Hallo,
Ik ben Leon, 55 jaar en altijd al een koffie leut geweest.
Mijn reis door koffie land was er een van hoe sterker hoe beter en alle versies zijn goed zolang het maar zwart is.
Ik drink koffie de hele dag van 05:00 tot 20:00 nooit problemen met slapen of stuiteren, drink geen decaf.
Sinds 2 maanden een sprong gemaakt van een Siemens volautomaat naar een Sage Dual Boiler en Eureka Mignon Specialita.
Man, man wat een gek##t bitter, zuur, vrouw in mijn nek, je gooit meer koffie weg dan dat we op drinken.
Excel bestand met alle aanpassingen zorgvuldig bijgehouden.
Uiteindelijk een IMS 14-16 filter bakje aangeschaft na veel lezen op dit forum.
Hoe kan het zijn dat met 16 gram koffie in de standaard filter bak van Sage een totaal andere smaak geeft dan de IMS bak? (Koffie Brandzaak Honduras) maalgraad gelijk! de smaak van zuur (sage bak) naar toffee/Caramel met een heel lichte frisheid in de IMS bak.
Vrouw zegt nu de hele dag, de koffie smaakt zoals in Italië wat ik kan beamen.
Geweldige hobby, geduld is wel nodig.
Re: Leon Blij Stelt zich voor.
2Welkom Leon,
Ja, geduld en veel dingen verkeerd doen, over doen en nog eens doen en dan versteld staan.
Veel plezier hier!
Ja, geduld en veel dingen verkeerd doen, over doen en nog eens doen en dan versteld staan.
Veel plezier hier!
Machine voor mijn vrouw: QuickMill Aquaviva = 2820 & een QM3000. Werkruimte: Rancilio Silvia PdG V2 en La Pavoni Europiccola.
Molen: Mini Mazzer & Mazzer Major.
Molen: Mini Mazzer & Mazzer Major.
Re: Leon Blij Stelt zich voor.
3Welkom Leon.
Goed dat je nu heerlijke koffie maakt. Het Sage filterbakje ken ik niet maar het kan zomaar zo zijn dat bij een andere koffie dat bakje het weer fijner doet.
Soms is het ook goed om een koffie ergens anders te drinken. Een Nespresso of iets bijbde buren uit een super automaat, dan besef je ineens hoe heerlijk de eigen koffie smaakt.
Goed dat je nu heerlijke koffie maakt. Het Sage filterbakje ken ik niet maar het kan zomaar zo zijn dat bij een andere koffie dat bakje het weer fijner doet.
Soms is het ook goed om een koffie ergens anders te drinken. Een Nespresso of iets bijbde buren uit een super automaat, dan besef je ineens hoe heerlijk de eigen koffie smaakt.

Numbers are good but never loose the focus, a quality cup profile is not negotiable!
Re: Leon Blij Stelt zich voor.
4Welkom!
Ik kan als mede Sage gebruiker * (wel ander type machine) be- amen : de strijd tegen zurige koffie is aardig lastig. IMS bakje, IMS douchscherm goede maler , goede prep tools en uiteraard goede verse bonen. Dan kom je een heel eind.
Proef, ervaar, leer en geniet
Ik kan als mede Sage gebruiker * (wel ander type machine) be- amen : de strijd tegen zurige koffie is aardig lastig. IMS bakje, IMS douchscherm goede maler , goede prep tools en uiteraard goede verse bonen. Dan kom je een heel eind.
Proef, ervaar, leer en geniet

Current gear:
Lelit Bianca V3-White - Eureka Mignon Oro "SD" - Commandante C4-Nitro+RedKlix -
Chemex - Aeropress - French Press - Mokapot (Joy/Resolve)
* Allow yourself to become the best version of yourself - You deserve nothing less! *
Lelit Bianca V3-White - Eureka Mignon Oro "SD" - Commandante C4-Nitro+RedKlix -
Chemex - Aeropress - French Press - Mokapot (Joy/Resolve)
* Allow yourself to become the best version of yourself - You deserve nothing less! *
Re: Leon Blij Stelt zich voor.
5Hallo en welkom. Den Haag!! Aan de Weisenbruchstraat zit Op de Weis. Verkoopt Braziliaanse bonen met donkere chocolade tonen. Zou je ook eens kunnen proberen.
️

Re: Leon Blij Stelt zich voor.
6Welkom Leon!
Espresso: Ascaso baby t plus, lagom p64
Branden: Aillio bullet r1.
Branden: Aillio bullet r1.
Re: Leon Blij Stelt zich voor.
7Grappig. Ik ben ook een oud Sage gebruiker en ik had precies hetzelfde. Ik kom tot de conclusie dat je, als je de puckprep goed doet, je overal water krijgt maar dat de koffie vanwege te fijne maling underextracted is. Vandaar de zure smaak. Shots zullen ook wat langer duren?
Als je puckprep niet goed is of je hebt een beetje pech krijg je een kanaal, waarbij de extractie voor dat deel van de koffie uiteindelijk wel OK is. Maar wel veel minder goed dan je zou kunnen hebben bij een echt gebalanceerd shot.
Beide niet ideaal maar volgens mij grotendeels veroorzaakt door de te hoge pompdruk vanaf de fabriek (in mijn Grind&Infuse Pro soms 14 Bar).
Je kunt een "sweetspot" vinden, maar dat is vééél kritischer dan je wilt. Hierbij helpt dan weer dat je een goede maler hebt.
Aanpassen van de pompdruk op de koffie door het bijstellen van het overdrukventiel is een eitje maar daar moet de machine voor open met alle gevolgen voor je garantie vandien.
Ook: uitsluitend IMS spullen gebruiken en de rest diep in de la steken.
Als je puckprep niet goed is of je hebt een beetje pech krijg je een kanaal, waarbij de extractie voor dat deel van de koffie uiteindelijk wel OK is. Maar wel veel minder goed dan je zou kunnen hebben bij een echt gebalanceerd shot.
Beide niet ideaal maar volgens mij grotendeels veroorzaakt door de te hoge pompdruk vanaf de fabriek (in mijn Grind&Infuse Pro soms 14 Bar).
Je kunt een "sweetspot" vinden, maar dat is vééél kritischer dan je wilt. Hierbij helpt dan weer dat je een goede maler hebt.
Aanpassen van de pompdruk op de koffie door het bijstellen van het overdrukventiel is een eitje maar daar moet de machine voor open met alle gevolgen voor je garantie vandien.
Ook: uitsluitend IMS spullen gebruiken en de rest diep in de la steken.
Londinium R - Option-O P64 (SSP UM) - Umikot Planetary Distribution Tool by FrancisPavoni - Puqpress - Aeropress - Flair GO - Aergrind V3 - Puckrake (gold edition) by ArjenT5R™
Re: Leon Blij Stelt zich voor.
8Welkom Leon,
Klinkt als een die-hard koffiedrinker, mooi!
En fijn dat dfe nieuwe bakjes wel lekkere koffie geven.
Klinkt als een die-hard koffiedrinker, mooi!
En fijn dat dfe nieuwe bakjes wel lekkere koffie geven.

Gr, Guido
La Pavoni Professional, Moccamaster, Bialetti Moka Express, Chemex, AeroPress, Kinu M47, Eureka Atom 60
La Pavoni Professional, Moccamaster, Bialetti Moka Express, Chemex, AeroPress, Kinu M47, Eureka Atom 60