Pagina 1 van 2

lungo bitterder dan espresso

Geplaatst: wo 23 nov 2022, 14:56
door kezke
Hoi lui,

Door teveel gegoogle kom je in t bos terecht waar je de bomen niet meer kunt onderscheiden...

1 Van de vraagjes die ik snel wil oplossen is de volgende..

Ik lees vaker dat een espresso bitterder ( en zuurder?) wordt als de doorlooptijd te lang is...en/of wanneer de temperatuur te hoog zou worden.

Moet ik daaruit concluderen dat een lungo in principe altijd bitterder smaakt dan een espresso? Ervan uitgaande dan alle andere variabelen gelijk blijven.. :geek:

Mzzl,Kez

Re: lungo bitterder dan espresso

Geplaatst: wo 23 nov 2022, 15:14
door bobbee
Lungo kan lekker zijn.

Maar wat je ook kunt doen is ren espresso zetten en deze verdunnen met heet water.

Re: lungo bitterder dan espresso

Geplaatst: wo 23 nov 2022, 15:39
door maurice1
Goede vraag! Ik maak nooit lungo's dus kan er eigenlijk niet op antwoorden. Verdunnen met heet water doe ik wel als ik een gast heb die geen espresso wil, maar dan is het even de kwestie of je het een lungo wilt noemen of een americano.

Re: lungo bitterder dan espresso

Geplaatst: wo 23 nov 2022, 15:48
door bobbee
Het ligt zoals altijd aan de koffieboon.

Re: lungo bitterder dan espresso

Geplaatst: wo 23 nov 2022, 15:54
door kezke
Nou, ik heb eigenlijk 15 tot 20 jaar altijd lungo's gemaakt met mijn brasilia lady. Nooit gemerkt dat die bittere waar leverde; maar ik ben dan wrs ook niet superkritisch.
Aangezien de lady nu al 2 jaar op een beurt staat te wachten maar ik geen tijd heb om hem weg te brengen ben ik op zoek naar iets nieuws.
En al googlend kom je dan dit soort stellingen tegen.
Een americano is overigens geen optie... ;)

Re: lungo bitterder dan espresso

Geplaatst: wo 23 nov 2022, 15:55
door bobbee
kezke schreef: Een americano is overigens geen optie... ;)
Hoe bedoel je?

Re: lungo bitterder dan espresso

Geplaatst: wo 23 nov 2022, 16:01
door kezke
bobbee schreef: wo 23 nov 2022, 15:48 Het ligt zoals altijd aan de koffieboon.
Tsjah, t ligt uiteraard altijd van alles aan bonen, malers en barista's. :)
Maar moet ik uit deze opmerking concluderen dat jij van mening bent dat de ene boon beter tegen langdurig verhitten kan dan de andere?

@ Bobbee, Ik ben niet van plan om een espresso te gaan verdunnen met gekookt water. Zou wel kunnen uiteraard maar teveel energie..

Ik ga ervan uit dat ze in de doorsnee kroeg met een fatsoenlijk apparaat gewoon dezelfde bonen, maling en hoeveelheid gebruiken voor zowel een espresso als een normale koffie; en dat is zo ongeveer hoe we m thuis ook (willen) drinken...

Re: lungo bitterder dan espresso

Geplaatst: wo 23 nov 2022, 16:06
door Ben70
kezke schreef: wo 23 nov 2022, 14:56 Hoi lui,

Door teveel gegoogle kom je in t bos terecht waar je de bomen niet meer kunt onderscheiden...

1 Van de vraagjes die ik snel wil oplossen is de volgende..

Ik lees vaker dat een espresso bitterder ( en zuurder?) wordt als de doorlooptijd te lang is...en/of wanneer de temperatuur te hoog zou worden.

Moet ik daaruit concluderen dat een lungo in principe altijd bitterder smaakt dan een espresso? Ervan uitgaande dan alle andere variabelen gelijk blijven.. :geek:

Mzzl,Kez
Nee volgens mij mag je die conclusie niet trekken ,daar heet water geen smaak toevoegt

Re: lungo bitterder dan espresso

Geplaatst: wo 23 nov 2022, 16:23
door RigolleM
kezke schreef: wo 23 nov 2022, 16:01 Ik ga ervan uit dat ze in de doorsnee kroeg met een fatsoenlijk apparaat gewoon dezelfde bonen, maling en hoeveelheid gebruiken voor zowel een espresso als een normale koffie; en dat is zo ongeveer hoe we m thuis ook (willen) drinken...
Ik ben nog geen enkele kroeg tegen gekomen waar ze lekkere koffie serveren, smaken allemaal te bitter.

Wil je dezelfde koffie drinken als in de kroeg moet je dus gewoon een espresso maken en die laten doorlopen tot een lungo (dubbel zo veel water). Wil je een lekkere lungo, ga je grover moeten malen en de doorlooptijd respecteren.

Re: lungo bitterder dan espresso

Geplaatst: wo 23 nov 2022, 17:38
door Pti
Een espresso wordt pas droog en bitter als je overextractie hebt, dus een te fijne maling en doorlooptijd.

Omdat je voor een lungo grover maalt, loopt deze sneller door en kan het geheel juist heerlijk zacht en vol zijn.