Pagina 1 van 2

Single dosing

Geplaatst: vr 09 nov 2018, 17:11
door mmjb
Hallo allemaal. Steeds meer aan het leren en bijzonder veel hulp van het forum. Waarvoor dank. Ik heb de volgende vraag.

Hoe is jullie werkwijze bij single dosing?

In potjes vooraf doseren (heb geen niche dus beetje meer ivm retentie)
Leeg portafilter wegen
Malen in portafilter
Check gewicht en eventueel aanpassen waar nodig

Zo?

En wat houden jullie voor marge aan in het wegen? Als ik bijv doseer op 18 gram, is 18,06 dan acceptabel? Of maakt dat nog uit in het resultaat?

Hoor het graag.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

Re: Single dosing

Geplaatst: vr 09 nov 2018, 18:35
door @3aan
Ik doe op volume doseren en daar zit altijd wel een afwijking in, een paar tienden naar boven of naar onderen zal je niet echt merken, en zeker 6 honderste is echt niet merkbaar!

Re: Single dosing

Geplaatst: vr 09 nov 2018, 19:36
door Erik82
Met een GOD maler zoals de Mignon moet je een blaasbalgje hebben waarmee je de boel door kunt blazen. Dat is wat lastiger dan met een dosermaler. Bobbee heeft hier ergens nog wel een heel mooi filmpje staan van de Olympus en Singledosen.

Re: Single dosing

Geplaatst: za 10 nov 2018, 09:54
door cremalover
Ik snap de hang naar consistentie wel....nou jaeen beetje dan.
Maar vraag me soms wel af waar dit eindigt.Honderste grammen,tiende grammen... :o
Ik proef verschil tussen een 17 gram shot en een 21 gram shot.Zeker daar ik een lever metr beperkte doorloop heb.Met een pomp is het al weer een ander verhaal.
Maar ik betwijfel echt of iemand verschil proeft tussen twee gelijke volumes espresso uit 18 of 19 gram koffie.
Ik zou me niet druk maken over een paar hondersten.

Re: Single dosing

Geplaatst: za 10 nov 2018, 10:04
door Erik82
Op volume doseren werkt alleen als je continu dezelfde bonen drinkt. Ik wissel soms 3 keer per dag van boon en die hebben allemaal een compleet ander volume. Als ik dan op volume zou doseren heb ik de ene keer 14gr en de andere keer 16gr en die 2gr merk je overduidelijk in je extractie en dus de smaak.

Re: Single dosing

Geplaatst: za 10 nov 2018, 10:21
door bobbee
Dat is ook het hele idee achter single dosen. Je kunt wisselen van boon, de maalgraad verstellen heeft direct effect zonder dat je iedere keer een paar gram hoeft weg te malen voordat het effect heeft.
Ook is het voor iedereen persoonlijk. Het mes snijd aan 2 kanten: de 1 wilt op een no nonsens manier koffie zetten en de ander kiest ervoor om het tot in de puntjes te verzorgen.

En het mooiste, allebei is goed. We hoeven niet te kiezen. Je doet het beide omdat je het leuk vindt.

Re: Single dosing

Geplaatst: za 10 nov 2018, 11:35
door bvds
Daarom is de Niche zo fijn ;)

Re: Single dosing

Geplaatst: zo 11 nov 2018, 20:07
door Marcje
Erik82 schreef: za 10 nov 2018, 10:04 Op volume doseren werkt alleen als je continu dezelfde bonen drinkt. Ik wissel soms 3 keer per dag van boon en die hebben allemaal een compleet ander volume. Als ik dan op volume zou doseren heb ik de ene keer 14gr en de andere keer 16gr en die 2gr merk je overduidelijk in je extractie en dus de smaak.
Ik heb nog nooit ge-singledosed, maar hoe werkt dat dan als je steeds van boon wisselt? Hou je dan bij wat de instelling van de maler is voor elke boon? Of 'compenseer' je het (als je er qua maling iets naast zit) door je druk en/of volume aan te passen met de Strietman?

Re: Single dosing

Geplaatst: zo 11 nov 2018, 20:10
door Erik82
Ander maalgraad zoals je normaal ook zou doen. Met 49mm bakjes heb je weinig speling in hoeveelheid maalsel. Op het zakje zet ik altijd het gewicht en maalgraad, bijvoorbeeld 15 - 9,1 of 15,5 - 8,8. Werkt erg goed als je een maler hebt die gemaakt is om te singledosen.

Re: Single dosing

Geplaatst: zo 11 nov 2018, 21:48
door GuidovW
Maar ook die maalgraad stel je regelmatig bij, toch?
Als de boontjes wat ouder worden, enz. :?: