Doorlooptijd stabiel houden
Geplaatst: za 12 aug 2017, 21:41
Goedenavond!
Dit is niet mijn eerste bericht op dit forum, ik heb een volautomaat voor een snelle bak, maar om meer van koffie te genieten zet ik mijn koffie met hario v60 en chemex.
Tot onlangs heb ik mijn koffie gemalen met een hario skerton, maar sinds 2 weken heb ik een orphan espresso lido e-t gekocht (om in de toekomst misschien meer dan alleen filterkoffie te kunnen zetten).
De reden voor dit bericht is dat ik het moeilijk vind om de doorlooptijd stabiel te houden bij het gebruiken van de v60, ook nu ik de lido e-t gebruik en niet weet waar ik moet zoeken.
Ik weet dat luchtvochtigheid en temperatuur van invloed kunnen zijn, de leeftijd van de bonen, maar ik heb daar nog niet veel kennis van en snap dus ook niet waarom de doorlooptijd bij de v-60 zo varieert (tot nu toe lijkt dat vooral per dag te verschillen, met dezelfde maalgraad op de lido).
Zoals aangegeven gebruik ik met de lido exact dezelfde maalgraad, maar de doorlooptijd verschilt nog wel.
Ik heb contact gehad met het bedrijf omdat er wat wrijving is, het zero punt op de maalschijf correspondeert niet met de zero op het toestel, maar mij is verzekerd dat dit zal allemaal verbeterd zodra hij is "in gelopen".
Tot nu toe lijkt de doorlooptijd vooral per dag te verschillen (voor zover ik heb gezien), op dezelfde dag lijkt het juist wel stabiel te zijn.
Ik heb dezelfde koffiebonen gebruikt van bocca, filterbranding, waarvan ik weet dat ze te oud zijn, inmiddels 4 weken na branding en 2 weken open.
Mijn manier van bereiden was tot nu toe vrij eenvoudig (zie link 1);
https://youtu.be/zcGk9TegtJk?list=PLNOz ... 3cqor2tFY7
Maar afgelopen dagen heb ik de onderstaande wijze geprobeerd, wat in eerste instantie een beter resultaat gaf.
Toch gaf dit vanochtend bij het opnieuw zetten van een bak koffie met dezelfde maalgraad, een andere doorlooptijd.
https://www.youtube.com/watch?v=QwoufzP ... xE&index=9
Ik vind goede koffie heerlijk en wil dan ook vooral veel leren, maar ik moet alles van internet halen en vind het dan ook lastig om de juiste informatie te filteren, ik hoop dat jullie mij kunnen helpen met mijn volgende vragen;
- Waar heeft het verschil in doorlooptijd mee te maken (luchtvochtigheid, temperatuur)?
- Is er ergens meer informatie te vinden over de invloed van luchtvochtigheid (en andere factoren).
- Kan iemand mij meer informatie geven over het afstellen van de maalgraad voor een chemex of v60, waar let ik op/hoe kan ik het best te werk gaan.
- Wat doe ik fout/hoe komt het dat de doorlooptijd zo verschillend is met dezelfde maalgraad?
In ieder geval hartelijk dank!!!
Dit is niet mijn eerste bericht op dit forum, ik heb een volautomaat voor een snelle bak, maar om meer van koffie te genieten zet ik mijn koffie met hario v60 en chemex.
Tot onlangs heb ik mijn koffie gemalen met een hario skerton, maar sinds 2 weken heb ik een orphan espresso lido e-t gekocht (om in de toekomst misschien meer dan alleen filterkoffie te kunnen zetten).
De reden voor dit bericht is dat ik het moeilijk vind om de doorlooptijd stabiel te houden bij het gebruiken van de v60, ook nu ik de lido e-t gebruik en niet weet waar ik moet zoeken.
Ik weet dat luchtvochtigheid en temperatuur van invloed kunnen zijn, de leeftijd van de bonen, maar ik heb daar nog niet veel kennis van en snap dus ook niet waarom de doorlooptijd bij de v-60 zo varieert (tot nu toe lijkt dat vooral per dag te verschillen, met dezelfde maalgraad op de lido).
Zoals aangegeven gebruik ik met de lido exact dezelfde maalgraad, maar de doorlooptijd verschilt nog wel.
Ik heb contact gehad met het bedrijf omdat er wat wrijving is, het zero punt op de maalschijf correspondeert niet met de zero op het toestel, maar mij is verzekerd dat dit zal allemaal verbeterd zodra hij is "in gelopen".
Tot nu toe lijkt de doorlooptijd vooral per dag te verschillen (voor zover ik heb gezien), op dezelfde dag lijkt het juist wel stabiel te zijn.
Ik heb dezelfde koffiebonen gebruikt van bocca, filterbranding, waarvan ik weet dat ze te oud zijn, inmiddels 4 weken na branding en 2 weken open.
Mijn manier van bereiden was tot nu toe vrij eenvoudig (zie link 1);
https://youtu.be/zcGk9TegtJk?list=PLNOz ... 3cqor2tFY7
Maar afgelopen dagen heb ik de onderstaande wijze geprobeerd, wat in eerste instantie een beter resultaat gaf.
Toch gaf dit vanochtend bij het opnieuw zetten van een bak koffie met dezelfde maalgraad, een andere doorlooptijd.
https://www.youtube.com/watch?v=QwoufzP ... xE&index=9
Ik vind goede koffie heerlijk en wil dan ook vooral veel leren, maar ik moet alles van internet halen en vind het dan ook lastig om de juiste informatie te filteren, ik hoop dat jullie mij kunnen helpen met mijn volgende vragen;
- Waar heeft het verschil in doorlooptijd mee te maken (luchtvochtigheid, temperatuur)?
- Is er ergens meer informatie te vinden over de invloed van luchtvochtigheid (en andere factoren).
- Kan iemand mij meer informatie geven over het afstellen van de maalgraad voor een chemex of v60, waar let ik op/hoe kan ik het best te werk gaan.
- Wat doe ik fout/hoe komt het dat de doorlooptijd zo verschillend is met dezelfde maalgraad?
In ieder geval hartelijk dank!!!