Pagina 1 van 3
Vlokkerige crema
Geplaatst: do 03 jan 2019, 18:45
door tompeeters87
Hallo,
Ik zit met een ( terugkomend ) probleem met mijn espressomachine.
Als ik de stoomkraan open draai zit er een chemische geur aan de stoom, en dit proef je ook terug in de melk. Laatst reageerde de melk ook heel heftig, Het leek te schiften ofzo..
En hetzelfde probleem heb ik ook in de espresso, ik proef niet direct iets verkeerds, maar het is duidelijk niet helemaal goed als je de vlokkerige cremalaag ziet. ( zie foto )
Ik heb een ECM Giotto, ik dacht zelf aan een verontreiniging in de boiler.. nu voor de 2e keer de los gehaald. Deze is aan de binnenkant mooi schoon, wel kwam er wat witte papperige drap uit nadat al het water eruit was, nu helemaal gespoeld, nieuw water erin, maar het probleem blijft.
Iemand enig idee waar ik het probleem moet zoeken? Bedankt.
Re: Vlokkerige crema
Geplaatst: do 03 jan 2019, 19:08
door Erik82
Zo te zien werk je met zeer oude koffie en dan is enige vorm van diagnostiek al redelijk kansloos. Je crema ziet eruit zoals het bij oude zooi eruit hoort te zien. Probeer het eerst eens met verse koffie. Sowieso komt het water voor de koffie niet uit je boiler bij de Giotto maar uit de warmtewisselaar.
Re: Vlokkerige crema
Geplaatst: vr 04 jan 2019, 07:51
door bobbee
Hoi,
Klopt het dat je niet vers gebrande koffie gebruikt(supermarkt) of koffie waarvan je de branddatum niet weet?
Re: Vlokkerige crema
Geplaatst: vr 04 jan 2019, 08:32
door Jura_Impressa
Begin bij het begin: wat voor water gebruik je? Kraanwater? Heb je een centrale ontharder? Zo niet, heb je een filter ik n de tank of tussen waterleiding en machine?
Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Re: Vlokkerige crema
Geplaatst: vr 04 jan 2019, 08:50
door Erik82
Het begin dat zijn verse bonen en niet wat Jura_Impressa in zijn post noemt. Daar moet je dus mee starten en daarna komt pas het issue waterkwaliteit want daar lijkt het nu niet aan te liggen. Dat zorgt hooguit voor veel kalk maar niet voor andere vormen van vervuiling.
Re: Vlokkerige crema
Geplaatst: vr 04 jan 2019, 09:29
door bobbee
Daar moet ik mij bij aansluiten als je kijkt naar de vlokken. Maar het andere probleem is de chemische smaak. Denk dat daar de opmerking van jura impressa opslaat.
Ben benieuwd naar de bonen. Als die niet vers zijn dan daarmee beginnen. Het water kun je natuurlijk ook simpel even testen op smaak. En even het water tappen via de groep, af laten koelen en proeven. Dus geen koffie mee zetten.
Re: Vlokkerige crema
Geplaatst: vr 04 jan 2019, 11:37
door Pti
Ik denk dat die diagnose verkeerd is, als je water bijvoorbeeld keihard is kun je verse bonen blijven kopen tot je een ons weegt en dan nog lukt het je niet deze goed te extraheren. Je proeft helaas niet makkelijk hoeveel en welke mineralen er in het water zitten, een achtergebleven reinigings- of ontkalkingsmiddel natuurlijk wel.
Maar wat Jura-Impressa zegt is dus bestwel zinnig. Het is namelijk zo dat je -ook met oude bonen- sluitende niet vlokkerige crema moet kunnen krijgen, zonder dat iets zegt over de smaak, kwaliteit of versheid van de gebruikte bonen.
Mijn eerste gedachte bij dit draadje was ook gelijk: water!
Re: Vlokkerige crema
Geplaatst: vr 04 jan 2019, 11:43
door cremalover
Crema is toch olie/vet?
Lijkt dat iets deze film uit elkaar wil breken.Ik denk dan aan iets met ontvettende eigenschappen.
Re: Vlokkerige crema
Geplaatst: vr 04 jan 2019, 13:17
door Erik82
Ik heb op dit moment bonen tussen van een vriend die in Vietnam was en daar Weasel koffie (Kopi Luwak principe) mee heeft genomen. Die zooi bleek afschuwelijk oud te zijn en geeft met mijn brandschone Strietman en goede water exact hetzelfde plaatje van de crema als die van TS. Ik zeg oude meuk.
Daarnaast vraag ik me af of er ergens in Nederland dusdanig hard water is dat je helemaal geen crema meer op je espresso krijgt. Dat lijkt me vrij onwaarschijnlijk. Je espresso smaakt dan wellicht niet goed maar ziet er niet zo uit als op de foto.
Re: Vlokkerige crema
Geplaatst: vr 04 jan 2019, 23:40
door fransg
Tompeeters heeft nog geen tijd gehad te reageren op onze vragen en suggesties... benieuwd hoe het er nu mee staat.