Pagina 1 van 6

Nieuwe eigenaar Rancilio Silvia

Geplaatst: wo 03 okt 2012, 20:33
door PeterD
Na een aantal weken aangeknoeid te hebben met een Moka Express heb ik vandaag dan toch een espressomachine gekocht. Een Rancilio Silvia.

De keuze voor de Silvia komt voort uit de kwaliteit van de machine zoals die door velen wordt beschreven (en geprezen) en de prijs. Als beginnend espressoliefhebber kon ik een uitgave van meer dan €500 niet verantwoorden. De koffiemolen die ik een maand geleden kocht is een Compak K3 en had ook al een redelijk prijskaartje.

Ik verliet de winkel met de machine, een tamper, een blik koffie, twee pakken Golden Coffee Box en een setje van twee espressokopjes. Het blik koffie is Piccolo & Dolce van Lucaffé. Omdat ik inmiddels veel heb gelezen over lang houdbare koffie heb ik besloten deze maar te gebruiken om de mijn maler goed ingesteld te krijgen. Dat is tot nu nog niet helemaal gelukt. In mijn enthousiasme heb ik mogelijk te veel zaken tegelijk uitgeprobeerd, zonder een ding eerst onder de knie te krijgen. Tampen bijvoorbeeld. Morgen eerst maar eens de weegschaal uit de badkamer halen om de tampdruk te meten.

Tot nu toe valt me op dat de espresso's die ik heb gemaakt nogal snel waterig worden. Soms al na zo'n 15-20 seconden. En dan zou ik er nog 5 moeten volgens de 'regel'. Over de smaak valt dan ook niet zo veel te zeggen. Een enkele keer leek het alsof ik aardig in de buurt zat, maar meestal was het nauwelijks lekker te noemen. Morgen nog maar eens verder experimenteren.

Hoewel ik me voornamelijk heb geconcentreerd op het maken van espresso wilde ik toch graag even proberen melk op te schuimen. Dat viel nog niet mee. Binnen de kortste keren had ik een volle kan met schuim dat uiteindelijk te flauw van smaak was. Ik vermoed dat ik te ver heb verwarmd, waardoor de smaak vervlakt.

Mocht iemand me nog adviezen kunnen geven dan graag. Zoals blijkt ben ik een nieuwkomer, dus 'go easy on me' ;)

Nieuwe eigenaar Rancilio Silvia

Geplaatst: wo 03 okt 2012, 20:42
door activ
Gefeliciteerd met je aanschaf, het zal even oefenen een zweten worden maar als je doorzet zal de belonging de beste espresso die je ooit geproefd hebt zijn.
Verse koffie bonen is de beste tip die ik je kan geven, verder oefenen en ervaring op doen.

Achteraf zul je je afvragen of dat nou alles was.

Re: Nieuwe eigenaar Rancilio Silvia

Geplaatst: wo 03 okt 2012, 20:59
door CarpSafari
Dat is snel gegaan Peter, de upgraditis heeft je snel te pakken, :P , ik zou de maler nog iets fijner afstellen en me minder bekommeren om dat tampen, zolang je het maar egaal aandrukt maakt de kracht weinig uit.
Omdat je nu waarschijnlijk ook oude bonen gebruikte [die uit dat blik] zou ik ook de verse bonen uitproberen voordat je andere variabelen gaat aanspreken.
Denk erom niet teveel in het zeefje te laden, als er na een kopje trekken net de zeef zichtbaar is, zit je goed...probeer anders ietsje minder dan kun je meestal alweer een tandje fijner malen.
Anders gezegd, in het zeefje zit een profiel ±1cm onder de rand, als de aangedrukte koffie daar niet bovenuit komt zit je goed.
Gebruik je de eenkops of 2-kopszeef?

Re: Nieuwe eigenaar Rancilio Silvia

Geplaatst: wo 03 okt 2012, 21:24
door PeterD
Bedankt, activ. Ik ben erg benieuwd naar de beloning.

@CarpSafari. Ik weet niet of een upgrade van een mokapot naar een heuse machine onder upgraditis valt, maar snel is het inderdaad gegaan. Het gedoe met die mokapotjes begon me erg tegen te staan en hoe meer ik las en zag over de verschillende machines, hoe enthousiaster ik werd.

