Hk87 schreef: za 22 nov 2025, 01:12
Ik denk dat de Profitec Go functioneel wel het meeste te bieden heeft, maar het is ook een van de duurste op de lijst. Ik denk niet dat de Gaggia mindere koffie kan maken omdat het geen PID heeft. Het idee van een PID kan soms een beetje misleidend zijn. Als jij daarvoor twee keer meer wilt betalen, dan kan dat gewoon want je moet er een goed gevoel ook bij hebben, er zijn niet zozeer foute keuzes. Althans, ik ben van mening dat je dat niet zo hoeft te zien. Het zijn allemaal machines van min of meer dezelfde categorie. Er zijn veel duurdere machines op de markt die geen PID hebben, maar toch beter zijn.
Interessant. Wat zou de profitec naar jouw inzicht meer te bieden hebben?
Zoals ik al zei ben ik hier nog redelijk nieuw in als het om de specs gaat maar ben me druk aan het inlezen (vooral op deze site). Met een PID leek het mij zo dat de temperatuur constanter is en daarmee een consistenter resultaat levert. Kan het natuurlijk mis hebben maar extra functies voor stabiele waardes leken mij helpend. Ik ben er zeker niet op uit om dubbel zoveel uit te geven. Wil vooral lekkere koffie die beter is als die ik nu heb en ik wil meer uit mijn bonen halen.
Ik zal jullie meteen maar even mijn 'sceme' achter de aanschaf uitleggen. Al een aantal jaren probeer ik mijn vrouw te overtuigen dat we aan een 'beter' espressoapparaat moeten dan onze huidige superautomaat. Zij wil vooral geen gedoe en kent eindelijk onze huidige machine. Nu ben ik eindelijk zo ver dat de veto ingetrokken wordt en er geen bezwaar meer bestaat voor een echte espressomachine. Ik heb dus de aanstaande vakantie gebruikt als excuus voor de aanschaf. Zo in de hoop dat ik haar dit apparaat kan uitleggen op vakantie (want de enige lekkere keuze) en zo de gewenning bouwen dat we vanaf hier weer kunnen upgraden
Niet dat ik zo'n vervelende vrouw heb hoor. Begrijp haar ook wel. Voor dit espresso avontuur was er namelijk al het artisanaal frans stokbrood waar een uitgebreide oven voor moest komen, twee kneedmachines etc etc. Daarvoor al een bierbrouwinstallatie, daarna nog een whisky stok setup en zo nog wat meer dingen. Hoewel ik dus nog weinig verstand heb van de inns and outs van het fijne barista werk heb ik er alle vertrouwen in dat ik me dat eigen kan maken aangezien die andere dingen ook prima gelukt zijn.
Als ik dan kan beginnen met een dergelijke 'reismachine' zou dit een mooi begin zijn. Ik kom evt. ook graag een middagje in de leer bij een van jullie over het goed maken van een puck en alle variabelen waar ik rekening mee moet houden voor een goed geslaagde kop.
Overigens drink ik het laatste jaar vooral koffie van medium toast Brasil yellow Bourbon bonen die ik een heerlijk smaakvolle, rijke maar ook wat zoete koffie vindt geven. Maar dat kan nóg beter lijkt me.
Enfin, terug naar het verhaal.
Hk87 schreef: za 22 nov 2025, 01:12
Ik heb de Profitec Go ook ongeveer een jaar gehad en daarmee kon ik hele lekkere koffie maken als alles goed ging(doorlooptijd). Maar ik heb ook de meeste koffie door de goot gespoeld omdat de doorlooptijd niet goed was. Dus, consistent? Niet waar ze in uitblinken...
Maar de doorlooptijd heb je zelf in de hand toch? Of begrijp ik dat verkeerd? In het begin evt werken met een timer was mijn gedachte
Hk87 schreef: za 22 nov 2025, 01:12
Het voordeel van zo’n hevelmachine zoals de La Pavoni en Strietman is dat ze vergevingsgezind zijn. Dat wil zeggen dat een doorlooptijd van 15 seconden of 25 seconden niet zo een dramatische verschil uitmaakt, temperatuur een paar graden hoger of lager ook niet. Je krijgt er altijd iets drinkbaars uit, je slagingspercentage is dus hoger.
Gewoon even nieuwsgierig waarom het bij een hevelmachine niet veel uit maakt of je een langere of kortere doorlooptijd hebt en qau water temperatuur, en bij een pompdruk machine wel. De natuurkundige principes zijn toch hetzelfde?
Hk87 schreef: za 22 nov 2025, 01:12
Maar bijvoorbeeld de Londinium machines, zoals de Vectis, zijn ook geweldig en heel compact. De hevel kun je demonteren en dan blijft er maar een kleine, compacte machine over. Echter, in prestaties is het vele malen superieur aan een Profitec Go en dergelijke. En ook nog eens geen PID

Het enige verschil is dat je aan een hevel duwt of trekt.
Als je met een Cellini of Go 5 van de 10 fantastische shotjes hebt dan heb je met iets als een Vectis 9 van de 10 goed, bij wijze van.
Enig idee hoe het kan zijn dat de koffie bij een hevelmachine vele malen superieur is aan die van een pompmachine? Of ligt dat aan het type bonen wat je er in doet zoals @fob net al zei?
Hk87 schreef: za 22 nov 2025, 01:12
Ik denk dat je nu meer verward bent dan verhelderd en niet echt hebt gezien wat je wilde lezen
Dat klopt inderdaad helemaal
fob schreef: za 22 nov 2025, 08:17
Nu heb ik een Quickmill 820, wat een laag budget machientje is, en ik heb hem nog tweedehands ook. Ik herken het verhaal van hierboven niet en er hoeft zelden iets door de gootsteen.
Dat is inderdaad ook een heel mooi compact machientje. Lukt het jou om hier consistente resultaten mee te behalen? Is dit trouwens alleen een enkel kops machine of kun je er ook dubbele koppen mee zetten? Niet dat het perse moet maar goed om te weten. Ik zie er inderdaad ook wel een paar tweedehands aangeboden worden dus ook zeker een kanshebber. (kan ik ook weer een iets betere maler aanschaffen)
Als ik zo verder lees zie ik wel dat menigeen op een moment over gaat op een single boiler machine omdat deze gebruik maakt van een thermoblock. De opwarmtijd is natuurlijk met een thermoblock veel korter want je hoeft geen 20 minuten te wachten. Maar zijn de resultaten ook consistent?