Peregrine schreef: zo 23 nov 2025, 17:54
Hk87 schreef: zo 23 nov 2025, 16:11
Hoe kom je bij deze malers? Ik zou ze allebei vergeten en naar wat anders kijken tenzij je ze tweedehands goedkoop heb gevonden.
Beiden vond ik inderdaad tweedehands en ben toen verder gaan kijken of het iets was.
Als jij een andere goed advies voor me hebt, brand vooral los hoor. Ik leer hier graag bij. Ik las hier dat de maker zo mogelijk nóg belangrijker is dan de espressomachine dus wilde geen instapmodel kijken. Met tweedehands heb ik geen moeite.
Hk87 schreef: zo 23 nov 2025, 16:11
En beiden goede reviews? Waar? Oprecht benieuwd.
Voor de silencio:
review 1
review 2
review 3
Het zijn niet allemaal echt gebruikers reviews, mogelijk is die laatste gesponsord maar maakt ook veel videos.
De Zenith:
video hij heeft ook een vergelijking gedaan tussen de twee meen ik.
Zijn deze malers niet goed (genoeg)? Of juist af te raden?
Die silenzio reviews zijn vreselijk, echt super slecht. Lijkt geschreven door chatgpt ofzo en absoluut niet serieus te nemen. James Hoffman heeft in het verleden leuke reviews gedaan over budget malers, wat mij betreft een aanrader om eens te kijken. Zijn korte filmpjes over introductie naar espresso is ook leerzaam.
Nee maar het is niet dat deze Eureka model zozeer slecht is en geen espresso kan maken maar de prijs/kwaliteit verhouding staat scheef. Tenzij je het dus goedkoop tweedehands weet te scoren. Maar anders ben je veel beter af voor een beetje meer geld met de specialita of nog beter de Turbo.
De Zenith is best een goede Maler maar het is in ontwerp bedoeld voor de commerciële instelling. De nadeel is de retentie. Voor de beeldvorming: Als jij 18 gram koffie heb gemalen dan zit er eigenlijk nog een paar gram ergens vast in de molen. En de volgende keer dat je weer 18 gram gaat maken neemt de molen die paar gram wat is blijven hangen weer mee. Dit is niet ideaal voor thuis aangezien je niet aan de lopende band koffie drinkt thuis. Je neemt dus telkens restanten mee die wellicht een paar uur of zelfs van gisteren daar zit. Dit kan je smaak beïnvloeden en sommige proeven dat nadrukkelijk en andere wat minder maar weer dat dat zo inelkaar steekt dat je dus telkens oude koffie weer meeneemt.
In een cafe heb je daar haast geen last van want de restanten zijn dan van een paar minuten geleden en dus nog relatief vers.
In de prijsklasse 200 tot 400 euro zijn er nog wel meer makers misschien dat andere ook daarin wat willen adviseren.
Ikzelf ben in het verleden erg gecharmeerd geraakt aan de Baratza sette 270 WI. Die stond naast een df83v. En daarna heb ik nog een maler van Kafatek gehad. De Baratza kon zich heel goed meten tegen de grote jongens met name bij klassieke koffiesoorten. Nadeel is dat het een luidruchtige Maler is maar dat doet hij wel heel snel en exact op gewenste gewicht (grind by weight).
Zo zijn er nog wel meer die ik nu even niet heb opgenoemd maar de tweedehands markt voor malers is super interessant. En de Maler is inderdaad een hele belangrijke schakel tussen gemak/genot en irritatie/frustratie
