Re: Man en mes

171
Europese messen worden in het algemeen op 20 graden gesneden, dit omdat het staal zachter is dan de japanse messen. Mijn nakiri wordt op 15 graden geslepen, de harukaze wordt op 12 graden geslepen en is ook keihard staal (60 of 62 rockwel). Mijn sabatiers sleep ik trouwens ook altijd op 15 graden, ze worden sneller bot maar snijden wel lekkerder. De Europese messen zijn vaak dikker dan de japanse. Op youtube is een hele aardige amerikaan die veel messen reviewd en ook laat zien hoe je bepaalde messen moet slijpen. Zowel europese als japanse. Mijn boning mes heeft een schuinte tussen de 30 en 60 graden, en is vlak (en hol) aan de andere kant. Deze moet je ook op speciale manier slijpen. Slijpen opzich is geen kunst, je moet het gewoon vaak oefenen op de wetsteen en op den duur zit het gevoel in je vingers en slijp je klakkeloos 15 graden zonder wat voor fancy apparatuur dan ook.

Ik heb mijn eerste wetsteen weer vlakgemaakt. Het grove gedeelte ging prima op de betonvloer in de schuur. Het fijne gedeelte echter niet. Ik was bezig met messen slijpen op de waterslijper en bedacht dat de zijkant van de steen ook prima gebruikt kon worden om mijn wetsteen te vlakken :)
ECM Manufacture Mechanika IV, Quamar M80E, coffeelab tamper, fancy atag stoomoven

Re: Man en mes

172
mutsje schreef: za 28 dec 2019, 16:09 Europese messen worden in het algemeen op 20 graden gesneden, dit omdat het staal zachter is dan de japanse messen. Mijn nakiri wordt op 15 graden geslepen, de harukaze wordt op 12 graden geslepen en is ook keihard staal (60 of 62 rockwel). Mijn sabatiers sleep ik trouwens ook altijd op 15 graden, ze worden sneller bot maar snijden wel lekkerder. De Europese messen zijn vaak dikker dan de japanse. Op youtube is een hele aardige amerikaan die veel messen reviewd en ook laat zien hoe je bepaalde messen moet slijpen. Zowel europese als japanse. Mijn boning mes heeft een schuinte tussen de 30 en 60 graden, en is vlak (en hol) aan de andere kant. Deze moet je ook op speciale manier slijpen. Slijpen opzich is geen kunst, je moet het gewoon vaak oefenen op de wetsteen en op den duur zit het gevoel in je vingers en slijp je klakkeloos 15 graden zonder wat voor fancy apparatuur dan ook.

Ik heb mijn eerste wetsteen weer vlakgemaakt. Het grove gedeelte ging prima op de betonvloer in de schuur. Het fijne gedeelte echter niet. Ik was bezig met messen slijpen op de waterslijper en bedacht dat de zijkant van de steen ook prima gebruikt kon worden om mijn wetsteen te vlakken :)

wetsteen-gevlakt.jpg
Ik gebruik daar een 800er voor.

Re: Man en mes

173
De steen om mijn wetstenen te vlakken is onderweg net als de schoonmaaksteen. gelijk maar bij alie bv een wetsteenhouder met antislip mee besteld. Ik heb voor de grove kant gewoon stoeptegels gebruikt :) werkt ook prima, hierna op de betonvloer en klaar.
ECM Manufacture Mechanika IV, Quamar M80E, coffeelab tamper, fancy atag stoomoven

Re: Man en mes

174
mutsje schreef: za 28 dec 2019, 16:38 De steen om mijn wetstenen te vlakken is onderweg net als de schoonmaaksteen. gelijk maar bij alie bv een wetsteenhouder met antislip mee besteld. Ik heb voor de grove kant gewoon stoeptegels gebruikt :) werkt ook prima, hierna op de betonvloer en klaar.
Ik hoop niet die naniwa egaliseerblok 220?
Das nl een prul.

Re: Man en mes

175
Ik ben best geïnteresseerd in AliExpress linkjes.

Net als die ene post hierboven. Dan is het leuk om een keer zo'n steen te bestellen en te proberen of het wat voor mij is.
Numbers are good but never loose the focus, a quality cup profile is not negotiable!

Re: Man en mes

176
bobbee schreef: za 28 dec 2019, 16:55 Ik ben best geïnteresseerd in AliExpress linkjes.
Afbeelding
Afbeelding


Net als die ene post hierboven. Dan is het leuk om een keer zo'n steen te bestellen en te proberen of het wat voor mij is.

Verstuurd vanaf mijn SM-N960F met Tapatalk
ik heb net uit nood twee broden gebakken met Plus meel, Zo slecht dat het niet in staat is een gluten net te behouden.

Alle waar naar prijs.

Re: Man en mes

177
cremalover schreef:
bobbee schreef: za 28 dec 2019, 16:55 Ik ben best geïnteresseerd in AliExpress linkjes.
Afbeelding
Afbeelding


Net als die ene post hierboven. Dan is het leuk om een keer zo'n steen te bestellen en te proberen of het wat voor mij is.
ik heb net uit nood twee broden gebakken met Plus meel, Zo slecht dat het niet in staat is een gluten net te behouden.

Alle waar naar prijs.
Lidl meel. 1e kerstdag met de kinderen broodjes voor het ontbijt gebakken. Lange fermentatie op kamertemperatuur (60% water) van 12 uur met droge gist:

Afbeelding


Afbeelding
Numbers are good but never loose the focus, a quality cup profile is not negotiable!

Re: Man en mes

178
Voor de papier haters
Afbeelding
, hier wat beeld van een zojuist gesneden ui. Is gesneden met het bovenstaande Global me welke ik drie maanden geleden heb geslepen, en sindsdien dagelijks gebruikt.



Verstuurd vanaf mijn MI 9 met Tapatalk




Re: Man en mes

179
Wijmaar schreef:Voor de papier haters
Afbeelding
, hier wat beeld van een zojuist gesneden ui. Is gesneden met het bovenstaande Global me welke ik drie maanden geleden heb geslepen, en sindsdien dagelijks gebruikt.



Verstuurd vanaf mijn MI 9 met Tapatalk
Vlijmscherp. Mooi!

Ook knap, filmen en met 2 handen snijden!
Afbeelding
Numbers are good but never loose the focus, a quality cup profile is not negotiable!