Pagina 1 van 5

zelf branden

Geplaatst: ma 25 jan 2010, 16:58
door cremalover
Ha,

Zit te denken om zelf te gaan branden.
Heeft dit zin?
Ik bedoel voegt dit w\at toe?

Feitelijk dus is het lekkerder dan een goede Espresso uit de winkel?

Iemand ervaring hiermee?

Re: zelf branden

Geplaatst: ma 25 jan 2010, 17:04
door Bluecold
http://www.home-barista.com/faqs-and-fa ... meroasting" onclick="window.open(this.href);return false;

Re: zelf branden

Geplaatst: ma 25 jan 2010, 17:37
door Spironski
Zit te denken om zelf te gaan branden.
Heeft dit zin?
Ik bedoel voegt dit w\at toe?
Voor de kwaliteit van je espresso is de kwaliteit en versheid van je bonen het allerbelangrijkst. Als je de beschikking hebt over een winkel waar je steeds goede bonen kunt kopen binnen een week na branding zou je kunnen overwegen of het nodig is. Probleem is dat er niet zoveel winkels in Nederland zijn die dit kunnen leveren. Bedenk dat een maand na branding het leukste van die bonen wel is verdwenen, en dat je op de meeste plekken bonen koopt die meerdere maanden oud zijn.

Voor mij was het zo'n probleem om aan verse bonen te komen dat ik zelf ben gaan branden. En dat was de grootste stap voorwaarts in kwaliteit die ik heb gemaakt. Dus heeft het zin? Ben je gek, het is het beste wat je kan doen! ;)

Groene bonen kosten een stuk minder dan gebrande, dus je verdient vanzelf de aankoop van je brander terug. Bovendien heb je dus helemaal de versheid en kwaliteit van je bonen in de hand. Het is verder erg leuk om te doen, er gaat een heel nieuwe wereld voor je open qua smaken, en je koffie wordt er een stuk persoonlijker door.
Om het heel goed te doen is echter niet makkelijk, je moet er (aanvankelijk) wel tijd en aandacht in steken, en je zal waarschijnlijk nog jarenlang kunnen leren. Maar uiteindelijk geeft het zeer veel voldoening. Ik zou niet meer terug kunnen, het verschil met de (te oude) bonen die ik doorgaans kon kopen is veel te groot!
Feitelijk dus is het lekkerder dan een goede Espresso uit de winkel?
Ik neem aan dat je het over espressobonen hebt en niet over het drankje. Dit kan je echter niet zo stellen. Er bestaan natuurlijk fantastische geroosterde bonen uit de winkel die beter zijn gebrand dan jij kan met je thuisbrander. Maar ook die zullen waarschijnlijk binnen een maand te oud zijn. Dus het pure feit dat je altijd verse koffiebonen hebt, maakt het grote verschil, en maakt dat het antwoord op die vraag meestal met "ja" beantwoord kan worden.

Re: zelf branden

Geplaatst: ma 25 jan 2010, 21:42
door cremalover
Spironski schreef:
Zit te denken om zelf te gaan branden.
Heeft dit zin?
Ik bedoel voegt dit w\at toe?
Voor de kwaliteit van je espresso is de kwaliteit en versheid van je bonen het allerbelangrijkst. Als je de beschikking hebt over een winkel waar je steeds goede bonen kunt kopen binnen een week na branding zou je kunnen overwegen of het nodig is. Probleem is dat er niet zoveel winkels in Nederland zijn die dit kunnen leveren. Bedenk dat een maand na branding het leukste van die bonen wel is verdwenen, en dat je op de meeste plekken bonen koopt die meerdere maanden oud zijn.

