Quick Mill 820 - hulp gevraagd
Geplaatst: wo 10 feb 2016, 00:34
Beste forumleden,
Ik ben bang dat ik jullie hulp nodig heb. Een korte introductie: na een paar jaar koffie te hebben gezet met een mokapotje van Bialetti, besloten om over te stappen naar een espressomachine. Veel gelezen, veel geleerd, het oorspronkelijke budget flink opgehoogd (ik had geen idee dat een maler zo essentieel was voor goede koffie) en nu staan er sinds een week een fonkelnieuwe Bezzera BB005 en een stokoude Quick Mill 820 (bouwjaar 1984) in onze keuken.
Tot zover de introductie, nu de hulpbehoefte: we zijn inmiddels 300 gram bonen verder, maar het is nog steeds niet gelukt om een acceptabele espresso te zetten. Na veel proberen heb ik een maalgraad/tampdruk combinatie gevonden waarmee ik in 24 seconden een dubbele espresso van ongeveer 60 ml zet, maar de smaak is nog geen enkele keer in de buurt gekomen van wat het zou moeten zijn. Nou had ik niet verwacht dat ik meteen de ene na de andere godshot zou zetten, maar ik begin zo langzamerhand toch te twijfelen of het niet (deels) aan de machine ligt, in plaats van alleen maar aan mijn eigen onkunde. Zou iemand mij kunnen helpen met de volgende vragen over de QuickMill 820?
1. In de schoonmaakinstructies staat: "Na het lossen van de schroef komt ook de veer en het waterstopje (kleine metalen 'spijker') los." In mijn schroef zit een waterstopje, maar geen veer. Hoort die er wel in te zitten, of bestaan er ook versies van de 820 zonder veer? (Een nieuw veertje kost een paar euro, dus als het moet dan bestel ik die meteen even.)
2. Nadat ik na het zetten/flushen de knop uit zet, loopt er nog zeker tien seconden water uit de broeikop. Niet een paar verdwaalde druppels, maar een flinke 'regenbui'. Is dat normaal, of is er ergens lekkage? Kan het met het ontbreken van die veer te maken hebben?
3. Is het bij de Quick Mill 820 nodig om temperature surfing toe te passen? En zo ja, hoe? (Ik spoel nu vlak voor het zetten wat water door de machine, zodat het lampje aangaat. Als het lampje weer uit gaat, zet ik mijn espresso.)
En als laatste, onder het motto 'domme vragen bestaan niet': die 24 seconden doorlooptijd, wanneer beginnen die te tellen? Vanaf het moment dat ik op de knop druk, of het moment dat de eerste koffiestraal verschijnt? Bij mij zit daar zo'n 5 seconden tussen (ik heb mijn zettijd tot nu toe gemeten vanaf de druk op de knop).
Een lang verhaal, ik hoop dat jullie me een beetje op weg kunnen helpen!
Ik ben bang dat ik jullie hulp nodig heb. Een korte introductie: na een paar jaar koffie te hebben gezet met een mokapotje van Bialetti, besloten om over te stappen naar een espressomachine. Veel gelezen, veel geleerd, het oorspronkelijke budget flink opgehoogd (ik had geen idee dat een maler zo essentieel was voor goede koffie) en nu staan er sinds een week een fonkelnieuwe Bezzera BB005 en een stokoude Quick Mill 820 (bouwjaar 1984) in onze keuken.
Tot zover de introductie, nu de hulpbehoefte: we zijn inmiddels 300 gram bonen verder, maar het is nog steeds niet gelukt om een acceptabele espresso te zetten. Na veel proberen heb ik een maalgraad/tampdruk combinatie gevonden waarmee ik in 24 seconden een dubbele espresso van ongeveer 60 ml zet, maar de smaak is nog geen enkele keer in de buurt gekomen van wat het zou moeten zijn. Nou had ik niet verwacht dat ik meteen de ene na de andere godshot zou zetten, maar ik begin zo langzamerhand toch te twijfelen of het niet (deels) aan de machine ligt, in plaats van alleen maar aan mijn eigen onkunde. Zou iemand mij kunnen helpen met de volgende vragen over de QuickMill 820?
1. In de schoonmaakinstructies staat: "Na het lossen van de schroef komt ook de veer en het waterstopje (kleine metalen 'spijker') los." In mijn schroef zit een waterstopje, maar geen veer. Hoort die er wel in te zitten, of bestaan er ook versies van de 820 zonder veer? (Een nieuw veertje kost een paar euro, dus als het moet dan bestel ik die meteen even.)
2. Nadat ik na het zetten/flushen de knop uit zet, loopt er nog zeker tien seconden water uit de broeikop. Niet een paar verdwaalde druppels, maar een flinke 'regenbui'. Is dat normaal, of is er ergens lekkage? Kan het met het ontbreken van die veer te maken hebben?
3. Is het bij de Quick Mill 820 nodig om temperature surfing toe te passen? En zo ja, hoe? (Ik spoel nu vlak voor het zetten wat water door de machine, zodat het lampje aangaat. Als het lampje weer uit gaat, zet ik mijn espresso.)
En als laatste, onder het motto 'domme vragen bestaan niet': die 24 seconden doorlooptijd, wanneer beginnen die te tellen? Vanaf het moment dat ik op de knop druk, of het moment dat de eerste koffiestraal verschijnt? Bij mij zit daar zo'n 5 seconden tussen (ik heb mijn zettijd tot nu toe gemeten vanaf de druk op de knop).
Een lang verhaal, ik hoop dat jullie me een beetje op weg kunnen helpen!