Die verse bonen van Golden Coffee Box zouden wel eens iets minder vers dan wenselijk kunnen zijn. Ik meen ergens gelezen te hebben dat de code op de verpakking de branddatum verraad. De mijne zou van 13 september zijn. Toch al gauw zo'n 3 weken oud. En het is verpakt in een zakje met zo'n ijzeren vouwsluiting, dus niet luchtdicht. Misschien dat ik morgen maar eens via internet bestel, zodat ik (hopelijk) het weekend over echt verse koffiebonen beschik.

Goede tip van het minder doseren en licht tampen. Dat randje zit inderdaad in het zeefje dus dat is een prima houvast. Tot nu toe heb ik de 2-kopszeef gebruikt. Ik had al gelezen dat de 1-kops lastiger is.

Re: Nieuwe eigenaar Rancilio Silvia

Geplaatst: wo 03 okt 2012, 21:37
door CarpSafari
Op dat blik staat waarschijnlijk ook wel ergens een datum, maar 3 weken oude bonen zijn OK hoor!
Oude bonen geven al weinig crema en krijg je vaak moeilijker onder controle, daarom die tip de versere bonen te proberen.
Blijft je koffie tot aan die rand en loopt ie nog te snel door? Dan evt iets overdoseren.
Koffie loopt bijna niet door? Dan ietsje minder koffie in de zeef.
En wanneer je de maalgraad veranderd, wel even de uitloop goed uitborstelen, want anders duurt het nog langer voor je de juiste maalgraad vind.
Succes! ;)

Re: Nieuwe eigenaar Rancilio Silvia

Geplaatst: wo 03 okt 2012, 22:03
door PeterD
Zeer bruikbare tips. Bedankt.

Een aantal keren heb ik gemerkt dat de eerste uitloop na het aanzetten 7-8 seconden duurt. Is dat niet aan de lange kant? Zoals gezegd ziet de doorloop er al snel waterig uit. Zelf als de eerste uitloop nogal op zich laat wachten.

Tot nu toe heb ik 16-17 gram gedoseerd in de 2-kopsfilter. Met tampen zit dit dan wel op die rand, maar misschien eerst 1 of 2 gram minder proberen.

Morgen verder.

Re: Nieuwe eigenaar Rancilio Silvia

Geplaatst: wo 03 okt 2012, 22:08
door CarpSafari
Een aantal keren heb ik gemerkt dat de eerste uitloop na het aanzetten 7-8 seconden duurt. Is dat niet aan de lange kant? Zoals gezegd ziet de doorloop er al snel waterig uit. Zelf als de eerste uitloop nogal op zich laat wachten.
5-6 seconden is normaal, dus 7-8 niet abnormaal,...maar als de extractie zo snel waterig word, denk ik toch...fijner malen,iets minder doseren en versere bonen gebruiken.

Re: Nieuwe eigenaar Rancilio Silvia

Geplaatst: wo 03 okt 2012, 22:15
door Spironski
Allereerst: verander steeds maar één variabele, anders wordt je gek!

-Tampkracht is niet zo belangrijk, als je het tampen maar steeds het zelfde doet en loodrecht
-Zonder verse bonen is al het andere onzin
-16-17 gram maalsel lijkt me voor de Silvia wat veel, ik zou max 15 gram doen
-7-8 seconden geen uitloop na aanzetten is volkomen normaal
-melk opschuimen is inderdaad lastig
-lees de beginnerspagina nog eens.
-Google over een paar weken op: "Silvia+temperature surfing"

Succes!

Re: Nieuwe eigenaar Rancilio Silvia

Geplaatst: wo 03 okt 2012, 22:24
door PeterD
Allemaal goede, bruikbare tips. Hartelijk dank daarvoor.

Over het opschuimen van melk maakte ik me geen enkele illusie. Het was eerder een duidelijk signaal dat het inderdaad nog niet zo makkelijk is.

Re: Nieuwe eigenaar Rancilio Silvia

Geplaatst: do 04 okt 2012, 06:35
door activ
Ik weet niet waar je woont, maar als je in de buurt woont en er behoefte aan hebt dan mag je ook best een keer langs komen dan kijken we samen even.