ErikW schreef: wo 18 mei 2022, 21:10
Waarom cup je tov gewoon proeven aan een espresso?
Ik heb nooit gecupt en ook nooit gezien.
Branders krijgen vaak maar een heel klein zakje bonen 'op proef.' Dat branden voor espresso, een weekje laten rusten en dan proberen met dat handjevol bonen de maling meteen goed te krijgen en een beoordeling te vormen... is lastig en duurt veels te lang.
Dus worden de samples in een kleine maar dure proefbrander vrij licht gebrand en de volgende dag reeds kan er dan gecupped worden.
Om allerlei variabelen uit te sluiten worden de bonen van de verschillende samples op dezelfde manier vrij grof gemalen, in identieke koppen gedaan, er gaat heet water op, er wordt een vastgestelde tijd gewacht, geroken, dan de 'korst' van maalsel opengeduwd, geroken, de troep eraf gelepeld met standaard cupping lepel dus ook altijd hetzelfde, dan geslupt-geproefd.
Wie er bedreven in is, kan op basis van vele eerdere ervaringen redelijk bepalen welke boon de voorkeur heeft en dus wordt besteld.
Onaangename geuren en smaken vallen het eerste op, aangename sensaties daar moet je je in oefenen om die te onderscheiden.
Op die manier kan het snel worden gedaan.
Wanneer een inkoper ergens op een plantage op een slecht bereikbare berg in Colombia staat is daar vaak geen dure koffiebrander en dan is het fijn dat hij met hele primitieve middelen in relatief korte tijd kan besluiten de oogst aan te schaffen of niet.
En bij aflevering kan de dan te nemen sample op exact gelijke manier worden gebrand en geproefd, om te zien of men ook echt dat ontving wat was besteld.
Ik ben er weleens bij geweest, er wordt Zeer Gewichtig bij gekeken en als er meerdere afnemers bijeen zijn is het ook een klein beetje theater waarbij al snel duidelijk wordt wie Het Mannetje Met De Grootste is.