Pagina 1 van 2
Franse Espresso
Geplaatst: za 28 jun 2025, 12:32
door Koffiedrap
Goedemorgen mede koffieliefhebbers,
Afgelopen twee weken was ik op vakantie in Bretagne

en wat mij hier opviel is dat de espresso daar heel anders smaakt dan dat ik gewend was. De smaak van espresso’s daar die ik kreeg hadden veel meer het karakter van een bialetti koffie. Of wel bitterder en wat minder stroperig, dit beviel mij goed. Iemand enig idee hoe de Fransozen dit brouwen? Wel werd in tegenstelling tot hier overal een enkel basket gebruikt.
Re: Franse Espresso
Geplaatst: za 28 jun 2025, 12:59
door Leinad
Mijn ervaring is dat ook. Wat ik daar voorgeschoteld kreeg was met moeite espresso te noemen. Eerder long black achtig, of lungo-achtig . Maar geen espresso.
Ik vind zelf mijn Bialetti-koffie lekkerder dan hun brouwsels. Maar dat is zeker persoonlijk.
Re: Franse Espresso
Geplaatst: za 28 jun 2025, 15:22
door bobbee
Koffiedrap schreef:Goedemorgen mede koffieliefhebbers,
Afgelopen twee weken was ik op vakantie in Bretagne
en wat mij hier opviel is dat de espresso daar heel anders smaakt dan dat ik gewend was. De smaak van espresso’s daar die ik kreeg hadden veel meer het karakter van een bialetti koffie. Of wel bitterder en wat minder stroperig, dit beviel mij goed. Iemand enig idee hoe de Fransozen dit brouwen? Wel werd in tegenstelling tot hier overal een enkel basket gebruikt.
Dark roast en oude koffie denk ik.
Re: Franse Espresso
Geplaatst: za 28 jun 2025, 19:59
door Koffiedrap
Vandaag aan het experimenteren gegaan. De hoeveelheid in het kopje die ik daar kreeg in verhouding tot een enkele basket is eigenlijk veel hoger dan een standaard espresso zoals we die kennen, eigenlijk gaat het meer naar een lungo met de verhouding 1:4 en ook de temperatuur naar 96 geeft ongeveer de smaak zoals ik die daar had.
Re: Franse Espresso
Geplaatst: za 28 jun 2025, 20:06
door Dirk Jan
Zo heb ik nog steeds heel goede herinneringen aan een Bica in Portugal, iets wat ik espresso noemde. Zou echt niet meer weten hoe het smaakt, maar in 1980 was dat een delicatesse voor mij.
Re: Franse Espresso
Geplaatst: za 28 jun 2025, 21:56
door bobbee
Koffiedrap schreef:Vandaag aan het experimenteren gegaan. De hoeveelheid in het kopje die ik daar kreeg in verhouding tot een enkele basket is eigenlijk veel hoger dan een standaard espresso zoals we die kennen, eigenlijk gaat het meer naar een lungo met de verhouding 1:4 en ook de temperatuur naar 96 geeft ongeveer de smaak zoals ik die daar had.
Dat stuur je door de maalgraad en de invloed van wel of niet verse koffie.
Als de koffie oud is sijpelt het er doorheen. Dus ja, ik denk dat ze daar niet verse donkere koffie gebruikten.
Re: Franse Espresso
Geplaatst: za 28 jun 2025, 23:31
door Koffiedrap
bobbee schreef: za 28 jun 2025, 21:56
Koffiedrap schreef:Vandaag aan het experimenteren gegaan. De hoeveelheid in het kopje die ik daar kreeg in verhouding tot een enkele basket is eigenlijk veel hoger dan een standaard espresso zoals we die kennen, eigenlijk gaat het meer naar een lungo met de verhouding 1:4 en ook de temperatuur naar 96 geeft ongeveer de smaak zoals ik die daar had.
Dat stuur je door de maalgraad en de invloed van wel of niet verse koffie.
Als de koffie oud is sijpelt het er doorheen. Dus ja, ik denk dat ze daar niet verse donkere koffie gebruikten.
Toch was het smakelijk

Of het oud was weet ik niet, er gingen daar toch een hoop koffies over de toonbank.
Re: Franse Espresso
Geplaatst: za 28 jun 2025, 23:39
door Leinad
Koffiedrap schreef:[er gingen daar toch een hoop koffies over de toonbank.
Dat zie je vaker. Kijk naar DE: veruit de meest mensen vinden dat gewoon lekkere koffie. Oude koffie kan dus ook prima zijn.
Gewoon kwestie van smaak
Re: Franse Espresso
Geplaatst: zo 29 jun 2025, 00:35
door bobbee
Ja, als het lekker is prima!
Re: Franse Espresso
Geplaatst: zo 29 jun 2025, 06:35
door ErikvW
Als ze dat water uit de kraan gebruiken zal dat ook van invloed zijn? Leidingwater in Frankrijk smaakt veel meer naar chloor.