Doorlooptijd kort, smaak goed. 1:2 ratio snel te bitter
Geplaatst: za 04 mei 2019, 14:10
Sinds een ruime maand heb ik nu een Bezzera Unica en ik ben er erg blij mee.
Na mijn oude Delonghi Dedica was het wel heel erg wennen. Ongeacht de zware kritiek die het beestje op koffie fora krijgt kon ik er zeer gemakkelijk redelijk consistent behoorlijk drinkbare espresso mee zetten (wel in combinatie met non-pressurized portafilter). De automatische shot dosis zorgde voor reproduceerbaar (+/- 1 g) espresso. Ik moet nu ieder shot wegen om net zo consistent shots te maken.
Wat mij opvalt is dat ik meer koffie nodig heb en een stuk kortere doorlooptijd om tot een goede bak espresso te komen.
Ik gebruik 18g koffie voor 32 - 34 g espresso. Dit zijn heerlijke shots. Als ik 2g koffie meer zet is het meteen verpest en is de smaak meteen niet lekker meer. Bij 3 verschillende koffies ervaren. De doorlooptijd hierbij is slechts 22 seconde vanaf aanzetten pomp. Ik heb de druk al terug gezet van 12 bar naar 10 bar, maar het lijkt me wat snel. Natuurlijk is het de smaak die bepaald, dus op zich hoor je mij niet klagen. Ik vroeg me gewoon af waar het aan kan liggen. Ik heb ook de temperatuur al relatief laag gezet (91 C) omdat ik dacht dat die misschien te hoog was? Als ik de koffie fijner maal om tot een langere tijd te komen wordt de smaak meteen weer wat bitterder en minder lekker.
Tja, blijft natuurlijk een rare vraag, want de koffie zelf is super als ik maar beneden de 1:2 ratio blijf en niet te lang laat doorlopen. Maar toch benieuwd naar jullie mening.
Na mijn oude Delonghi Dedica was het wel heel erg wennen. Ongeacht de zware kritiek die het beestje op koffie fora krijgt kon ik er zeer gemakkelijk redelijk consistent behoorlijk drinkbare espresso mee zetten (wel in combinatie met non-pressurized portafilter). De automatische shot dosis zorgde voor reproduceerbaar (+/- 1 g) espresso. Ik moet nu ieder shot wegen om net zo consistent shots te maken.
Wat mij opvalt is dat ik meer koffie nodig heb en een stuk kortere doorlooptijd om tot een goede bak espresso te komen.
Ik gebruik 18g koffie voor 32 - 34 g espresso. Dit zijn heerlijke shots. Als ik 2g koffie meer zet is het meteen verpest en is de smaak meteen niet lekker meer. Bij 3 verschillende koffies ervaren. De doorlooptijd hierbij is slechts 22 seconde vanaf aanzetten pomp. Ik heb de druk al terug gezet van 12 bar naar 10 bar, maar het lijkt me wat snel. Natuurlijk is het de smaak die bepaald, dus op zich hoor je mij niet klagen. Ik vroeg me gewoon af waar het aan kan liggen. Ik heb ook de temperatuur al relatief laag gezet (91 C) omdat ik dacht dat die misschien te hoog was? Als ik de koffie fijner maal om tot een langere tijd te komen wordt de smaak meteen weer wat bitterder en minder lekker.
Tja, blijft natuurlijk een rare vraag, want de koffie zelf is super als ik maar beneden de 1:2 ratio blijf en niet te lang laat doorlopen. Maar toch benieuwd naar jullie mening.