gilleko B. schreef: di 11 nov 2025, 08:58
Ben benieuwd of de brander zodanig afwijkend is of de aroma's van verbrande houtskool ook in de bonen trekt,.zoals ook bij goed gemaakte sateh. Dat laatste kom je zelden tegen, in verleden kocht ik wel eens sateh bij Mulia in Dordrecht. Dat vond ik echt goed. Ben nieuwsgierig naar de kwaliteit van de Indonesische bonen.
️
Ik had eerlijk gezegd ook zo’n verwachting dat de aroma’s er misschien in zouden trekken. Maar ik denk niet dat ik dat echt terug proef.
Wat ik wel merk, is dat sommige bonen er vrij donker gebrand uitzien. Maar bij het zetten herken ik geen elementen die typisch zijn voor een dark roast. Sterker nog het ruikt ontzettend clean en zoet. Het zijn in ieder geval goed ontwikkelde bonen zelfs de ‘blond’ is eigenlijk eerder een medium roast.
Ik heb ze allemaal even geproefd heel lekker allemaal. Behalve de Extended Natural vind ik iets aan de funky kant niet mijn smaak, en het lijkt me te veel op een anaerobic, waar ik persoonlijk geen fan van ben.
Maar de rest is fantastisch, met name de goedkopere Rare-lijn smaakt heel bijzonder. In de Microlots-lijn zit ook een Robusta-variant heel uniek en bijzonder van smaak. Leuk voor een keertje. Zo’n smaak heb ik nog nooit uit een Arabica geproefd, heel eigenzinnig.
De eigenaar vertelde me dat ze de bonen vanwege de branding langer laten rusten. Ze versturen pas na twee maanden rusttijd, wat ik best lang vind. Ik ga een tweede bestelling plaatsen met de vraag of ik ze verser kan krijgen, want dat kan op verzoek, zei hij.
Dit keer neem ik wat kilozakken, want dat is behoorlijk goedkoper dan wanneer je de kleine zakjes neemt.
Ik heb een kortingscode gescoord van 50%, en het lijkt erop dat die onbeperkt bruikbaar is voor iedereen (geldig in heel de maand november):
THANKYOU50 – geeft 50% korting.
Ik zou vooral de goedkopere lijn aanbevelen voor wie geïnteresseerd is want die smaken allen geweldig goed:
https://www.rayanaroast.com/collections ... -indonesia