Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

13
cremalover schreef:Broodverbeteraar van mensenhaar,geroisterd mout voor de "gezonde" meergranenlook enz.
Dat van mensenhaar (is alweer 2014) moet de Warenautoriteit op toezien, want dat is illegaal. :shock: Gelukkig is die toevoeging ook niet nodig.

Maar in volkorenbrood zit ook geen gebrande mout, het bestaat voor 100% uit volkorenmeel. Als het er wel wat karamelkleurstof in zit is dat ook geen probleem.

@mutsje: wat is er mis met gist?
Behmor 1600+, Baratza Sette 270W, La San Marco SM95A, Faema MC90, La Pavoni Europiccola, mini Gaggia, Bezzera Magica, Bosch B30

Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

15
mutsje schreef:Er is niks mis met gist reageerde alleen op het stukje dat het alleen meel water en zout bevat. Echter mis je dan nog eigenlijk 3 basis zaken. gist, suiker en boter :)
Zuurdesembrood heeft geen gist suiker of boter nodig. Dus dan mis je die 'basis' zaken ook niet.
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino

Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

16
fransg schreef:
mutsje schreef:Er is niks mis met gist reageerde alleen op het stukje dat het alleen meel water en zout bevat. Echter mis je dan nog eigenlijk 3 basis zaken. gist, suiker en boter :)
Zuurdesembrood heeft geen gist suiker of boter nodig. Dus dan mis je die 'basis' zaken ook niet.
Klopt echter maak ik geen zuurdesembrood, staat nog wel op lijstje TODO btw. Kids vinden het brood lekker en helemaal tof als pappa weer eens 12 bolletjes staat te draaien omdat ze dan weten dat er volgende dag verse witte bolletjes zijn. Leven kan soms zo mooi zijn
ECM Manufacture Mechanika IV, Quamar M80E, coffeelab tamper, fancy atag stoomoven

Re: RE: Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

18
mutsje schreef:Er is niks mis met gist reageerde alleen op het stukje dat het alleen meel water en zout bevat. Echter mis je dan nog eigenlijk 3 basis zaken. gist, suiker en boter :)
Suiker hoeft er niet in en vetstof ook niet. Vetstof is een keus. Suiker toevoegen dateert nog van toen gist nog niet zolang bestond. Tegenwoordig is de droge gist zo sterk dat het altijd wel werkt. Zo kun je het ook gewoon met zout toevoegen in het water wat eerder echt niet kon. Maar het werkt gewoon. Als ik pizza ga bakken kneed ik niet eens, ik doe warm water, bloem, gist, zout en eventueel wat olie in een emmer en mix het totdat alle droge bestanddelen zijn opgenomen. Dan ongeveer 3 uur wegzetten. Het deeg rijst en vlak voordat het gaat inzakken in de koelkast. Dat stopt het rijsproces. Dat laten koelen tot de volgende ochtend en dan bolletjes afwegen en opbollen en terug in de koelkast. Uurtje voordat ik ga bakken uit de koelkast en dat is het. Perfecte bodems!

Maar je kunt er ook gewoon broodjes van bakken natuurlijk!
Numbers are good but never loose the focus, a quality cup profile is not negotiable!

Re: RE: Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

19
bobbee schreef:
mutsje schreef:Er is niks mis met gist reageerde alleen op het stukje dat het alleen meel water en zout bevat. Echter mis je dan nog eigenlijk 3 basis zaken. gist, suiker en boter :)
Suiker hoeft er niet in en vetstof ook niet. Vetstof is een keus. Suiker toevoegen dateert nog van toen gist nog niet zolang bestond. Tegenwoordig is de droge gist zo sterk dat het altijd wel werkt. Zo kun je het ook gewoon met zout toevoegen in het water wat eerder echt niet kon. Maar het werkt gewoon. Als ik pizza ga bakken kneed ik niet eens, ik doe warm water, bloem, gist, zout en eventueel wat olie in een emmer en mix het totdat alle droge bestanddelen zijn opgenomen. Dan ongeveer 3 uur wegzetten. Het deeg rijst en vlak voordat het gaat inzakken in de koelkast. Dat stopt het rijsproces. Dat laten koelen tot de volgende ochtend en dan bolletjes afwegen en opbollen en terug in de koelkast. Uurtje voordat ik ga bakken uit de koelkast en dat is het. Perfecte bodems!

Maar je kunt er ook gewoon broodjes van bakken natuurlijk!
Dat is inderdaad wel tof met dat droge gist, ik gebruik echter uitsluitend verse gist omdat ik dat prettiger vind. Heb het wel overwogen om droge gist te gaan gebruiken maar vind het gebruik van verse gist fijner. Wel toffe manier van pizzadeeg maken zo btw. Kan je eens volledig recept neer plempen hoeveelheden etc?
ECM Manufacture Mechanika IV, Quamar M80E, coffeelab tamper, fancy atag stoomoven

Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

20
Afbeelding


Ook een zuurdesem bakker hier! Al doe ik het zeer sporadisch vanwege de tijd. Meestal broodbakmachine. Maar dit zijn zuurdesems van grotendeels cheape tarwebloem, en een 20% rogge ongeveer als ik het goed heb.
VBM Domobar Super, Mazzer Pharos, Mahlkonig Guatemala, een boel filterspullen, en een Quest M3 die al lang ligt te wachten :)