Re: Grote Aillo

4
Wat ik in het artikel niet echt kan vinden is of de brander elke paar cycli geopend moet worden voor schoonmaakwerkzaamheden. Dat is met de kleinere wel het geval dacht ik en dat beperkt hem in zijn capaciteit.

Het uitblijven van een trier op zo'n kleine brander vind ik toch ook vreemd. Naast dat baristi graag aan knopjes en hendeltjes zitten met veel flair, ruiken branders graag aan de trier om indruk te maken op onwetende.
Natuurlijk kún je best zonder, maar als je een hele nieuwe koffie aan het branden bent is aroma een hele goeie indicator om te ruiken of de koffie ver genoeg in de ontwikkeling fase is. Zodra de scherpe azijnlucht vervangen wordt door een zoete weem is waardevolle info.

Re: Grote Aillo

5
Pti schreef:Wat ik in het artikel niet echt kan vinden is of de brander elke paar cycli geopend moet worden voor schoonmaakwerkzaamheden. Dat is met de kleinere wel het geval dacht ik en dat beperkt hem in zijn capaciteit.

Het uitblijven van een trier op zo'n kleine brander vind ik toch ook vreemd. Naast dat baristi graag aan knopjes en hendeltjes zitten met veel flair, ruiken branders graag aan de trier om indruk te maken op onwetende.
Natuurlijk kún je best zonder, maar als je een hele nieuwe koffie aan het branden bent is aroma een hele goeie indicator om te ruiken of de koffie ver genoeg in de ontwikkeling fase is. Zodra de scherpe azijnlucht vervangen wordt door een zoete weem is waardevolle info.
Dank voor deze tip. Ik heb gisteren weer gebrand met de Quest en snuffel nu ook regelmatig, het is leuk en ik geloof dat ik het eea begin te ontwikkelen qua geur herkenning. Nu heb ik wat meer houvast met jouw tip en kan ik ergens op letten.
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’

Re: Grote Aillo

6
Geur en kleur is heel duidelijk merkbaar, scherpere lucht gaat om in een zoete lucht. Bij die PNG bonen is dat heel goed merkbaar. Kleurontwikkeling is ook goed te zien. Bij de Gene heb ik daar intussen wel ervaring mee opgedaan. Alleen de opwarming van de drum, hoe heet is dat dan, hoe vlug gaat dat, hoe snel bereik je en wil je de temperatuur tijdens het branden bereiken, Ror, droppunt, temperatuur binnenzijde boon en ga zo maar door, daar krijg ik met deze brander geen inzicht in. Met de Quest gaat dat volgens mij ook niet. Professionele samplebranders zijn eenvoudigweg te duur. Prijsklasse 10K of hoger. Aillio Bullit levert een hoop info, allesbehalve goedkoop, maar wel relatief betaalbare range.