Mijn eerste koffiebrandervaring
Geplaatst: di 22 okt 2019, 21:39
Enige tijd geleden had ik mijn eerste koffiebrandervaring bij Amsterdam Roasters - Coffee Collective. Dit was zo goed bevallen dat ik bijgaand heb ik een stukje geschreven en wat foto's gemaakt.
Ik had de kans gekregen met Stefano, de brander van de koffiezaak bij mij in de wijk (Coffeeshots) mee te gaan branden in de co-roast branderij in Amsterdam Noord waar verschillende mensen hun koffie branden door een brander te huren. Ook zijn er koffiegerelateerde bedrijven gevestigd. Zeer leuk concept.
Stefano de brander is afkomstig uit Italië en heeft lange tijd in Australie gewerkt en Berlijn waar hij het vak heeft geleerd. Een erg aardige kerel die ik van alles kon vragen tijdens het branden, zonder dat hij zich teveel liet afleiden. Op het programma stond 30 kilo Guatamala te branden in batches van 10 kilo. Top!
De brander waar we gebruik van maakten is een Probat uit de jaren 60 heb ik me laten vertellen met een capaciteit van 12 kilo. Ondanks de leeftijd doet de machine nog goed zijn werk. Na het opwarmen wordt de eerste 10 kilo in de brander gebracht.
Via Artisan wordt het brandprofiel nauwkeurig bijgehouden en gelogd. Voor het eerst hoor ik over de de belangrijkste parameters zoals temperatuur en lucht om bij te sturen. Ook rate of rise, development en first crack komen voorbij en nog wat termen die ik niet meer heb onthouden. In zeer korte tijd van de eerste sessie wordt letterlijk een stoomcursus afgegeven wat koffie branden nu in de praktijk inhoudt. Erg fascinerend.
Ondertussen wordt gecheckt of de kleur en geur van de bonen overeenkomt met wat het moet zijn en niet veel later volgt het einde van de brandsessie en worden de vers gebrande bonen gekoeld.
Al met al was dit een vergetelijke middag! Sinds deze dag ben ik anders naar koffie branden gaan kijken nu ik zelf heb gezien wat er voor nodig is. Het is echt een ambacht die zowel leunt op allerlei wetmatigheden alswel op smaak en de kunst hier middels een goed gevoel het optimale brandresultaat te behalen. Keer op keer opnieuw. Dat biedt een bron van inspiratie en energie.
Alhoewel ik het misschien wat romatiseer, heeft het me wel degelijk geraakt en heb ik besloten om zelf een klein branderte kopen (Cafe Gene zit ik aan te denken) om ook zelf die ervaring op te doen en te genieten van versgebrande bonen.
Ik had de kans gekregen met Stefano, de brander van de koffiezaak bij mij in de wijk (Coffeeshots) mee te gaan branden in de co-roast branderij in Amsterdam Noord waar verschillende mensen hun koffie branden door een brander te huren. Ook zijn er koffiegerelateerde bedrijven gevestigd. Zeer leuk concept.
Stefano de brander is afkomstig uit Italië en heeft lange tijd in Australie gewerkt en Berlijn waar hij het vak heeft geleerd. Een erg aardige kerel die ik van alles kon vragen tijdens het branden, zonder dat hij zich teveel liet afleiden. Op het programma stond 30 kilo Guatamala te branden in batches van 10 kilo. Top!
De brander waar we gebruik van maakten is een Probat uit de jaren 60 heb ik me laten vertellen met een capaciteit van 12 kilo. Ondanks de leeftijd doet de machine nog goed zijn werk. Na het opwarmen wordt de eerste 10 kilo in de brander gebracht.
Via Artisan wordt het brandprofiel nauwkeurig bijgehouden en gelogd. Voor het eerst hoor ik over de de belangrijkste parameters zoals temperatuur en lucht om bij te sturen. Ook rate of rise, development en first crack komen voorbij en nog wat termen die ik niet meer heb onthouden. In zeer korte tijd van de eerste sessie wordt letterlijk een stoomcursus afgegeven wat koffie branden nu in de praktijk inhoudt. Erg fascinerend.
Ondertussen wordt gecheckt of de kleur en geur van de bonen overeenkomt met wat het moet zijn en niet veel later volgt het einde van de brandsessie en worden de vers gebrande bonen gekoeld.
Al met al was dit een vergetelijke middag! Sinds deze dag ben ik anders naar koffie branden gaan kijken nu ik zelf heb gezien wat er voor nodig is. Het is echt een ambacht die zowel leunt op allerlei wetmatigheden alswel op smaak en de kunst hier middels een goed gevoel het optimale brandresultaat te behalen. Keer op keer opnieuw. Dat biedt een bron van inspiratie en energie.
Alhoewel ik het misschien wat romatiseer, heeft het me wel degelijk geraakt en heb ik besloten om zelf een klein branderte kopen (Cafe Gene zit ik aan te denken) om ook zelf die ervaring op te doen en te genieten van versgebrande bonen.