mes aan de slag te gaan, net als het drinken van een goede espresso t.o.v. Nespresso cup.
Ik heb 3 Japanse messen, een gyuto, bunka en office/petty mes, maar zou het ook wel met één toekunnen. Wees ook niet bang om een Japans heft uit te proberen. Persoonlijk vind ik dat de fijnste van de 3.
Dat geeft veel voldoening lijkt me! Ik geniet altijd van het snijden van tomaten bijvoorbeeld maar pastadeeg is weer andere….eh…. Koek.cremalover schreef:Om pasta te snijden gebruik ik altijd mijn Herder groentemes.Superdun staal.
Deeg is zacht en het mes valt er door heen zonder het deeg aan mekaar te drukken.
https://youtu.be/CmKCyWh8cNc?si=sk6c9GKN60ifbrJS
Altijd lekkerderder.omeCo schreef: ma 08 jan 2024, 11:35Dat geeft veel voldoening lijkt me! Ik geniet altijd van het snijden van tomaten bijvoorbeeld maar pastadeeg is weer andere….eh…. Koek.cremalover schreef:Om pasta te snijden gebruik ik altijd mijn Herder groentemes.Superdun staal.
Deeg is zacht en het mes valt er door heen zonder het deeg aan mekaar te drukken.
IMG_20240108_110348.jpg
https://youtu.be/CmKCyWh8cNc?si=sk6c9GKN60ifbrJS
IMG_20240108_110252.jpgIMG_20240108_110319.jpg
IMG_20240108_111208.jpg
Mooie spullen. Je zou willen dat je een octopus was zodat je allemaal tegelijk kon gebruiken!gilleko B. schreef:Hier mijn messen VG10, SG2, HAP40 en een keramisch aanzetstaal voor de braampjes.
️