Zit te denken om zelf te gaan branden.
Heeft dit zin?
Ik bedoel voegt dit w\at toe?
Voor de kwaliteit van je espresso is de kwaliteit en versheid van je bonen het allerbelangrijkst. Als je de beschikking hebt over een winkel waar je steeds goede bonen kunt kopen
binnen een week na branding zou je kunnen overwegen of het nodig is. Probleem is dat er niet zoveel winkels in Nederland zijn die dit kunnen leveren. Bedenk dat een maand na branding het leukste van die bonen wel is verdwenen, en dat je op de meeste plekken bonen koopt die meerdere maanden oud zijn.
Voor mij was het zo'n probleem om aan verse bonen te komen dat ik zelf ben gaan branden. En dat was de grootste stap voorwaarts in kwaliteit die ik heb gemaakt. Dus heeft het zin? Ben je gek, het is het beste wat je kan doen!
Groene bonen kosten een stuk minder dan gebrande, dus je verdient vanzelf de aankoop van je brander terug. Bovendien heb je dus helemaal de versheid en kwaliteit van je bonen in de hand. Het is verder erg leuk om te doen, er gaat een heel nieuwe wereld voor je open qua smaken, en je koffie wordt er een stuk persoonlijker door.
Om het heel goed te doen is echter niet makkelijk, je moet er (aanvankelijk) wel tijd en aandacht in steken, en je zal waarschijnlijk nog jarenlang kunnen leren. Maar uiteindelijk geeft het zeer veel voldoening. Ik zou niet meer terug kunnen, het verschil met de (te oude) bonen die ik doorgaans kon kopen is veel te groot!
Feitelijk dus is het lekkerder dan een goede Espresso uit de winkel?
Ik neem aan dat je het over espresso
bonen hebt en niet over het drankje. Dit kan je echter niet zo stellen. Er bestaan natuurlijk fantastische geroosterde bonen uit de winkel die beter zijn gebrand dan jij kan met je thuisbrander. Maar ook die zullen waarschijnlijk binnen een maand te oud zijn. Dus het pure feit dat je altijd
verse koffiebonen hebt, maakt het grote verschil, en maakt dat het antwoord op die vraag meestal met "ja" beantwoord kan worden.