Voor mij was het zo'n probleem om aan verse bonen te komen dat ik zelf ben gaan branden. En dat was de grootste stap voorwaarts in kwaliteit die ik heb gemaakt. Dus heeft het zin? Ben je gek, het is het beste wat je kan doen! ;)

Groene bonen kosten een stuk minder dan gebrande, dus je verdient vanzelf de aankoop van je brander terug. Bovendien heb je dus helemaal de versheid en kwaliteit van je bonen in de hand. Het is verder erg leuk om te doen, er gaat een heel nieuwe wereld voor je open qua smaken, en je koffie wordt er een stuk persoonlijker door.
Om het heel goed te doen is echter niet makkelijk, je moet er (aanvankelijk) wel tijd en aandacht in steken, en je zal waarschijnlijk nog jarenlang kunnen leren. Maar uiteindelijk geeft het zeer veel voldoening. Ik zou niet meer terug kunnen, het verschil met de (te oude) bonen die ik doorgaans kon kopen is veel te groot!
Feitelijk dus is het lekkerder dan een goede Espresso uit de winkel?
Ik neem aan dat je het over espressobonen hebt en niet over het drankje. Dit kan je echter niet zo stellen. Er bestaan natuurlijk fantastische geroosterde bonen uit de winkel die beter zijn gebrand dan jij kan met je thuisbrander. Maar ook die zullen waarschijnlijk binnen een maand te oud zijn. Dus het pure feit dat je altijd verse koffiebonen hebt, maakt het grote verschil, en maakt dat het antwoord op die vraag meestal met "ja" beantwoord kan worden.
Zo'n behmor 1600.
245 e.
is dat wat denk je?

Re: zelf branden

Geplaatst: di 26 jan 2010, 00:16
door Spironski
Ja!

Re: zelf branden

Geplaatst: wo 27 jan 2010, 20:11
door cremalover
Behmor besteld.
misschien morgen al branden.

Ik was in de veronderstewlling dat koffiebonen zeker een jaar houdbaar zijn .
ik koop altijd koffie per 12kg.
De eerste zak van een kg is altijd super maar de koffie wordt met elke nieuwe zak minder van smaak.
Echt benieuwd wat vers me gaat opleveren.

Re: zelf branden

Geplaatst: wo 27 jan 2010, 20:32
door Spironski
Doortastend! Groene bonen zijn minstens een jaar houdbaar, maar gebrande bonen zitten over het algemeen op hun top ergens tussen de 5-de en 15-de dag na branding, daarna wordt het snel minder.

Geef jezelf even de tijd om het branden te leren, maar dan denk ik dat je er erg veel plezier van gaat hebben!

Leesvoer:
http://www.sweetmarias.com/instructions.php" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.home-barista.com/espresso-blending.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.home-barista.com/home-roasti ... t3115.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.bootcoffee.com/articles.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.breworganic.com/Coffee/HowToRoast.htm" onclick="window.open(this.href);return false;

Re: zelf branden

Geplaatst: wo 27 jan 2010, 21:17
door R&B
Is het van de Behmor nog een probleem dat hij met vaste presets werkt / lijkt te werken?

Re: zelf branden

Geplaatst: wo 27 jan 2010, 22:27
door Spironski
Uit de handleiding van de Behmor:

"De Behmnor 1600 is ontworpen om de gebruiker te voorzien van een snelstart mogelijkheid en andere makkelijk bruikbare en programmeerbare opties om brandtijd, profielen, en koeltijd te configureren. Zoals de gehele brander is ook het bedieningspaneel ontworpen voor gebruiksgemak. Het systeem heeft specifieke toepassingen om diverse tijden en instellingen te coördineren en aan te passen afhankelijk van het ingetoetste gewicht. Deze tijden vormen een uitgangsbasis die tot preciezere instellingen kunnen worden aangepast door middel van de + / - knoppen. Het systeem bevat de mogelijkheid voor de gebruiker om verschillende brand profielen te selecteren die, om een branding beter te laten aansluiten op het type boon of de smaak van de gebruiker, de nuances van de koffie kunnen beïnvloeden."

Re: zelf branden

Geplaatst: do 28 jan 2010, 13:01
door cremalover
Zo.
Behmor eerste keer drooggedraaid.
Als ik zo meteen de eerste keer brand,kan ik die koffie als ie afgekoeld is gelijk malen en proeven?